Расправа у ЕП; Могеринијева: Хајде да уведемо Западни Балкан у ЕУ

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини представила је у Европском парламенту Стратегиу проширења ЕУ поручивши да су народи и лидери држава Западног Балкана направили јасан избор и да се сви крећу у истом правцу – ЕУ интеграција. Посланици поздравили усвајање Стратегије напомињући да су за придруживање тих земаља Унији потребни напори с обе стране.

"Ми вам данас кажемо да је и наш избор исти", рекла је Могеринијева, оценивши да цео Западни Балкан има ЕУ перспективу.

Прецизирала је да намерно каже ЕУ, а не европску перспективу, јер је тај регион већ део Европе.

"Ми делимо исто културно наслеђе, интересе, изазове, а делићемо и зајдничку будчност унутар наше ЕУ", нагласила је Могерини.

Она је навела да је у новој стратегији проширења представљен јасан пут за свих шест партнера са Западног Балкна ка коначном уласку у ЕУ.

"Овом стратегијом ми нисмо поставили нити циљ нити последњи рок, већ реалистични временску одредницу 2025. годину као перспективу, а процес је заснован на постигнтом успеху преговора и реформи. То је реалистична перспектива за земље које тренутно преговарају, али и за оне које ће почети преговоре ускоро", каже Могерини.

Шефица ЕУ дипломатије је подвука да је процес приступања заснован на резултатима рада земаља региона, али и да има јасну политичку подршку ЕУ.

"Већ смо заједно" 

Могерини је оценила да су односи и сарадња ЕУ и региона данас бољи него икада и то у областима економије, трговине, безбедности, спољне и безбедноне политике.

"То значи да смо ми већ заједно. То смо схватили и пре неколико година када смо заједно радили на решавању миграционе кризе. Тада смо били на истој страни проблема и решења", казала је Федерика Могерини.

Она је оценила да је "реалност то да је Западни Балкан европски" и да регион жели да "јасно инвестира у будуће чланство у ЕУ".

"Лидери из региона су већ показали преданост и политичку храброст да направе неопходне реформе како би своје земље приближи на путу ЕУ интеграција", изјавила је шефица ЕУ дипломатије.

Нагласила је да нова стартегија даје "заједничку, недвосмислену и конкретну песпективу" за ЕУ интеграцију сваког од шест партнера са Западног Балкана, на основу њихових резулатата, специфичности и различитих стања.

"Али правац је један и исти је за све. Регион ће или успети заједно или подбацити заједно. Не постоји могућност за подељену перспективу иако свакога процењуејмо по његовим заслугама", објаснила је висока прдставница ЕУ.

Могеринијева је нагласила да је кључ процеса проширења потреба за реформама, "не зарад ЕУ већ зарад бољитка грађана Западног Балкана" како би они могли да уживају исте стдндарде, права и заштиту као и грађани ЕУ. Она је оценила да је последњих година у региону било криза, периода бржег или споријег напретка, али да је апсоултно јасно да су се свих шест партнера увек кретали напред ка ЕУ интетеграцијма.

"То сад треба одржати, показати резулате и проћи овај пут заједно", поручила је Федерика Могерини. Она је најавила месеце тешког рада у 2018. години која по њеним речима може бити година када посао приступања постао неповратан и опипљив за све.

"Наша порука јесте хајде да то урадимо. Хајде да уведемо Западни Балкан у ЕУ. Не у далекој будућности, већ у нашој генерацији, на основу обимог рада који смо спремени да поделимо са нашим партнерима у региону", закључила је Федерика Могерини.

Посланици поздравили Стратегију

Посланици Европског парламента поздравили су усвајање Стратегије проширења ЕУ на Западни Балкан, напомињући да су за придруживање тих земаља Унији потребни напори с обе стране.

Посланици су, такође, истакли да без земаља Западног Балкана нема ни мира ни стабилности у ЕУ.

Западни Балкан, окружен државама чланицама ЕУ, сада има јасан европски пут, рекао је Франц Богович из Словеније.

Он је, у дебати, ипак, нагласио да пре придруживања Унији, земље Западног Балкана морају да испуне одређене критеријуме – реше се корупције, побољшају владавину права, успоставе регионалну сарадњу и да "имају визију будућности, а забораве на прошлост".

Богович је рекао да се Западном Балкану мора интензивније помоћи, него што је до сада чињено, посебно када је реч о младима који одлазе из тих држава.

Његова колегиница из Словеније Тања Фајон позвала је власти у државама које теже прикључењу ЕУ да пригрле европске вредости, "не само на речима, већ и делима".

Она је додала да ће им ЕУ у томе помоћи и поручила: "Заједно смо јачи".

Бивши специјални изасланик УН за Косово, посланик Едуард Кукан из Словачке, сматра да је проширење у стратешком интересу ЕУ, али напомиње да ће то захтевати напоре са обе стране.

"Стартегија састављена на позитиван начин" 

Известилац ЕП за Косово Игор Шолтес оценио је да је Стратегија ЕУ састављена "на позитиван начин, у оптимистичном тону" и поручио да су врата отворена за даља приступања.

"Пред нама је време нових шанси, нових прилика", рекао је Шолтерс.

Навео је да без држава Западног Балкана, неће бити ни мирне ни стабилне ЕУ.

Он је напоменуо да је потребно учинити више како би се реформисало правосуђе, водила борба против корупције, као и да се медијима "осигура слободан простор да раде свој посао".

Он је, ипак, указао да пре приступања ЕУ, сва билатерална питања морају бити решена, као што су гранични спорови, попут оног између Словеније и Хрватске.

Известилац ЕП за БиХ Кристијан Дан Преда статегију види као прилику да се потврди преданост региону Западног Балкана и да се земљама понуди "веродостојна перспектива за проширење".

Он је, ипак, нагласио да веродостојна перспектива за њега значи "јасан временски оквир дат свим земљама, а не само двема земљама".

"Морамо дати наду земљама региона у вези са њиховом европском будућношћу", рекао је он.

"Добар дан за државе Западног Балкана" 

Немачки парламентарац Кнут Флакенштајн каже да је данас добар дан за државе Западног Балкана, али и за Европску унију.

За стратегију, Флакенштајн каже да је" то знак нашим пријатељима на Западном Балкану да мислимо озбиљно, али и знак за све у ЕУ да то дубоко и озбиљно схватамо".

"Ова стратегија је знак да су потребне реформе у земљама Западног Балкана, али и у ЕУ да би се интеграција могла завршити", рекао је Флакенштајн.

Истовремено, сагласан је да треба отворити више поглавља у преговорима са Србијом и Црном Гором, али је затражио да се и са Македонијом и Албанијом отворе преговори до краја ове године.

Бугарски посланик Сергеј Станишев каже да, "ако не дамо веродостојну перспективу за пуно чланство свим земљама, ни улога ЕУ глобално гледано неће више бити веродостојна".

Андор Дели, посланик мађарског Фидеса и члан парламентарне делегације ЕУ-Србија, рекао је да "не можемо да имамо рупе на карти Европе".

Права и обавезе 

Он је додао да ће Мађарска учинити све да помогне Србији и Црној Гори да постану чланице до 2025. године.

Посланица Мишел Алио Мари из Француске нагласила да из чланства "произлазе права, али и обавезе".

Ласло Текеш из Мађарске каже да је стратегија дала "нови замах" европској перспективи Западног Балкана и померила га из, како је рекао, "мртвог угла".

Ружа Томашић из Хрватске, рекла је да је прикључивање Унији важан корак за све земље које томе теже, али и саму Унију.

"Хоће ли се то десити 2025. није толико важно, колико да ли ће државе испунити све критеријуме", нагласила је Томашић, додавши да се сви спорови пре уласка морају разрешити.

"Пре него се проблеми реше нема смисла спекулисати о датуму пријема", закључила је Томашић.

Хан: Потребна снажна политичка воља

На крају дебате, посланицима се обратио европски комесар за проширење Јоханес Хан, који је напоменуо да је 2025. година као датум за приступање одређених земаља ЕУ "индикативан", иако су поједини посланици говорили о њему као дефинитивном датуму приступања, док су неки чак спомињали да ће све државе приступити Унији до тада.

"Ако буде постојала снажна политичка воља и преданост у тим државама, онда је могуће закључити преговоре до тада, али то захтева снажну политичку вољу, спремност на реформе и да се докаже одрживост мера које тражене", рекао је Хан.

Хан је апеловао на посланике да је за наставак процеса проширења потребно постићи одређене компромисе.

"Реч је о демократији, а демократија значи наћи компромис где свако мора од нечега одустати да би нешто добио", рекао је Хан.

Он је додао да је битно да посланици у својим земљама објасне грађанима зашто је важно да земље Западног Балкана постану чланице ЕУ.

"А то морамо почети данас, а не за две-три године. Или ћемо ми као Европљани извозити стабилност, или ћемо увозити нестабилност", поручио је Хан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара