Усвојена Стратегија за пријем земаља Западног Балкана – "перспектива за земље региона"

Европска комисија на састанку у Стразбуру усвојила коначан текст Стратегије за пријем Србије и других земаља Западног Балкана у чланство ЕУ. Висока представница ЕУ Федерика Могерини поручила да 2025. година није циљни датум већ реалистична перспектива. Европски комесар Јоханес Хан истиче да ће Европска комисија пружити помоћ земљама Западног Балкана у кључним областима и наводи да је реч о историјској шанси за регион.

18.20 – Федерика Могерини представила Европском парламенту Стратегију проширења ЕУ.

17.00 –  У Стратегији се предвиђа могућност проширења ЕУ до 2025. године. Примена правно обавезујућег споразума Београда и Приштине мора бити у примени у тренутку затварања приступних преговора са Србијом.

16.35 – Многи званичници из земље и иностранства реаговали су на Стартегију Европске комисије истичући перспективу проширења ЕУ на Западни Балкан.

16.00 – Србији и свим грађанима је одато признање, рекла је премијерка Ана Брнабић и захвалила председнику ЕК Жан Клоду Јункеру, високој представници Федерики Могерини и комесару за проширење Јоханесу Хану.

14.55 – "Учинимо то могућим. Доведимо Западни Балкан у ЕУ, не у далекој будућности већ за време наше генерације", рекла је Могеринијева наводећи да 2025. година није циљни датум већ перспектива за државе које преговарају и за оне које ће почети да преговарају.

14.50 – Усвојена Стратегија за пријем земаља Западног Балкана у ЕУ. Федерика Могерини и Јоханес Хан држе конференцију за новинаре, написала је на Tвитеру портпаролка Могеринијеве Маја Коцијанчич.

Стратегију су јавности на конференцији за новинаре представили комесар за проширење Јоханес Хан и висока представница ЕУ Федерика Могерини. Они су објаснили неке од кључних тачака и кораке које би земље Западног Балкана требало да предузму.

"ЕУ и Западни Балкан деле исту историју, културно наслеђе, интересе и шансе, а данас смо усвојили Стратегију, чија је кључна порука да ћемо делити и заједничку будућност у Унији", истакли су Могеринијева и Хан.

Могеринијева је објаснила да усвојена стратегија представља јасан пут за све земље Западног Балкана да коначно приступе ЕУ.

Указала је да је протеклих година у сарадњи са овим регионом постигнут велики број резултата, напомињући да се инвестиције ЕУ у овај регион непрестано повећавају, а да трговинска размена константно расте.

Навела је да су безбедност Западног Балкана и ЕУ повезане, те да је спољна политика све јединственија, а да су актуелно Албанија и Црна Гора у потпуности усаглашене.

Данашња стратегија, према њеним речима, даје заједничку конкретну перспективу приступања, на основу заслуга.

"Лидери Западног Балкана су направили јасан избор да своје земље уведу у ЕУ на основу сопствених заслуга, а данас им поручујемо да смо и ми одабрали да им пружимо јасну перспективу за то", објаснила је Могеринијева.

Рекла је да је било много говора о 2025. години, објаснивши да то није запечаћен датум до којег ће бити примљене земље, већ реална перспектива за закључење, односно завршетак приступног процеса за оне који већ преговарају.

Изразила је уверење да ће и друге земље, које то још нису, започети преговоре у наредним месецима.

"Данас нисмо усвојили само Стратегију за проширење већ и пут ка даљим одлукама. Европска комисија ће у априлу изнети годишњи извештај, имаћемо у мају Самит о Западном Балкану у Софији, 15 година после Солуна, а и на Самиту на лето очекујемо неке одлуке", објаснила је.

Рекла је да ће месеци који су пред нама бити интензивни, амбициозни и, како се нада, месеци преокрета којих ћемо се сећати у историји ЕУ.

"ЕУ није запечаћена са 27 чланица, већ ће у будућности имати потенцијалне нове чланице. Ми се припремамо за то. Потребни су храброст и приврженост за увођење Западног Балкана у ЕУ, не у далекој будућности већ за време наше генерације", објаснила је Могеринијева.

"Историјска шанса за регион" 

Комесар Хан је објаснио да се ради о историјској шанси за регион, регион који припада ЕУ, који је већ данас окружен чланицама.

Он је подвукао да се ради о перспективи за све земље региона и да је важно то истаћи, како би сви у региону имали интерес да раде на њиховој перспективи уласка у ЕУ.

И Хан је нагласио да се ради о оквирном датуму који је наведен, и да је могуће да нека чланица приступи тада, те да ће то бити само ако испуни све услове.

Стратегија садржи, како каже, позитивне елементе, али није позивница да се одустане од договорених услова.

Нагласио је да ЕУ никада неће прихватити чланицу која није решила отворено билатерално питање, то јест конфликт, па Стратегија "треба да буде и мотивација за Косово да допринесе позитивном исходу дијалога".

"Није само у интересу Србије да позитивно закључи дијалог, већ и Косову. То би отворило пут и Косову ка отвореним вратима ЕУ", поручио је Хан.

"Позитиван притисак на лидере у региону" 

Оквирни датум за пријем нових чланица, према његовим речима, може створити позитивни притисак на лидере у региону.

Хан је истакао да је питање перспективе хоће ли ЕУ да извози стабилност или увози нестабилност.

Да би се постигао напредак на том путу, одлучено је, како је рекао, да се подрже партнери са конкретним иницијативама из области владавине права, безбедности и миграција, социјално-економског развоја, повезаности, дигиталне агенде и помирења и добросуседских односа.

"То је све умрежено у 57 конкретних активности које ће се одвијати до 2020", објаснио је Хан додајући да је за то предвиђено око 500 милиона евра.

Такође је поручио да је неопходно суочавање са умором од ширења у ЕУ, и да је потребно приказати грађанима користи од проширења.

"Многи Европљани знају да је у нашем сопственом интересу да земље Западног Балкана учврстимо у ЕУ. Не желим за три или 20 година кажу да нисмо дали перспективу једном региону који је желео да се придружи, и да дође до радикализације и тензија. Тада бисмо се кајали што мировни потенцијал нисмо искористили, потенцијал који само ЕУ може да понуди", поручила је Могеринијева. 

Признала је, међутим, да постоји утицај неких земаља, као што је Русија и друге, на регион, али и додала да се то присуство не може поредити са утицајем и тежином ЕУ.

Хан је рекао да, када се погледају економски подаци, пријем Западног Балкана нема алтернативу, подсећајући да 75 одсто трговине тог региона отпада на ЕУ.

"Аустрија је инвестирала четири пута више од Русије у регион, а много је мања земља", додао је Хан.

О стратегији ће се прво изјаснити посланици Европског парламента, а потом би Стратегија у коначном облику требало да буде упућена земљама-чланицама на даље изјашњавање.

Раније данас је председник Европске комисије Жан Клод Јункер рекао да 2025. није година када би Србија и Црна Гора "морале" да буду у ЕУ. Поручио је да је то индикативни датум и охрабрење за земље које су највише напредовале ка ЕУ.

Јункер је још једном истакао да неће бити даљег проширења на Западни Балкан све док се прво не реше отворена питања граница.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво