Харадинај тражи од ЕУ да пет земаља не блокира Косово

Косовски премијер Рамуш Харадинај позвао је ЕУ да пронађе начин да пет чланица "не блокира даље европску перспективу Косова" и да призна (једнострано проглашену) независност, јер би тиме, како тврди, било олакшано и Београду да нормализује однос са Приштином.

Рамуш Харадинај је у интервјуу за бечки дневник Пресе рекао да чињенице да пет држава ЕУ и даље не признаје Косово, као и да нема споразума са Србијом "не чини живот лакшим".

Поводом дијалога Београда и Приштине, сматра да су за Приштину, Београд и Европу одрживи мир и с тим у вези "коначни документ" веома важни.

Рекао је да је готово две деценије прошло од рата и да је време за Косово и његове грађане да се, како је рекао, створи јасна перспектива.

Говорећи о десетогодишњици од једнострано проглашене независности, Харадинај сматра да "нисмо до сада довољно добро одрадили наше задатке", а оцењује и да су "понестали енергија и ентузијазам од стране ЕУ и САД".

Оцењује и да "рађање нације није лак процес", као и да је Косово научило многе лекције. Наводи да се мора побољшати рад владе, владавина права, економија, али да се мора суочити са проблемима, јер је то "наша земља, друго место за живот немамо".

Што се тиче отпора Специјалном суду, објаснио је да је та иницијатива била израз "демократског живота парламента".

"Мој став је да као премијер морам да следим одлуку парламента", додао је Харадинај поручивши да у вези са судом неће бити промене и да иницијатива противника није успела да заустави Специјални суд, пошто двотрећинска већина за то апсолутно није реална.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво