Шта пише у Стратегији проширења ЕУ

У Стратегији за "Веродостојну перспективу проширења и појачан ангажман ЕУ на Западном Балкану", документу који је данас усвојила Европска комисија, предвиђа се могућност новог проширења ЕУ 2025. године.

Најпре, Стратегија предвиђа да Србија може потенцијално бити спремна за улазак у ЕУ до 2025. године.

Примена правно обавезујућег споразума Београда и Приштине мора бити у примени у тренутку затварања приступних преговора са Србијом, наводи се у стратешком документу Европске комисије.

Стратегија наводи да без свеобухватне нормализације односа Београда и Приштине, кроз дијалог којем посредује ЕУ, не може бити трајне стабилности у региону: "Свеобухватни правно обавезујући споразум о нормализацији је хитан и кључан, како би и Србија и Косово напредовали на путу ка ЕУ."

Међутим, да би Србија и Црна Гора испуниле обавезе потребне за улазак у ЕУ до 2025, морају прво испунити прелазна мерила, посебно у области поглавља о владавини права.

Комисија би затим требало да сачини документ који би требало да дâ процену утицаја будућег проширења на кључне области политике ЕУ, као што су пољопривреда, кохезиона политика и буџет.

У том тренутку, наведено је у Стратегији, Србија би требало да има већ "конкретан напредак у погледу правно обавезујућег споразума са Косовом".

Неопходан споразум о нормализацији односа с Приштином

Када се затворе сва поглавља у преговорима, укључујући и постојеће резултате примене реформи, земље-чланице ће бити у позицији да се договоре о затварању преговора, при чему ће у случају Србије бити неопходно да је "правно обавезујући споразум о нормализацији са Приштином постигнут и да се примењује."

Затим, како предвиђа Стратегија проширења, приступни уговор може бити потписан.

"Кад се заврши ратификација приступног уговора у свим земљама, после мишљења Комисије, пристанка Европског парламента и одлуке Европског савета, доћи ће до пријема нових чланица", закључује се у Стратегији.

"Уз јаку политичку вољу, испуњавање стварних и одрживих реформи и коначно решење спорова са суседима, Србија и Црна Гора могу потенцијално бити спремне за чланство до овог датума", наводи се такође у усвојеном тексту Стратегије проширења на Западни Балкан.

Када је реч о наредним корацима за земље Западног Балкана, документ наводи да ће све земље региона имати шансу да напредују на европском путу и то на основу сопствених достигнућа и брзином коју саме одреде.

"Србија и Црна Гора су тренутно лидери у процесу. Албанија и Македонија праве значајне кораке на свом европском путу, а Комисија је спремна да припреми препоруке за отварање њихових приступних преговора на основама испуњених услова. Комисија ће почети да спрема мишљење о захтеву БиХ за чланство чим добије комплетне одговоре на упитник. Са одрживим напретком БиХ би могла да постане кандидат за чланство. Косово има могућност за одржив напредак кроз Споразум о стабилизацији и придруживању и напредак ка европском путу када то дозволе објективне могућности. Такође, Косово ће умногоме имати добробит кроз коначни договор о нормализацији са Србијом", наводи се у тексту Стартегије.

ЕУ мора да остане веродостојна и фер 

У делу текста Стратегије Европска комисија наглашава да, иако је перспектива проширења превасходно у рукама земаља Западног Балкана, сама ЕУ мора да остане "веродостојна, чврста и фер" и да "појача" своје политике у циљу подршке трансформативним процесима у региону.

У Стратегији се наводи шест области на којима ће ЕУ појачати своју подршку и помоћ региону, почев од јачања владавине права, јачања безбедности и решавања питања миграција, јачања транспортне и енергетске повезаности региона, покретања дигиталне агенде Западног Балкана, до подршке помирењу и добросуседским односима.

Стратегија јасно наглашава да неће бити нових улазака у ЕУ све док се не реше билатерални проблеми, поготово нерешена питања граница земаља кандидата за чланство.

"Ако за отворена питања граница нема решења кроз билатералне преговоре, стране би требало да се обрате за обавезујућу арбитражу", наводи се у Стратегији.

У Европској комисији наглашавају да тај документ потврђује европску перспективу региона као "геостратешку инвестицију у стабилну, јаку и уједињену Европу засновану на заједничким вредностима".

"Инвестирање у стабилност и просперитет Западног Балкана значи инвестицију у безбедност и стабилност ЕУ. Иако у овом мандату неће бити проширења, Европска комисија планира унапреди европски пут Западног Балкана. Уз јаку политичку вољу, стварне и одрживе реформе и коначна решења за размирице са суседима, Западни Балкан може да напредује на европском путу. Да ли ће то бити постигнуто, зависиће од објективних мерила. Европска комисија ће бити стриктна, али фер", поручио је председник Европске комисије Жан Клод Јункер поводом објављивања Стратегије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара