Тајани: Србија јесте Европа, фер да сви на Балкану живе у миру

ЕУ очекује од Београда правно обавезујући документ са Приштином, после којег би Србија могла да постане чланица ЕУ, рекао је председник Србије на конференцији за медије са председником Европског парламента. Србија јесте Европа и фер је да сви људи на Балкану данас живе у миру, поручио је Антонио Тајани.

Председник Србије Александар Вучић и председник Европског парламента Антонио Тајани разговарали су данас о економској дипломатији, владавини права, али и о односима Београда и Приштине и убиству Оливера Ивановића.

Вучић je захвалио Тајанију на поштовању Србије и српског народа и што је добро упознао и Србију и Западни Балкан.

"Да је Европска унија имала више таквих људи, који на тај начин поштују српски народ, уверен сам да бисмо и ми били много вреднији и имали боље резултате", рекао је Вучић на прес-конференцији након сусрета и разговора с Тајанијем.

Како је навео, лично је почаствован због посете Тајанија, "човека који на сваком месту показује изузетно знање не само о Србији већ и о Западном Балкану и уопште Балкану".

Хвала и на подршци Србији на њеном путу ка ЕУ, додао је Вучић.

"Високо ценимо чињеницу да ЕП, као директно изабрано законодавно тело које представља 400 милиона људи, препознаје важност проширења ЕУ на Западни Балкан", рекао је Вучић.

Регионална стабилност једно од кључних питања

Вучић је рекао да се разговарало и о будућем напретку у области владавине права, као и регионалној стабилности и миру, што је, каже, једно од кључних питања за њега као председника и за целу Србију.

Навео је да је било речи и о стравичном злочину, убиству Оливера Ивановића, и поновио да захтевамо и тражимо да истрага буде снажнија, а да се убице и налогодавци приведу правди.

"Истовремено је наша обавеза да на КиМ и у другим деловима региона чувамо мир и стабилност", подвукао је председник.

У том смилу је истакао да су биле важне поруке о миру и стабилности у разговорима које је имао са бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем пре неколико дана.

Додао је да ће сутра разговарати са председником Републике Српске Милорадом Додиком, као и да ће ускоро разговарати са српским чланом Председништва БиХ Младеном Иванићем, док је пре неколико дана имао разговор са хрватским чланом и председавајућим Председништва БиХ Драганом Човићем.

Тајани: Свако може да брани идентитет без сукоба

Тајани је поздравио одлуку председника Србије да прихвати позив председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић и посети ту земљу.

Тајани је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије рекао да Вучићево прихватање позива представља показатељ добре воље да се разговара.

Како је рекао, премијера Хрватске Андреја Пленковића срешће ускоро у Стразбуру и пренеће му оно што је разговарао са председником Србије и позваће и Хрватску да учини корак у сусрет тражењу заједничких решења за отворене проблеме.

У том смислу, Тајани је рекао и да у ЕУ свако може да прича свој језик, брани идентитет, а да притом нема никаквих сукоба.

"Србија јесте Европа и фер је да сви људи на Балкану данас живе у миру", поручио је данас председник ЕП.

"Вучић штити интересе своје земље" 

Тајани је такође рекао да ЕУ очекује да Београд пред добијање пуноправног чланства потпише с Приштином правно обавезујући споразум.

Србија је, додао је Тајани, истовремено и велика земља, која има и велику одговорност да ради на стабилности региона, у чему је истакао улогу српског председника.

"Он штити интересе своје земље, али то ради с великом далековидошћу и спреман је на дијалог с другима", оценио је Тајани.

Говорећи о праву народа Балкана да живе у миру Тајани је приметио да за тај циљ "треба да будемо разумни и да своје идеје износимо великом интелигенцијом".

Тајани је, додао је, разговарао с Вучићем и о Косову и Метохији, о убиству Оливера Ивановића, те поновио да инсистира на дијалогу Београда и Приштине, али и да тражи да се изведу пред лице правде кривци за убиство Ивановића.

На крају обраћања, Вучић је још једном захвалио Тајанију за, како је рекао, огромну личну подршку у своје и име грађана Србије, пожелевши му срећу и успех на месту председника ЕП.

Он је навео да долазак Тајанија представља освежење и промоцију европског пута Србије и нашег напретка у целини.

Први човек Европског парламента разговарао је и са председницом Владе Аном Брнабић, председницом Скупштине Мајом Гојковић и шефом дипломатије Ивицом Дачићем.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво