Вучић на Космету: Ово је ваша кућа, наставићемо да помажемо

Срби морају да остану и опстану на Косову и Метохији, а држава Србија да настави да помаже, поручио је председник Александар Вучић у Бањској истичући да је на Космет дошао како би разговарао о безбедности Срба. Након посете српском средњовековном манастиру, где га је дочекао велики број грађана, Вучић је отишао у Косовску Митровицу где је положио венац на место убиства Оливера Ивановића. Одржан састанак са политичким лидерима Срба, који је почео минутом ћутања за убијеног Ивановића.

00.15 - Председник Вучић рекао је да је ово био је тежак, али добар дан, и да се показало да су запошљавање и егзистенцијални проблеми оно што највише брине наш народ.   

23.50 - Завршени разговори председника Вучића и грађана у Лапљем Селу. Вучић се обраћа новинарима. 

23.30 - Испред Дома културе у Лапљем Селу још има грађана који чекају да разговрарају са председником Александром Вучићем, јавио је дописник РТС-а Андрија Игић.

22.05 - Разговори председника Вучића и грађана Косова и Метохије у Лапљем Селу ушли у четврти сат, јавља дописник РТС-а. 

20.05 – Вучић обећао да ће мештани Сувог Грла и Србице добити лекара и да ће за болесног дечака Василија бити обезбеђен новац за трансплантацију коштане сржи у Болоњи. Разговори још трају, јавља дописник РТС-а.

18.35  - Вучић у Лапљем Селу разговара са више хиљада Срба. "Велико вам хвала што чувате огњишта и што чувате и браните српско име и презиме, рекао је Вучић. Честитао је свима који славе и рекао да је спреман да одговара на питања цело вече.

18.05 - Председник Александар Вучић посетио српску породицу у Грачаници, која слави Светог Јована. Потом је обишао манастир Грачаница.

17.30 – Портпарол косовске полиције за Северну Митровицу Бесим Хоти рекао је да је тренутна ситуација у том делу КиМ мирна и да до поподне није било инцидената током боравка председника Србије Александра Вучића.

16.45 – Водићемо политику мира, ви немате другу кућу, поручио је Вучић Србима са Космета и истакао да ће држава да помогне у останку и опстанку нашег народа у покрајини - пре свега политиком мира, заштитом Срба и улагањем у развој.

15.25 – Завршен састанак Вучића са политичким лидерима Срба на северу Косова и Метохије. За нас није важно које је име убице Оливера Ивановића, према починиоцима и налогодавцима неће бити милости, поручио Вучић после састанка.

13.20 – У Косовској Митровици у току је састанак председника Србије са политичким лидерима Срба са КиМ, који је почео минутом ћутања за убијеног Оливера Ивановића. Заједно са председником су шеф БИА Братислав Гашић и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

12.50 – Косовска полиција је у једној кафани у грачаничком селу Ливађе, већински настањеном Србима, од шесторице Албанаца одузела два пиштоља, муницију и два ножа, јавља Спутњик. То село се граничи са Лапљим Селом, у којем би данас по подне требало да борави председник Вучић, преноси Танјуг.

12.35 – Вучић је положио венац на место убиства Оливера Ивановића и затим отишао на Технички факултет у центру Косовске Митровице где га је дочекао градоначелник Горан Ракић.

12.00 – Председник Вучић је стигао у Косовску Митровицу.

11.35 – Сви ми који у тешким условима живимо на КиМ знамо да не можемо успети без помоћи наше државе, поручио је епископ рашко-призренски Теодосије, истичући да је посета председника веома значајна за српски народ.

11.25 – Вучић је рекао окупљенима да је дошао да разговара о безбедности Срба. "Срби морају да остану и опстану на Косову и Метохији, а држава Србија да настави да помаже", рекао је председник Србије.

11.05 – Председник Вучић је стигао у манастир Бањска где га је дочекао владика Теодосије, јавља репортер РТС-а Андрија Игић.

Председник Србије Александар Вучић борави у дводневној посети Косову и Метохији, где је најпре обишао манастир Бањска. Затим је отишао и у Косовску Митровицу, где је положио венац на место убиства Оливера Ивановића, опростивши се на тај начин од једног од значајнијих српских политичара у покрајини.

Одмах након тога председник Србије је отишао на Технички факултет у центру Косовске Митровице где га је дочекао градоначелник Горан Ракић, као и велики број грађана и студената, уз аплаудирање и узвике "Србија, Србија".

У Косовској Митровици од јутрос је, иначе, приметно веће присуство полиције, а посебно на и око Техничког факултета, где се Вучић састао са политичким лидерима Срба са КиМ.

Поред полицајаца са псима, на крововима околних зграда и терасама налазе се наоружани припадници полиције.

Вучића је, током обиласка манастира Бањска, под крупним снегом и уз звук манастирских звона дочекало свештенство манастира и владика Теодосије, као и велики број грађана који су носили заставе Републике Србије и комбината "Трепча".

Ту су били и сви председници општина са севера Косова, као и представници Српске листе, изузев градоначелника Северне Митровице, који је председника дочекао касније у том граду.

"Срби морају да опстану на својим огњиштима"

Председник Вучић, који у посети јужној српској покрајини борави са старијим сином Данилом, поручио је Србима на Косову и Метохији да морају да остану и опстану на својим огњиштима, уз даљу и већу помоћ државе, а Албанцима да, без обзира на различите интересе, Србија жели и учиниће све да очува мир и реши размирице.

Указао је да су у овом моменту најважније три ствари – прва од њих је да Срби морају да остану и опстану на КиМ, а да држава мора да обезбеди њихов економски напредак, да обезбеди њихову безбедност и да се обрачуна са криминалом и корупцијом.

Како је рекао, Срби морају да остану на својим огњиштима: "Не сме да нас буде мање на територији где смо одувек живели, а за то ћемо се као држава борити на све начине", поручио је председник.

Он је рекао и да је дошао да разговара са грађанима који су узнемирени након злочиначког убиства Оливера Ивановића и да жели да разговара о безбедности и о томе који су то органи који ту безбедност треба да гарантују и како то чине.

Вучић је, осврћући се на убиство Ивановића, рекао да ће Србија, иако је била спремна да учествује у истрази, што албанска страна неће, размењивати информације са косовским институцијама, и да ће сачекати коначне резултате.

"Видећемо хоће ли истрага довести до починилаца овог гнусног злочина. Ако се то не деси многе ствари ће бити јасне, као што сам рекао првог дана", истакао је.

Додао је да ће по питању безбедности Србија морати да пронађе нове модусе како да безбедност и мир грађана српске националности учини јаснијим, видљивијим и да узнемирење буде мање.

"За нас је од кључног значаја да пронађемо додатне механизме за борбу против криминала и корупције у сопственим редовима", трећа је порука Србима председника Србије.

Вучић о улагањима на Космету

Говорећи о улагањима Владе Србије у обнову на Косову и Метохији, Вучић је пренео да је много тога урађено и да је Влада учествовала у 170 пројеката, 42 цркве и манастира.

"Остаје још 250 милиона да уложимо, а 168 милиона динара смо већ уложили. Много тога је урађено у Бањској, не само иконостас и зидови манастира, већ смо много урадили и на бањи, чиме се живот вратио у Бањску. Као што је рекао епископ, не бисмо се постидели пред Милутином", рекао је председник.

Од изузетног значаја је да се заврши пројекат Сунчане долине, стамбено насеље за око 300 породица, рекао је Вучић.

"Наставићемо с тим и гледати како да даље помажемо нашем народу како би био бројнији и чувао наша огњишта", нагласио је Вучић.

Порука Албанцима да Србија жели мир 

Србима на Косову и Метохији се захвалио на чврстини, постојаности, храбрости и жељи да чувају своју земљу, своју Србију, али и своје породице.

"Дошао сам и да поручим Албанцима, без обзира на то што неретко Србе доживљавају, не бих рекао непријатеље, као противнике, и неретко имамо различите интересе, да Србија не само да жели мир, већ ће дати све од себе да тај мир сачувамо. Учинићемо све да вишедеценијске и вишевековне размирице решимо, да обезбедимо трајност тог мира, и сигурност за сваку албанску и српску породицу", рекао је Вучић.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оценио је у разговору за РТС да је посета председника Космету један од пресудних тренутака за наш народ и да шаље поруку јединства и снаге читаве Србије.

Председник данас борави и у српским општинама јужно од Ибра, а угошћен је и на слави у једној породици у Грачаници. Такође је посетио манастир Грачаницу, после чега је отишао у Лапље Село на разговор са више хиљада Срба који су тамо дошли из свих делова КиМ.

Аналитичари процењују да ова посета Вучића може бити и пресудна за опстанак Срба у покрајини, али и даљи ток дијалога са косовским Албанцима и укупно стабилизовање политичких процеса у покрајини и шире. 

Вучићева посета је уследила четири дана након што је убијен лидер Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливер Ивановић.

Ивановић је испред просторија своје странке у Косовској Митровици погођен са шест метака из пиштоља "дуга деветка".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво