Брнабић: Односи Србије и Мађарске на историјски највишем нивоу

Премијерка Ана Брнабић захвалила је Мађарској што подржава Србију на путу ка ЕУ и на томе што, како је рекла, често храбро заступа интересе Србије у Бриселу. Оценила је да су односи две земље на историјски највишем нивоу, поручивши да ће Србија наставити да улаже у те односе.

Ана Брнабић је у заједничком обраћању новинарима са премијером Мађарске Виктором Орбаном после седнице две владе истакла да су односи на историјски високом нивоу, пре свега као резултат личне посвећености и пријатељства председника Србије Александра Вучића и Орбана, те да су на тако добрим личним односима у претходном периоду започети и урађени важни пројекти.

То је оно што ја, као премијерка, са својим тимом треба да наставим. И овде сам данас да снажно поручим да смо посвећени односима и пријатељству са Мађарском и да ћемо наставити да градимо те односе и да пуно улажемо у њих, поручила је премијерка.

Брнабићева је захвалила Мађарској на континуираној подршци европском путу Србије, техничкој, али и свакој другој и, како је додала, на често неким храбрим и јасним заступањем интереса Србије у Бриселу.

Истовремено, честитала је мађарском колеги на, како је рекла, фантастичним економским успесима, у порасту извоза и смањењу незапослености, што је, истакла је, и Србији велики показатељ да је могуће преокренути економску ситуацију у једној деценији.

То је пут којим Србија иде. Сада можемо да се похвалимо добрим резултатима у односу на претходних четири-пет година, али морамо још пуно да радимо да бисмо дошли тамо где је Мађарска данас и надам се да ћемо на некој следећој седници моћи заједно да се радујемо тим успесима, рекла је Брнабићева.

Посебно је захвалила мађарском колеги што је претходна седница две владе одржана у Нишу, што је, каже, гест пријатељства.

"Енергетика – једна од кључних области"

Премијерка је рекла да је на седници влада било речи о енергетици, као једној од кључних области, а у том смислу, посебно гасно повезивање, које постоји, али које, казала је, треба додатно планирати, односно како би се могло рачунати на додатне капацитете.

Такође, истакла је значај повезивања електроенергетских система, те додала да постоји обострана спремност за додатно електроенергетско повезивање, како би се обезбедило независно, сигурно и стабилно снабдевање обе земље и "полако прављење заједничког енергетског тржишта".

Додала је да је важна сарадња у пољопривреди, као и у туризму, рекавши да Србија мора озбиљно да се посвети приватизацији бања.

Неке од бања, подвукла је, остаће у већинском државном власништву, али је Србији да их ревитализује, а управо то можемо да учимо од Мађарске.

Како је рекла, било је речи и о инфраструктури, која је, каже, перјаница сарадње две земље.

"Симболичан пројекат повезивања је изградња пруге Београд–Будимпешта, која на прави начин повезује ЕУ, Србију као земљу кандидата за чланство у Унији и Кину и то је један од најзначајнијих пројекат у оквиру иницијативе 'Један појас – један пут'", истакла је председница српске владе.

"Србија почасни гост на Сајму књига у Будимпешти"

Поменула је и област културе, и назначила да је Србија почасни гост на Сајму књига у Будимпешти ове године. 

"То је добра порука за све оне који могу да сумњају у искреност Србије и Мађарске", рекла је Брнабић.

Премијерка је указала да је 2010. године, када је Виктор Орбан формирао мађарску владу, издвајање из буџета за очување српског културног наслеђа било 500.000 евра, а да Мађарска данас за то одваја 1,7 милиона евра.

Према њеним речима, Србија остаје дубоко посвећена сарадњи са мађарском националном мањином и њеном учешћу у животу Србије.

Орбан: Нема безбедног и мирног Балкана без Србије

Виктор Орбан је поручио да је Србија за Мађарску кључна земља на Западном Балкану, која има веома важну улогу у регионалној безбедности и да нема безбедног Балкана без Србије.

Истакао је да је Србија постигла значајне резултате у претходном периоду, да има "широку" перспективу, те да земље Вишеградске групе подржавају бржу интеграцију Србије у ЕУ.

Орбан је, на заједничкој прес-конференцији са премијерком Србије Аном Брнабић, после седнице две владе, истакао да је Србија увек била значајна за Мађарску, а Балкан је, каже, "увек био кључно питање за безбедност Мађарске".

Данас су се, како је рекао, сусрели челници две земље које су свесне свог националног идентитета и културе, засноване на хришћанству, за које су корени веома важни и које, када мисле на будућност, то желе да сачувају.

"Све то даје на актуелности да је Европа угрожена у безбедносном смислу и свима је проблем како да обезбеде сигурност грађана. Србија и Мађарска треба заједно да штите своје границе, држављане и културни идентитет", рекао је Орбан.

У том смислу, Орбан је захвалио Србији, председнику Александру Вучићу и Влади што су, како је рекао, помогли да се на јужним границама Мађарске задржи миграција.

"Будимпешта спремна да помогне у заштити јужне српске границе" 

Назначио је да је поновио понуду и предлог Мађарске да је спремна да помогне када буде потребно да се штите јужне границе Србије и да Србија може да рачуна на техничку помоћ или помоћ у људству.

Србија, подвукао је, није значајна само за безбедност мађарске границе, већ је она кључна на Западном Балкану и има важну улогу у регионалној безбедности.

"Нема безбедног и мирног Балкана без Србије", нагласио је Орбан.

Указао је да је Србија протеклих година направила велике економске резултате и да би неке европске земље могле да буду поносне на то.

"Имате велику и широку перспективу и оправадно је да ЕУ види могућност када размишља о Србији и види њене потенцијале, посебно када Србија, штитећи се од миграција, не штити само себе, већ и целу Европу", рекао је Орбан.

Управо због тога, нагласио је, земље Вишеградске четворке имају тесну сарадњу са Србијом и подржавају њену бржу интеграцију у ЕУ.

"Две земље решавају проблеме, мањинска политика Србије за пример"

Орбан је истакао да Мађарска и Србија у међусобним односима имају разумевања, што је, каже, значајно, јер је погрешно уверење у Европи да земље могу да живе у миру само ако је национална свест слаба.

Како је поновио, национална свест Србије и Мађарске је јака, јер су, како је оценио, то самосвесне земље, а опет могу добро да сарађују, што је, каже, "много боље него један лажни интернационализам који проблеме ставља под тепих".

"Ми проблеме решавамо, а између Србије и Мађарске нема никаког конфликта", указао је Орбан.

Посебно је истакао да је испуњена молба Србије да мађарске инвестиције не буду само у Војводини, већ и у другим областима, и навео да су мађарске инвестиције присутне у Србији.

"Ако српска и мађарска привреда јаче сарађују и Србија ће бити још ближа и доступна за ЕУ у економском смислу", рекао је Орбан.

Поручио је да је Мађарска спремна за српске инвестиције и да их очекује.

"Сада је мало више мађарских инвестиција у Србију, а није далеко време када ће то бити обрнуто или ће ићи обострано. Очекујемо српске инвеститоре и спремни смо да будемо спона Западног Балкана и Европе", поручио је Орбан.

Рекао је и да је обавестио премијерку Брнабић да ће Мађарска наредних година увозити четири милијарде кубних метара гаса.

Указао је да и културни односи две земље цветају, те да је Мађарска прихватила молбе српске стране да се додатно подрже инвестиције у културу, када је у питању српска национална заједница у Мађарској.

Захвалио је Србији на подршци и односу према мађарској националној мањини и додао да "када погледа како изгледа Карпатски басен, мањинска политика Србије је за пример, а оно што се дешава у Србији је за пример другима".

"Драго ми је и да смо завршили обнову синагоге у Суботици, у које су обе земље уложиле значајна средства. То је важан споменик и надам се да ћемо ускоро и то моћа да отворимо за јавност", закључио је Орбан.

Председница Владе Србије Ана Брнабић састала се данас и са мађарским председником Јаношем Адером, а током поподнева је, заједно са премијером Орбаном, учествовала на Пословном форуму Србија-Мађарска.

Премијерка је током вечери положила венац на Гроб незнаном јунаку на Тргу хероја у Будимпешти и тиме је званично завршена радна посета Владе Србије Мађарској.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво