Ђурић и Селаковић стигли на скуп у Косовској Митровици

Марко Ђурић и Никола Селаковић су стигли у Косовску Митровицу где присуствују скупу у оквиру унутрашњег дијалога. Привремени органи власти на КиМ забранили су улазак на Косово и Метохију министрима Александру Вулину и Владану Вукосављевићу, који је требало да обиђе манастире. Појачано присуство косовске полиције на путу ка Косовској Митровици.

17.30 – Косовска полиција ухапсила Марка Ђурића, јавља дописник РТС-а. 

17.15 – Марко Ђурић је рекао је да су он и Селаковић дошли у Косовску Митровицу да са Србима са КиМ разговрају о будућности јужне покрајине и поручио да без њих нема решења за КиМ.

16.50 – Марко Ђурић и Никола Селаковић су стигли у Косовску Митровицу, јавља дописник РТС-а. 

15.30 – Косовска полиција је саопштила да је на основу одлуке косовског министарства спољних послова дозволила министру Владану Вукосављевићу да уђе на КиМ, али да он, након што је ушао, није наставио даље у правцу Северне Митровице, већ се добровољно вратио у Србију, преноси Танјуг.

15.20 – На забрану уласка српским званичницима на КиМ портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич реаговала је оценом да "обе стране" морају да поштују договор у оквиру дијалога о нормализаци односа Београда и Приштине о посетама званичника.

14.40 – У Косовској Митровици је померен почетак разговора у оквиру унутрашњег дијалога због напете ситуације на северу покрајине. Није засад познато да ли ће и када конференција, на којој је требало да учествују и Ђурић и Селаковић, бити одржана.

14.15 – Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли упозорио је на Твитеру да без дозволе нико не може да уђе на територију Косова и поручио да ће свако ко то покуша бити ухапшен.

14.00 – Очекује се почетак скупа у Косовској Митровици. Дописник РТС-а јавља да је присутан велики број људи.

12.55 – Јаке снаге косовске полиције, наоружане дугим цевима са фантомкама и неколико блиндираних возила, на раскрсници код Бањске, десетак километара од Косовске Митровице, контролишу саобраћај и путнике.

12.30 – Министар Владан Вукосављевић после забране уласка на КиМ: Озбиљан гаф и велики пропуст који не доприноси укупној ситуацији.

Нешто пре 17 часова у Косовску Митровицу су стигли директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, како би учествовали у разговору у оквиру унутрашњег дијалога.

Скуп је био заказан за 12.44, али је почео око 17 часова када су стигли Ђурић и Селаковић. 

Раније је из Приштине било саопштено да им је забрањен улазак на територију Косова и Метохије, због изјава којима уносе нестабилност у стиуацију на северу покрајине.

Председник Србије је на ту вест прошле седмице рекао да ће Ђурић и Селаковић свакако бити у Митровици, као што је планирано.

Њих двојицу је испред Митровачког двора дочекао градоначелник Горан Ракић.

Заменик команданта косовске полиције Бесим Хоти изјавио је раније да интервентне јединице за регион Север имају задатак да директору Владине Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу не дозволе да пређе административну линију. 

То је четврти скуп на Косову и Метохији у склопу политичког дијалога који је иницирао председник Србије Александар Вучић.

Претходна три су одржана у Лапљем Селу и у Косовској Митровици. Први политички скуп су организовали представници Српског националног форума, а остала два су била са студентима Универзитета у Косовској Митровици и представницима цивилног друштва, односно невладиног сектора.

Сва три одржана скупа су оцењена позитивно. На њима су истакнути проблеми и потребе Срба на Косову – као што су безбедност, право на имовину, право на одлучивање наспрам већинске албанске заједнице, везе се централном Србијом.

Вулину и Вукосављевићу забрањен улазак на КиМ

Министар Владан Вукосављевић је требало данас и сутра да посети српске манастире на Космету и уручи помоћ. Дописник РТС-а јавља да је он око 15 до 30 минута био задржан на административном прелазу Јариње, иако је његова посета уредно најављена.

"Мислим да се ради о једном каприцу, који не води ничему, који је бесмислен и погрешан. Ми смо припремили посету нашим манастирима, понели смо поклоне нашим братствима и сестринствима и ова одлука представља један озбиљан гаф, велики пропуст који не доприноси укупној ситуацију", рекао је за РТС министар Вукосављевић.

Привремени органи власти на Косову и Метохију забранили су и министру Вулину посету Косовској Митровици, где је намеравао да обиђе породицу Вучетић.

Дописник РТС-а јавља да су јаке снаге полиције на путевима на северу КиМ. На релацији од Лепосавића екипа РТС-а је видела три блиндирана возила полиције како се крећу ка пункту Јариње.

На раскрсници магистралног пута код Бањске присутно је неколико десетина припадника полиције, међу њима и припадници РОСУ са дугим цевима, фантомкама и панцирима у контроли саобраћаја.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво