Орбан: Будућност ЕУ – Британија напољу, Балкан унутра

Maђарски премијер Виктор Орбан поручује да будућност Европске уније изгледа – British out, Balkan in, Central Europe up (Британија напољу, Балкан унутра, Централна Европа горе). Напомиње да Балкан мора бити интегрисан у Унију.

Виктор Орбан је на почетку обраћања на Пословном форуму Србија–Мађарска, који се одржава у Будимпешти у склопу седнице две владе, а који је пре свега посвећен енергетици, рекао да пре енергетских тема треба да се укаже на визије и идеје.

Како је рекао, када је основан НАТО, настао је један израз који се може видети у неким дипломатским списима, да је циљ који је тада постављен био "да држимо Американце унутра, Русе ван, а Немце доле".

"Ако то парафразирам, онда значи да будућност у погледу Европе изгледа да је British out, Balkan in, Central Europe up (Британија напољу, Балкан унутра, Централна Европа горе). То је наша визија, са свим њеним последицама", рекао је Орбан.

Додао је да је Мађарској жао што Велика Британија излази из ЕУ, али да она на то не може да утиче, а да Балкан мора да се интегрише у Унију, што је, подсетио је, прихватила и ЕУ и одредила термин, 2025. година.

"Нисмо срећни са тим датумом, то је скромно и сувише далеко, нама треба нешто амбициознији термин, али и то што је одређена 2025. година је више него до сада, јер се до сада ништа није чуло о датуму", рекао је Орбан.

Поручио је да ће Мађарска чинити све да се убрза улазак Србије у ЕУ.

Како је рекао, гледано кроз бројке, земље Вишеградске четворке имају за 55 одсто већу трговинску сарадњу са Немачком него што је сарадња Немачке и Француске.

"Ако додамо Србију и још неку мању балканску земљу, онда можемо да видимо колико ће се променити та равнотежа и да ће економски развој у наредних 10-15 година померити на средњу Европу", рекао је Орбан.

Брнабић: Мађарска једна од земаља које нас највише подржавају у ЕУ

Премијерка Србије Ана Брнабић се осврнула на Орбанову визију другачије Европе и навела да је то визија у којој ће Србија учествовати и дати све од себе.

Брнабићева је назначила да Србија не жели да постане део ЕУ којој треба помоћ и подршка, већ земља која ће на директан начин моћи да допринесе економској стабилности Европе, да Европа заједно постане јача.

Истакла је да постоје четири кључна правца у којима Србија и Мађарска имају сарадњу, а први, стратешки правац, јесте управо правац европских интеграција.

Наводи да је Мађарска једна од земаља које нас апсолутно највише подржавају у Бриселу, "често са храбрим и гласним лобирањем за Србију и брањењем интереса Србије".

Брнабићева је још једном захвалила мађарским партнерима на подршци на имплементацији планова у оквиру поглавља, додајући да се Србија нада скором отварању нових поглавља.

"Имамо Стратегију ЕУ која први пут на, не потпуно, али прилично јасан начин даје перспективу Западном Балкану, пре свега Србији и Црној Гори, за прикључење до 2025. То је шанса и трудићемо се да је искористимо. Постоје техничке и политичке препреке, али је важно да наставимо храбо напред и покажемо да рокове можемо да испунимо", рекла је Брнабићева.

број коментара 7 пошаљи коментар
(субота, 10. феб 2018, 02:29)
anonymous [нерегистровани]

moj stav

ako Srbija udje u EU meni licno- meni licno ima da svane.

(петак, 09. феб 2018, 23:27)
anonymous [нерегистровани]

EU

Само ви што пре дајте референдум и видећете како народ отвара и затвара сва поглавља у једном дану!

(петак, 09. феб 2018, 22:51)
Влада [нерегистровани]

Само напред у ЕУ

Нама треба Европска Унија више него ишта. Зар неко стварно мисли да ми сами знамо да уредимо државу. Овако нам дају задатке и морамо да их испуњавамо. Ништа од тога ми сами неби знали нити би хтели. Био сам Румунији и Бугарској пре учлањења у ЕУ па тамо се догодио процват а били су иза Србије сигурно 10-15 година сада су нас претекли и иду много брже од нас тако да треба добро да се ознојимо да достигнемо њихову брзину.

(петак, 09. феб 2018, 22:36)
Милун Сенхајзер [нерегистровани]

Евроазијска унија...

Европска унија нема алтернативу...?!

(петак, 09. феб 2018, 20:57)
Coa [нерегистровани]

Racun bez krcmara

...fali jedan detaljcic. Mi Srbi necemo u EU.

(петак, 09. феб 2018, 20:42)
anonymous [нерегистровани]

Mi zelimo EU bez fasizma ne samo mi vec vecina !!!

Bravo gospodine Viktor Orban i hvala vam na velikoj podrsci Srbija to nezaboravlja !
Ps: Zivela Srbija zivela Madjarska nasi dobri i iskreni prijatelji to se dokazalo.

(петак, 09. феб 2018, 19:09)
anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Buducnost EU....

Buducnost EU Jedino bez Fasizma....Pero