Други дан Вучићеве посете Хрватској, разговори са Србима

Председник Србије Александар Вучић, који на позив хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић борави у Хрватској, други дан посете посвећује Србима који живе у тој земљи. У Вргинмосту је разговарао са мештанима којима је поручио да жели да с поносом носе српско презиме, да се никога не стиде и не боје. Вучић је присуствовао трећој Великој скупштини Српског народног вијећа.

16.20 – Председник Вучић је са хрватском председницом стигао на трећу Велику скупштину Српског народног вијећа.

13.30 – Очекујемо веће поверење између хрватских власти и Срба, рекао је Вучић у изјави новинарима. Одговарајући на питања рекао је да понизност није мера поштовања и да се никоме неће додворавати.

12.05 – Председник СНВ-а Милорад Пуповац каже за РТС да Срби очекују да се убрза обнова њихових кућа порушених у рату и да се брже решава питање стамбеног збрињавања. Председник Вучић је исказао спремност да се о томе разговара, рекао је Пуповац и додао да је од посебног значаја питање неисплаћених пензија.

11.20 – Дошао сам да бисмо направили боље односе између Србије и Хрватске, где бисмо се међусобно поштовали, рекао је Вучић и окупљенима у Дому културе поручио да треба са поносом да носе српско презиме.

11.15 – Председник Србије посетио је Предрага и Драгану Лапчевић и њихово троје деце Александру, Весну и Зорана. Након тога је обишао локалну школу, а затим стигао у Дом културе где је дочекан аплаузом.

10.25 – Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је за РТС да Срби у Вргинмосту имају бројне проблеме: лоши су путеви, нема струје, водовода, а највећи проблем је незапосленост.

10.10 – Вучић стигао у Вргинмост, а по доласку је отишао у породицу Лапчевић, јавља извештач РТС-а.

08.00 – Посета председника Србије главна је тема у свим хрватским медијима. Вучић ће данас разговарати са Србима у Вргинмосту, који осликава оно што су Срби проживљавали у прошлости и како живе у садашњости, јавља извештач РТС-а. 

Након јучерашњих сусрета са званичницима у Загребу, Александар Вучић је другог дана посете Хрватској у Вргинмосту, који је 1996. године преименован у Гвозд – месту у коме су Срби тешко страдали током Другог светског рата и у акцији "Олуја".

Вучић је по доласку у Вргинмост отишао у породицу Предрага Лапчевића, а након тога је обишао локалну школу "Гвозд", којој је поклонио књиге и десет рачунара.

Председник Србије је после отишао у Дом културе, где се окупило око 200 мештана који су председнику изнели проблеме са којима се Срби у Хрватској суочавају, а пре свега егзистенцијалне.

Већина очекује да и млади осете ефекте Вучићеве посете, да им се пруже неке боље могућности и услови. Оцењују да је тај корак у правцу помирења веома добар и да тако треба да се настави и убудуће.

Председник општине Гвозд Бранко Јовичић наводи да су проблеми запошљавања и лоше инфраструктуре главне препреке са којима се носе Срби у Хрватској. Највећи део је, каже, старачко становништво, што ситуацију чини још тежом.

На траси којом је од Загреба према Вргинмосту прошао Вучић са делегацијом појачано је присуство полиције, а велике мере безбедности су и у самом Вргинмосту.

Како јавља извештач РТС-а, историја Вргинмоста показује да је реч о репрезентативном месту за оно што су Срби проживљавали у прошлости и како живе у садашњости.

Усташе су 1941. године у овом месту и околини убиле више од 1.500 Срба. Током операције "Олуја", живот је изгубило 67 српских цивила, од којих се неки воде као нестали.

До деведесетих је тамо живело нешто више од 17.000 људи, углавном Срба, а затим је место опустело. Данас тамо има повратника, те у самом Вргинмосту и 19 околних села сада живи нешто мање од 2.000 Срба и нешто више од 900 Хрвата.

Срби представљају већину и у локалној самоуправи. Данас у тој општини и општини Топуско живи око 700 српских породица.

Вучић о проблемима Срба и у Загребу

По повратку у Загреб, председник Србије је дошао на трећу Велику скупштину Српског народног вијећа, којој присуствују представници више општинских, градских и жупанијских већа Срба из целе Хрватске, уз представнике свих других српских организација.

На седницу Скупштине дошла је и хрватска председница Колинда Грабар Kитаровић.

Посета председника Србије главна је тема у свим хрватским медијима. Реаговања су иста као и пре него што је Вучић допутовао у Загреб – подељена.

Посету Хрватској српски председник почео је јуче пре подне сусретом са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић, после чега је поручио да се српска и хрватска страна готово ни у чему не слажу, али да по питању будућности немају супротстављене интересе.

Током дана сусрео се са хрватским премијером Андрејем Пленковићем, на чије су инсистирање разговарали и о ратној одштети, као и са председником Сабора Гораном Јандроковићем.

Грабар Китаровићева и Вучић обратили су се и на хрватско-српском привредном форуму.

Председник је синоћ закључио да очекује да ће нас у будућности све више ствари спајати, а све мање раздвајати.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво