Централна свечаност поводом Дана државности у Орашцу

У Меморијалном комплексу у Орашцу, одржана је централна државна церемонија обележавања Дана државности, у присуству председника Републике Александра Вучића премијерке Ане Брнабић, министара, чланова дипломатског кора, као и многобројних грађана.

12.10 – Свечана церемонија обележавања Дана државности је завршена.

11.55 – Данас је велики дан, дан када славимо Србију сећајући се предака, одајемо почаст онима који су који су поставили темеље наше модерне државе, рекао је председник Александар Вучић.

11.50 – Честитајући Дан државности окупљенима у Орашцу, Милорад Додик је поручио да нема бољег места да окупи Србе, јер, како је оценио, оно сублимира тежњу Срба за слободом.

11.40 – Венце на споменик вожду Карађорђу положили су Александар Вучић и Милорад Додик, a потом је уследио уметнички програм "Корак ка Европи".

11.25 – Патријарх Иринеј држи опело палим устаницима.

11.00 – Почиње централна државна церемонија обележавања Дана државности у Орашцу.

Свечаност у Орашцу одржана је у присуству председника Републике Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић, председника Републике Српске Милорада Додика.

Били су присутни и министри у Влади Србије, званичници Републике Српске, представници дипломатског кора, Војске Србије као и велики број грађана.

Председник Александар Вучић рекао је да је данас велики дан, дан када се сећамо наших славних предака, када се грађани срећу како са прошлошћу, тако са собом и са садашњошћу.

"Одајемо почаст онима који су који су поставили темеље наше модерне државе", додао је Вучић.

"Имамо и право и обавезу да се поносимо нашим прецима, али и обавезу да бринемо о нашим потомцима", поручио је Вучић и истакао да морамо да се посветимо најтежим проблемима.

Честитајући окупљенима Дан државности, Милорад Додик је рекао да нема бољег места од Орашца да окупи Србе јер, како је рекао, оно сублимира тежњу Срба за слободом.

Срби су сав свој национални и народни живот провели у непрестаној борби за слободу и "нису произвели само једног Карађорђа, него много знаних и незнаних јунака који су се борили за слободу".

"Данас је Србија враћена српском народу, а српски народ где год био, овде и тамо, близу и далеко, окупљен је око националне идеје и државе Србије у идеју која се зове слобода и наш национални понос и идентитет", рекао је Додик.

Он је подвукао да су Срби морали да прођу многе заблуде, а једна од њих је Југославија, јер су, како је рекао, Срби стварајући Југославију хтели да створе слободу и за друге, а не само за себе, "да би ти други на крају у распаду Југославије створили своје државе".

"Али и нас вратили Србији и данас српски народ има две државе – Србију и Републику Српску. Поносно смо окупљени око идеје српског народа", назначио је председник РС.

Додик је поновио речи председника Србије да не постоје хрватски, босански или други Срби, већ јединствен српски народ – где год се налазио и живео, са традицијом, крсном славом, језиком, писмом и српским говором.

"Част ми је што ми је дата прилика да у јединственом дану за српски народ пошаљем поруке окупљања, јединства српског народа, очувања нашег идентитета, поноса, нашег успеха у историји и наших обележавања страдања која су била огромна", навео је Додик.

Како је рекао, српски народ, који је дао Теслу и многе људе светског формата, са правом данас може да прославља дан Србије и све наше празнике и да говори о слободи, јер смо ми предводници те слободе на овим просторима "окупљени под заставама Србије и Републике Српске".

"Српски народ је страдалнички народ прошлог века, а овај век нека буде век наше, српске слободе. Где год били, срећан вам празник Србије, који је окупио овде, у тешким условима, после неколико векова борбе за слободу и трпљења, наше претке који су донели одлуку о устанку и били способни да само неколико деценија после изнедре најсавременији устав тог времена. То говори о нама и нашим потенцијалима", закључио је Додик.

Свечаност је почела опелом палим устаницима које је одржао патријарх Иринеј.

Председници Вучић и Додик положили су венце на споменик вожду Карађорђу. Потом је уследио културно-уметнички програм "Корак ка Европи".

Пре почетка државне церемоније, патријарх српски Иринеј служио је литургију, којој је присуствовао министар Ненад Поповић.

Сретење је државни празник којим се обележавају два значајна историјска датума битна за културно-историјски и национални идентитет Срба.

Тог дана, 1804. године, српски устаници, предвођени Ђорђем Петровићем Карађорђем, на Збору у Орашцу одлучили су да покрену Први српски устанак.

Такође, 15. фебруара 1835. године у Крагујевцу је донет Сретењски устав, први устав Србије и један од најдемократскијих и најлибералнијих устава тог времена.

Дан уочи обележавања Дана државности, председник Србије Александар Вучић уручио је одликовања заслужним појединцима – глумцима, певачима, академицима, неколицини странаца и институцијама.

У свом обраћању, председник Вучић је поручио да Србија, славећи лауреате, прославља себе и своју будућност.

Такође, јуче је изведена почасна артиљеријска паљба у Београду, на Савској тераси на Калемегдану, на Нишкој тврђави и на Петроварадину.

Дан државности Србије празнује се 15. и 16. фебруара, а поново је почео да се обележава од 2002. године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи