Хрватски медији и данас о Вучићевој посети, гласило ХДЗ-а критикује председницу

У центру пажње хрватских медија и данас је званична посета председника Србије Александра Вучића Хрватској. Медији различито оцењују сусрет званичника двеју земаља – од тога да је први резултат остварен на симболичном нивоу, до тога да је Вучић донетом документацијом о несталим Србима, а не Хрватима, поразио своју колегиницу "до колена". Гласило ХДЗ-а оштро критикује председницу због изјаве да спољну политику Хрватске не могу дефинисати "маргиналци".

Вечерњи лист пише да је разговор председникâ двеју држава на свечаној вечери био нешто опуштенији, те да се кретао од "братске љубави" до "вековних мржњи".

Иако ово није први такав сусрет високих званичника Хрватске и Србије, лист констатује да се односи Хрватске и Србије, односно Срба и Хрвата, могу регулисати или некаквим наднационалним пројектом или међунационалном мржњом и сукобима.

Примећују и да су се два председника бавила "идеолошким темама" и "приземним стварима", попут оног да ли неко српско село има струју, пут или школу.

Портал Дневно пише да је председник Вучић хрватску колегиницу поразио "до колена" тако што је на Пантовчак донео документацију несталих, али не Хрвата него Срба.

"Ради се о неколико десетина увезаних списа и матичних књига из Двора на Уни који датирају из 90-их година", пише Дневно и додаје да су погрешили сви они који су се повеселили, мислећи да су у питању подаци о побијеним Хрватима, који се и дан-данас воде као нестали.

Портал пише да је реч, наиме, о документацији којом је Србија уочи Вучићевог доласка брижљиво архивирала податке о Србима, несталим махом током војно-полицијске акције "Олуја".

Оцењујући то као смелост српског председника, овај медиј констатује да то иде у прилог чињеници да је он "уистину вешт политичар, који је на хрватско инсистирање о давању информација што се тиче несталих Хрвата, одговорио шах-мат потезом први подастирући документе на које одговор треба да пружи Хрватска".

Тиме је, сматрају, Вучић поручио да ће бити спреман на следећи корак тек након што Хрвати кажу шта знају о српским жртвама.

Овај портал напомиње и да је председник Вучић, каснећи на састанак са привредницима, где га је чекала и Грабар Китаровићева, коментарисао у изјавама чак и стање у регионалној кошаркашкој АБА лиги.

Међутим, колико председник Србије није био добродошао у Хрватску, потрудио се да објасни некадашњи званичник, бивши дипломата и члан ХДЗ-а Андрија Хебранг, који је рекао да је "Вучић задња особа са којом треба да се прича о помирењу".

"'Он док хода по Хрватској – мисли да је у Србији", навео је Хебранг, пренео је портал net.hr.

Хебранг, наиме, сматра да Вучић избегава да решава сва отворена питања, те наводи да многи истичу пример Немачке и Француске, подсетивши да се ипак Немачка прво извинила Француској, па потом платила ратну одштету, да би на тим темељима градиле односе које те две земље имају и данас.

Гласило ХДЗ-а о изјави о "маргиналцима" 

Гласило владајуће Хрватске демократске заједнице, портал direktno.hr, оштро критикује председницу Колинду Грабар Китаровић због њене изјаве током конференције за новинаре са српским председником Александром Вучићем, да спољну политику Хрватске не могу дефинисати "маргиналци".

Портал је, наиме, објавио транскрипт изјаве председнице, те позвао читаоце да сами просуде да ли је Грабар Китаровићева њоме "пљунула" својим бирачима у лице.

То гласило је својевремено покренуо бивши лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко, а непосредно након њене изјаве на званичном порталу објављен је чланак којим подсећају председницу да су управо ти маргиналци заслужни за њену актуелну функцију.

Портал Индекс констатује да то можда није могуће приметити, али да је овим чином започео рат у ХДЗ-у.

"А сад, омиљена председница, она коју су они на властитим раменима носили у уред на Пантовчаку, позива у госте човека којег (ветерани) перципирају као четника", пише Индекс, објашњавајући шта се председници замера.

Председница се, констатују, све чешћим налетима опире чврстој ХДЗ-овој стеги.

"Критикује рад Владе, оптужује страначку врхушку за егзодус младих, тражи одговорност за корупцију и подбада саме идеолошке темеље матичне странке. Наравно, портали, као и неслужбено гласило ХДЗ-а, као што је, на пример Директно, све теже проналазе углове из којих могу на позитиван начин да прогутају Колиндине политичке испаде", пише Индекс.

Портал подсећа да је реч о истим оним људима који су 11. јануара 2015. викали "Победа, победа!", а у понедељак на Тргу бана Јелачића, на снегу, узвикивали су "Издаја, издаја".

"Колинда је данас, у Бановини, пред Александром Вучићем, пред целим регионом и пред свим медијима који су пратили њен говор, укључујући и Директно, јасно дала до знања да неће допустити политичким маргиналцима да диктирају политику и међудржавне односе", коментарише портал Индекс.

Тај медиј указује да је хрватска председница том кратком изјавом усталасала редове ветерана.

"Пљунула је у лице целој ескадрили с десног крила политичке свести која се изборила да она дође на власт", наводи Индекс, који оцењује да је "почео рат у ХДЗ-у".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво