Вучић: Обавеза да се поносимо прецима, али и да бринемо о потомцима

Председник Александар Вучић поручио је да је данас велики дан – дан када славимо Србију, сећамо се предака, али и дан када планирамо будућност и постављамо пред себе најважније задатке. Имамо и право и обавезу да се поносимо нашим прецима, али и обавезу да бринемо о нашим потомцима, каже Вучић и истиче да морамо да се посветимо најтежим проблемима.

Александар Вучић је, у говору на централној церемонији обележавања Дана државности, рекао да је ово дан када се сећамо наших славних предака, када се грађани срећу како са прошлошћу, тако са собом и са садашњошћу.

Драги грађани Србије, славећи данашњи дан, славимо две свете вредности за које су се наши преци изборили – славимо слободу и славимо српску државу, рекао је Вучић.

"И како је рекао Витезовић, слободу нам је осветлио Kарађорђе, а српску државу успоставио Милош Обреновић. Временска дистанца је више него довољна да схватимо погубност свих српских подела", истакао је Вучић.

Пут пред нама је дугачак и тежак, каже председник.

"Пред нас су подигли планинске венце услова и препрека, али ми смо потомци оних 300 који су се овде окупили, чела су нам високо и имамо да кажемо оно што је рекао Ханибал кренувши на Рим: или ћемо наћи пут или ћемо га сами направити", истакао је Вучић.

Ово је, додао је председник, Србија – слободна и независна, Србија кнезова и сељака, Пупина и Тесле, Црњанског и Андрића, Путника и Мишића, свих нас који смо њихова деца и који знамо шта нам је чинити.

"Данас можемо све јер су нас они томе научили. Док овде стојим, стојим на месту које постоји у свакоме од нас, ономе што нас чини и прожима да будемо часни и достојанствени. Све што нас чека морамо да решавамо а да нам руке и образ остану чисти, да дајемо а да ништа не изгубимо, да се помиримо а да останемо часни", истакао је Вучић.

Подсетио је да су се далеке 1804. недалеко од места на којем се одржава свечаност окупили највиђенији Срби Шумадије, сабрали се и донели одлуку да се подигну против османске власти, тиме запалили пламен који је био толико велики и моћан да осветли пут Србима и другима око нас који су живели у ропству.

Иако је устанак био угушен, како је додао, ништа више није могло да му се препречи.

Вучић је, у свом говору, указао да Србија иде ка чланству у ЕУ, али не запоставља пријатељства са Русијом, Кином и другима.

"Захваљујући мудрој политици којом нас је научио господар Милош, наша Србија је из дана у дан све снажнија у свим пољима. Сваким даном је све више поштованија и уваженија, њена реч се све више слуша и одмерава. Захваљујући мерама штедње, успели смо да оздравимо финансије и уздижемо привреду. Резултате у правој мери и обиму ћемо тек видети", поручио је Вучић.

"Проблем свих проблема – нестајање"

Истакао је да као председник мора да укаже на озбиљне проблеме, а најважнији и најтежи проблем, проблем свих проблема, јесте смањење броја наших становника.

"Држава не сме да се маша у одлуку појединаца, јер је оснивање породице приватна одлука, али као председник саопштио бих бројеве који нису добри и који су забрињавајући. Пре 67 година рођено је око 165.000 деце, а сада чак 100.000 мање. Када не бисмо чинили ништа на овом плану, ситуација била би све гора. Демографија и наталитет изузетно су важни за будућност наше земље", рекао је Вучић.

Казао је да морамо да бринемо и планирамо следећих 20 и 30 година, а то није далеко.

Подсетио је да се држава из дана у дан све више развија, отвара фабрике, радна места, прави спортске дворане, велелепне зграде, болнице, али све је то џаба ако нема људи, ако у нашој јуначкој Шумадији буде све мање деце чији ће плач и радост обрадовати домаћине.

Међутим, како је приметио, због демографске рецесије се све мање рађамо и људи напуштају земљу, "наша земља је пред проблемом којим морамо да се бавимо као друштво".

Ако смо одговорни према себи и будућним генерацијама, каже председник, морамо да радимо на проблему демографије.

"Треба да почнемо са највећом борбом против нестајања – то је борба за опстанак и будућност Србије, борба на све или ништа. Не гајим илузије да ће ићи лако, знам да ће бити тешко, али знам да вреди борити се онако како су наши преци", истакао је Вучић.

Политиком бриге о сваком детету, мајци, грађанима, али и политиком мира и стабилности, борићемо се да наши потомци славе Сретење, славе Србију, поручио је председник.

"Поносан сам што су ту наши пријатељи из РС, што је са нама председник Српског националног већа Милорад Пуповац из Хрватске, што сви Срби где год да живе славе Сретење", нагласио је Вучић обраћајући се окупљенима у Орашцу.

Данас, каже, немамо чега да се стидимо.

"Имамо право и обавезу да се поносимо прецима, али и обавезу да се бринемо о потомцима  и зато морамо да се посветимо најтежим проблемима. Хвала народу Србије на великом поверењу који је давао и нама овде у Србији", рекао је председник.

Не могу да објасним колико сам поносан и срећан што сам први председник Србије који је дошао у Орашац, који је подно Карађорђевог споменика могао да каже неколико речи, нагласио је Вучић.

То, како је рекао, може да стане у речи које је тада изговорио "неписмени Милош сањајући да сви Срби пишу, а та је реч – слобода".  

"Србију ћемо сачувати и одбранити на ветрометини интереса великих сила. Али морамо да сачувамо и наш народ јер нам је све џабе ако немамо људи. За то нам треба подршка свих потомака оних који су се овде окупили пре више од два века. Сада нам је таква историјска одлука потребна", закључио је председник.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво