Вучић прихватио позив Грабар Китаровићеве

Председник Србије Александар Вучић прихватио је позив хрватске председнице да посети Загреб у фебруару. Вучић је на конференцији за новинаре рекао да ће у Хрватској највероватније боравити 12. и 13. фебруара.

"Сматрам да је за нашу земљу веома важно што смо добили позив Колинде Грабар Китаровић да посетимо Хрватску. Прихватамо позив и мислим да ће то бити 12. и 13. фебруара", рекао је Вучић на конференцији за медије са председником ЕП Антониом Тајанијем.

Председник Србије је најавио да ће разговарати са свим хрватским званичницима, као и са представницима српског народа. "Гледаћу да посетим обичне људе, Србе који живе у Хрватској", рекао је Вучић.

"Ићи ћу у најбољој вери да урадимо нешто добро за нашу децу и нашу будућност", поручио је председник Србије.

Истакао је да не очекује лаке и пријатне разговоре и да је много отворених питања.

"Какав ће резултат бити... Надам се да ћемо ствари мало померити унапред, али лошије да буде од тренутног стања мислим да не можемо ни да очекујемо, нити би требало тога да се плашимо", рекао је Вучић.

Тајани је поздравио одлуку председника Србије да прихвати позив Грабар Китаровићеве. Сматра да Вучићев потез представља показатељ добре воље да се разговара.

"Важно да решавамо проблеме"

Како је истакао Вучић, није тренутак у којем би Срби и Хрвати требало да се "надгорњавају" у тежини речи које ће једни против других изговорити, да размишљају како ће српска и хрватска јавност добро реаговати ако се изговори више тешких речи или увреда.

Важно је, назначио је, да разговарамо и решавамо проблеме који постоје између две државе, и то не само о прошлости и различитог виђења те прошлости, већ да разговарамо о томе шта можемо да урадимо.

"Мислим да можемо много заједничких пројеката у будућности да имамо и да ми помогнемо Србима у Хрватској, а сигуран сам да ће то поздравити и хрватска мањина у Србији. Ми се не стидимо, већ се поносимо оним што учинимо за припаднике хрватске мањине", рекао је председник Србије.

Вучић је рекао да ће затражити помоћ хрватских власти за оживљавање српских села у тој земљи, омогућавање елементарних услова у неким деловима где живе Срби, да могу да живе и преживе, као и решавање проблема несталих, имовине...

Посета председника Вучића Загребу била је данас тема и у хрватском Сабору.

Огласило се и Министарство спољних послова Хрватске које је оценило да поступци српске стране, попут изложбе о Јасеновцу у УН, не доприносе решавању отворених питања две државе.

"У тој перспективи гледамо и процену правог тренутка за сусрете високих званичника", наводи Министарство.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво