Јункер: Нисам дошао да држим лекције, Србија зна који је пут у будућност

Србија поздравља Стратегију коју је ЕК представила и која нам даје додатан подстрек да брже и боље радимо на реформама, рекао је председник Александар Вучић на конференцији за медије са председником ЕК Жан Клодом Јункером. Јункер је истакао да је Србија земља кандидат која је највише напредовала у приступу ЕУ. Србији нису потребне лекције и Србија зна куда треба да иде и који је пут у будућнoст, рекао је председник ЕК.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер рекао је на конференцији за медије са председником Србије Александром Вучићем да није дошао у Београд како би држао лекције Србији.

"Србији нису потребне лекције и Србија зна куда треба да иде и који је пут у будућнoст. ЕУ није економски конгломерат, то је заједница која се стара за добробит грађана, а то је пре свега заједница вредности", рекао је Јункер и додао да ЕУ жели да има добру сарадњу са пријатељима у Србији.

Јункер је говорио поводом питања упућеног председнику Вучићу да ли се слаже са министром Ивицом Дачићем да нећемо због ЕУ извршити харакири, и приметио:

"Нећемо тражити од министра спољних послова да изврши харакири. Желимо добру сарадњу са пријатељима из Србије", поручио је Јункер.

Истакао је да прошлост постоји, али да морамо извући поуке из ње. "Србија и ЕУ ће заједно имати толике прилике за развој. Државници пролазе, али народи остају", рекао је председник Европске комисије.

Председник Вучић је захвалио Јункеру на поштовању које је према Србији показао.

Вучић је истакао да посета Јункера и комесара Јоханеса Хана представља значајан подстицај да Србија настави са реформама у процесу приступања ЕУ и да се мењамо како бисмо могли да будемо део друштва којем желимо да припадамо.

"Захвалан сам Јункеру на труду, ангажману и свим напорима, јер он није увек поштовао све бирократске процедуре, трудио се да налази најбоља решења на Западном Балакну. Када сам га молио за оквирне датуме у којима бисмо могли оптимистичније да посматрамо будућност, знао сам да нисам тражио нешто што је лако добити. Не говорим да је 2025. године гарантован улазак, већ година која би могла да буде година нашег прикључења европској породици народа", рекао је Вучић на конференцији за медије са Јункером и Ханом.

Навео је да Србија поздравља Стратегију коју је ЕК представила и која нам даје додатни подстрек да брже и боље радимо на реформама.

На састанку и о односима са Приштином 

На данашњем састанку било је речи о односима Београда и Приштине и постизању правно ваљаног споразума са Приштином.

"Немамо ништа што бисмо крили, замазивали народу очи. За замајавање је било времена у прошлости колико хоћете, скривали смо тешке и лаке ствари, а ја то не желим. Имали смо отворен разговор са Јункером и Ханом, којег сматрам такође искреним пријатељем Србије и региона, о односима Београда и Приштине", рекао је Вучић.

Истакао је да су пред Србијом тешки задаци, а да је оно шта ћемо изабрати као циљ наше унутрашње питање. "Захвалан сам Јункеру што говори оно што јесте, без длаке на језику", рекао је председник.

Указао је да су потребне чешће посете Јункера јер верујемо да не само Србија већ и Западни Балкан представља интегрални део европског континента.

"Захваљујем Јункеру на одржању мира и стабилности у региону јер неретко су пружали подршку и верујем да ћемо такву подршку имати и у будућности", закључио је Вучић.

Председник Вучић је рекао да вечерас иде у Берлин како би од немачке канцеларке чуо како она види однос Београда и Приштине, односе у региону, али и да тражи подршку у потрази за компромисом између Београда и Приштине.

Јункер: На Београду и Приштини карактер споразума

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер поручио је да ЕУ не може да прихвати у своје чланство земље које нису међусобно решиле територијалне спорове и нагласио да је на Београду и Приштини да одреде каквог карактера ће бити тражени правно обавезујући споразум.

Јункер је рекао да је након разговора са председником Александром Вучићем оптимиста када је реч о путу Србије у ЕУ.

"Моје убеђење је да не можемо прихватити у ЕУ земље које нису међусобно решиле територијалне спорове. Не можемо да увозимо билатералне спорове. Важно је да ти спорови буду решени пре уласка у ЕУ, јер желимо да земљама Балкана пружимо стабилност, а не увеземо нестабилност", објаснио је Јункер.

Нагласио је да ЕУ жели да се нормализују односи Београда и Приштине правно обавезујућим споразумом.

"Није на нама да кажемо који ће бити карактер споразума, већ је на Београду и Приштини да одреде како ће он изгледати", додао је председник ЕК.

Вучић: Морамо бити спремни на компромис...

Вучић је изјавио да морамо да схватимо колико је и зашто је важно да постигнемо компромис са Приштином, иначе ћемо се, каже, "удавити у сопственој прошлости".

"Зато толико пледирам на компромис и зато толико молим и тражим подршку и Европске комисије и свих светских сила да до те подршке дођемо", рекао је Вучић.

Како је рекао, сваки дан чује у Србији како говоре "за нас је најбољи замрзнути конфликт и чекајте само да прође и десиће се нешто што ће нама помоћи".

"Ако ми не будемо разумели, а при томе добро знате шта мислим о независности Косова, да ми морамо да направимо компромисе, да морамо са собом у одређеним стварима у нашим главама да раскрстимо – и то говорим у тренутку када не би требало да говорим, и када ћу губити политичке поене... ако то не будемо урадили, удавићемо себе у сопственој прошлости", упозорио је председник Србије.

Вучић је вечерас, говорећи о правно обавезујућем споразуму са Приштином, рекао да је важно да се пронађе компромис са Албанцима и историјски реши тај однос, да се успостави пријатељство два народа.

"То је за нас најтеже питање и то је питање за Србију и све наше грађане, и за нашу будућност", рекао је Вучић.

"Мислим да је од ужасног значаја да ми и Албанци нађемо компомис", да се то питање реши на другачији начин, а не ратовима, и да два најмногољуднија народа успставе осовину север–југ.

Истичући да је изнад свега важан договор Београда и Приштине, Вучић је поменуо да се преговори одвијају уз подршку Брисела, али, како је приметио, у Бриселу су само посредници, на "чему смо наравно захвални".

Подсетио је да су у 22 земље ЕУ признале независност Косова и да оне очекују документ који би водио суштински ка томе, или бар да Приштина буде део УН и других међународних организација.

Пет земаља то не желе, као што Приштина жели, а Београд то не жели, рекао је Вучић.

"Не може једна страна да добије све, а друга да изгуби све"

Председник Србије је истакао да би споразум требало да буде такав да и Београд и Приштина изгубе понешто, или да буду веома незадовољни и једни и други, а то би, каже, значило да смо победили.

Не може једна страна да добије све, а друга да изгуби све, нагласио је он. Додао је да је немогуће убедити грађане Србије да прихвате да дају све, а с друге стране ништа.

"Ми желимо компромис под окриљем ЕУ, на највишем нивоу, а ако то не може – живећемо у прошлости као деценијама уназад", навео је председник.

"Волео бих да то избегнемо и да будућност видимо на други начин. Надам се да ће Албанци разумети колико је важан тај договор."

Вучић је истакао и да су нама важни добри односи са Албанцима и да би се то постигло споразумом, али да се то у Приштини не чује, а важно је и за њих.

Рекао је да ће све урадити да се дође до решења, иако је то тешко.

Јункер: Нисам дошао у инспекцију 

Жан Клод Јункер је истакао да је након данашњег састанка са председником Вучићем смирен када је реч о путу којим Србија иде.

Јункер је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да је у Београд допутовао не "у инспекцију и прикупљање информација", већ ради разговора.

"У Бриселу много говоримо о Србији. Желео сам да разговарам са Србима и Србијом директно. Лако је разговарати о другима, а да не чујете њих. Ово није посета инспекције, већ отвореног разговора", нагласио је Јункер.

Рекао је да се ради о посети после усвајања Стратегије о Западном Балкану и неколико месеци пре планираног Самита у Бугарској.

"Све то показује колико сматрамо да су односи са Западним Балканом од приоритетног значаја за нас. Одувек сам сматрао да Западни Балкан и Србија морају бити део ЕУ, јер без њих није комплетна Унија. ЕУ није ексклузивно власништво садашњих држава чланица, већ и друге земље могу да приступе", нагласио је Јункер.

Стратегија, према његовим речима, садржи инструменте који треба да помогну у убрзању пута Србије у ЕУ.

"Процес приступања и интегрисања у европске институције темељи се на заслугама сваког кандидата. Разговараћемо са сваком земљом кандидатом и оценити напредак који је постигнут од стране сваке државе", објаснио је Јункер додајући да је Србија међу земљама кандидатима које је највише урадиле.

"Датум приступања зависи од Србије" 

Када је реч о датуму приступања Србије ЕУ, указао је Јункер, то не зависи од ЕУ, већ од саме Србије када ће приступити.

"Знам да има велики број људи који говоре о датуму 2025. Желим да будем јасан, то није обећање, већ перспектива, индикативни датум, охрабрење, јер земља која жели да постане чланица, након што уложи велике напоре, заслужује да буде охрабрена на том путу", указао је Јункер.

Рекао је да је Србија покренула одређен број реформи, од којих су неке биле болне, и које заслужују поштовање и дивљење, али има још реформи које морају бити спроведене у области владавине права и основних права.

"Потребно је време за спровођење суштинских реформи, како би биле укорењене у наша друштва и животе. Србија ће, чим испуни услове, постати чланица ЕУ", нагласио је Јункер, који је рекао да воли да посети Београд, у којем је до сада боравио само једном, а најавио и да ће ускоро доћи и трећи пут.

"Робна размена са ЕУ повећана више него двоструко"

Од почетка примене Прелазног трговинског споразума 2009. године, робна размена Србије са ЕУ повећана је више него двоструко, са 10,1 милијарду евра 2009, на 22 милијарде евра прошле године, указао је Вучић.

Рекао је да је наш извоз у ЕУ у том периоду повећан три пута, са 3,4 на 9,95 односно десет милијарди евра у 2017. години.

"Веома је важно за нас да, иако Србија бележи константан дефицит у размени са ЕУ – покривеност увоза извозом у 2009. години била је 50,5 одсто, а данас је 83,2 одсто", истакао је председник Вучић.

То, подвукао је, показује колико је српска привреда напредовала и научили смо да производимо оно што може да нађе свој простор и тржиште на европском небу.

Председник је такође истакао да ЕУ за Србију није само циљ, већ процес који нам доноси боље стандарде у свим областима живота.

У том смислу, указао је да пре пет година није постојао индекс здравствене заштите за Србију, а данас смо "претекли" најмање пет земаља ЕУ.

"То је европски пут на којем морамо многе ствари да урадимо, као што је изградња КЦ 'Ниш', а морамо да изградимо клиничке центре у Београду, Новом Саду и Крагујевцу. То све чинимо уз подршку ЕУ", рекао је Вучић.

Пут ка ЕУ, каже, пре свега се односи на стандарде које морамо да остварујемо, пре свега због најстаријих, деце, жена које морају да имају доступну дијагностику, на пример, како би се рак дојке откривао на време.

"Морамо да унапређујемо ствари, да бринемо о женама, деци, старима и то је европски пут. Европски пут је и боља економија и виши ниво владавине права, независно судство, самостално тужилаштво и, да нагласим, ефикасније правосуђе. О томе смо разговарали и много посла Србија има на том путу да уради", рекао је Вучић.

Председник Европске комисије и комесар за проширење стигли су данас после подне у Београд, а у Вили "Мир" их је дочекао председник Вучић.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво