Норвешка помаже напредак и европски пут Србије

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је у Београду са амбасадором Норвешке Арнеом Бјорнстадом о приступању Србије ЕУ, Стратегији проширења, билатералној сарадњи и другим значајним питањима.

Јадранка Јоксимовић захвалила је на подршци и помоћи коју Норвешка пружа Србији, како у процесу приступања ЕУ, тако и у реформама у целини, посебно у поглављима 23 и 24 и изразила очекивање да ће такав тренд бити настављен и у будућности.

Министарка европских интеграција је навела да је Норвешка од 2008. године определила више од 100 милиона евра бесповратних средстава за бројне пројекте и развојну помоћ која је превасходно усмерена ка унутрашњем развоју државе, одрживом процесу европских интеграција, као и за суочавање са бројним глобалним изазовима како у периоду приступања, тако и када будемо део ЕУ.

На тај начин се, констатовала је Јадранка Јоксимовић, ствара амбијент да Србија паралелно са напретком у процесу европских интеграција постане држава која неће бити само прималац помоћи, већ субјекат који ће сопствено знање и искуство преносити другима. 

Амбасадор Бјортнстад је истакао да је Србија дугогодишњи пријатељ и важан партнер Норвешке.

Бјорнстад је оценио да реформе које се спроводе дају позитивне ефекте и нагласио да ће Норвешка, иако није члан ЕУ, наставити да помаже напредак и европски пут Србије, саопштила је владина канцеларија за сарадњу с медијима.

Норвешка је расписала позив за прикупљање предлога пројеката за доделу бесповратних средстава за Западни Балкан за 2018. годину, који поред програма билатералне сарадње овај пут обухвата и регионалне и прекограничне иницијативе, навео је амбасадор Бјортнстад. 

Поред овог, Србији је омогућено и да, у сарадњи са још две чланице ЕУ с којима има успостављену прекограничну сарадњу, поднесе и предлог пројекта за финансирање из средстава фонда ЕЕА и норвешких грантова за регионалну сарадњу, додао је норвешки амабасадор Бјортнстад.

Посебно је истакнута будућа сарадња у вези локалног и регионално развоја који би посебно циљао најсиромашније општине, а посебно погранични регионе. 

Јоксимовић и Бјорнстад потврдили су задовољство нивоом билатералних односа и указали да увек има простора за њихово даље развијање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво