"Kомпромису о KиМ противе се они који су ишли наруку косовској независности"

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Србији "важно компромисно решење за Косово и Метохију, што значи да и једни и други буду незадовољни", наводећи да ћемо тако "сачувати мир и стабилност, али и образ наше земље". У Србији се компромисном решењу за КиМ противе они који су удворички ћутали или су ишли наруку свима који су радили на легитимисању и признању косовске независности, оценио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић, одговарајући на питање новинара како види то што део националистичке опозиције тражи референдум да би се одбацила идеја поделе Косова или било којег компромисног решења за КиМ, рекао је да је његов ангажман усмерен управо на то да се независност покрајине делегитимише.

Подсетио је да се Црна Гора од Србије одвојила 2006. године, а да је 2008. једнострано проглашена независност Косова, те да је највећи број земаља признао ту независност 2008. и 2009. године.

"У то време није било Вучића на власти, већ су тада на власти били они који траже референдуме. Били су баш ти који су нас сатерали у амбис, где ми сада рукама, пењући се уз провалију, покушавамо да изађемо и извучемо Србију да смемо и можемо да се питамо за било шта, јер до јуче се нисмо питали ни за шта. Вратили смо се у дијалог", нагласио је Вучић у Зрењанину где је положио камен темељац новог погона компаније "Есекс Јуроп".

Важно је, каже Вучић, да се сагледају последице нереалног сагледавања стварности, још од 1990-их, као и безобразлук 2000-их и један удворички однос према свима који су желели да растачу нашу земљу, те ћутање када се то дешавало.

"Чак су ишли наруку онима који су то чинили", рекао је Вучић и запитао: "Јесам ли ја или неко други ишао пред Међународни суд правде са идејом да легитимизујем одлуку о независности Косова?"

"Ја данас покушавам, свим напорима и средствима се трудим, да то делегитимизујем", објаснио је он.

Рекао је да сматра да је важно да имамо компромисно решење, а они који хоће да живе од прошлости и од тога што саме себе лажу – нека то и раде.

Србији је, кажем, важно компромисно решење за Косово и Метохију, што значи да и једни и други буду незадовољни, те подвукао да ћемо тако сачувати мир и стабилност, али и образ наше земље. 

"Нећемо никоме, као што сам рекао данас, ни САД, дозволити да унизи Србију и понизи наше грађане", нагласио је он.

Вучић је рекао да што су људи безобразнији и безобзирнији, то више понављају исте лажи.

Када је реч о пружању подршке независности Косова од Хрватске и посебно Словеније, Вучић је казао да су познате позиције тих земаља.

"Нема ништа ново у том подржавању. Словенија је нешто мало појачала своју реторику. Разумем их, јер неко мора да постави питање хоће ли Срби, којих у Словенији има око 50.000 или 70.000, добити право да буду барем национална мањина. Можда ће неко да их пита, можда неће, али ми бар хоћемо", казао је он додајући да им је можда непријатно због тога.

Што се Хрватске тиче упитао је: "Шта сте друго очекивали?"

"Надам се најбољим могућим односима са свима, али не треба да будемо изненађени", додао је Вучић.

Указао је да је са помоћником државног секретара САД Весом Мичелом имао тешке разговоре, и да је њихова позиција позната, али су они чули и нашу.

Навео је да, када је упитао Мичела где пише да треба да се формира војска Косова, да ли постоји један такав акт, није добио одговор. 

Вучић: Знам шта су причали Мичелу

Председник Србије је рекао да зна о чему је било речи на састанку дела опозиције са америчким дипломатом Весом Мичелом.

Истакао је да нема проблем с тим, јер је Србија демократска земља и сваки Американац, Европљанин може да се састане са свима, те да, штавише, мисли да је добро што је дошло и долази до таквих састанака, јер ће и Мичел и други моћи да виде зашто му је "толико олакшан посао са политичким противницима".

Вучић је рекао и да су му два опозициона лидера већ јавила "шта су они други радили" тако да може и то да каже.

Како је објаснио, главно је било на састанку следеће: "'Пустите Вучића', што је иначе најпоквареније, 'да реши косовски проблем', јер сви знају да оно мора да добије независност, 'дајте Вучићу врућ кромпир, а онда ћемо ми њега да срушимо на томе, ал' нећемо да дирамо у ту одлуку'."

Према његовим речима, проблем је што такви не доживљавају државу као своју, већ само размишљају о томе како да седну у фотељу и дочепају се касе.

"Нека они раде свој посао, њима су приватни и партијски интереси увек испред интереса државе Србије, а мој је да штитим државу", рекао је Вучић.

Мичелу је иначе рекао да, све док он то жели, они неће победити и да то не зависи од њих, него од народа.

"Оног секунда када се будем повукао онда ће можда моћи да се такмиче са неким, али ће опет изгубити зато што су лоши, зато што су учинили све најгоре за своју земљу."

Али што бих ја њему ишта говорио, упитао је Вучић и додао: "Ја сам радостан што могу да се састану, онда ће видети зашто ми је толико олакшан посао са политичким противницима", рекао је Вучић. 

Вучић: Следећи избори 2020, опозиција ће и те изгубити

Председник Србије је рекао да су следећи парламентарни избори 2020, а 2022. председнички и нови београдски, уз поруку да се опозицији, учествовао он или не на тим изборима, "исто пише". 

"Биће поражени убедљиво", рекао је председник Александар Вучић одговарајући на питања новинара о евентуалним парламентарним изборима.

Истакао је да се СНС не руководи страначким интересима, што се, каже, видело и са београдским изборима, док неки, како је приметио, са колико год и како год да изгубе, они би да изгубе поново и то још горе и са већом разликом, а можда до 2020. године скупе заједно 20 одсто гласова.

Рекао је да за парламентарним изборима нема потребе, да се СНС не води страначким интересима, а да је опозиција хтела да им пуна каса Београда падне у руке, док их други резултати избора у другим местима и не интересују.

Како се за годину дана власти приход увећа 11.325 одсто

Председник је рекао да га најаве опозиције да се уједињују како би садашњој власти "дошао крај" не брину, јер су грађани на недавно завршеним изборима показали да неће "све је џабе" политику.

Осврнуо се на позивање опозиције на поштење и оптужбе њених представника да је Србија "фашистичка држава" рекавши да је само имовина коју је Драган Ђилас морао да пријави вредна 25 милиона евра, а да је његово богатство још веће када се види колике приходе остварују фирме у његовом власништву.

"Покажите ми још једног човека у Србији који је икада само за своју имовину зарадио 25 милиона евра и то све у време када је био на власти. Његове фирме имале су увећање прихода за 11.325 одсто из 2003. у 2004, када долази на власт", рекао је Вучић и додао да је то посао за надлежне органе.

Он је додао да је цифра од 25 милиона евра износ који је једнак 1,5 одсто укупне суме плата у јавном сектору годишње.

"Дакле, 700.000 људи је могло да има за 1,5 одсто веће плате само од имовине једног човека која је опљачкана од грађана Србије", рекао је Вучић.

Упитан и за реакцију на оптужбе опозиције да је један од криваца зашто и даље нису пронађени политички налогодавци за убиство премијера Зорана Ђинђића, рекао је да ће на крају испасти да је "и око Џона Кенедија нешто петљао".

"На то не могу ни да одговарам, толико је бесмислено да немам речи", рекао је Вучић.

Како је навео, опозиција је на председничким изборима имала подршку од 54 одсто, а на изборима у Београду "једва 37,5 одсто.

То је, како каже, показатељ да људи неће "све је џабе" политику, која је "довела до раста јавног дуга, незапослености од 26 одсто..."

"Они својим речником и оптужбама говоре о себи, али видећемо кад дођу избори колику ће подршку имати", рекао је Вучић.

Осврнуо се на честа гостовања Драгана Ђиласа на телевизији Н1, за разлику од њега, фашистичког диктатора, како га називају, а додао је и да није био на РТС-у у вечерњем термину од расписивања избора.

"То је зато што сам хтео да поштујем правила предизборне кампање. Ђилас је гостовао на РТС-у, када су његовим противницима спуштали реглере како би он био фини господин, а други стока која добацује", рекао је Вучић.

Проблем свих противника власти и "њихових" медија је што садашња власт "има резултате и не плаши се питања", закључио је.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво