Дачић: Србија је, уз Црну Гору, лидер у процесу приступања ЕУ

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је у Бриселу да је први стратешки спољнополитички приоритет Србије пуноправно чланство у ЕУ, те да су стога легитимна очекивања званичног Београда да ће најављена стратегија за приступање ЕУ јасно препознати да је Србија, уз Црну Гору, лидер у процесу приступања.

Дачић је, на радном ручку министара иностраних послова држава чланица ЕУ и држава кандидата за чланство у ЕУ, који је организован у оквиру естонског председавања Савету ЕУ, оценио да је перспектива пуноправног чланства наше земље током мандата следеће ЕК достижан и реалан циљ. 

То, како је објаснио, не значи да треба ставити у други план европски пут других аспираната за чланство у региону. 

"То ће, напротив, подстаћи све на Западном Балкану да се позитивно надмећу на том пољу и да брже и ефикасније спроводе унутрашњу трансформацију", рекао је Дачић дубоко уверен да ће Београд бити задовољан Стратегијом када она буде објављена.

Подсетивши да Србија пролази кроз широк спектар економских и политичких реформи које имају за циљ да нашу земљу учине спремном за изазове које доноси чланство у ЕУ, Дачић је истакао да српска влада ради на превазилажењу свих изазова на том путу. Признање и резултат тих напора, додао је, свакако представља и јучерашња Међувладина конференција, на којој је Србија отворила два нова поглавља. 

Вицепремијер се, казао је, нада да ће током бугарског председавања наш приступни процес бити успешно настављен и да ће у складу са тим бити отворен већи број поглавља. 

"Свесни смо да се ЕУ тренутно сусреће се бројним изазовима, на унутрашњем плану и глобално, те самим тим додатно ценимо одлуку нашег суседа Бугарске да европску перспективу и повезивање Западног Балкана уврсти међу приоритете председавања", казао је Дачић и посебно поздравио намеру Бугарске да буде домаћин Самита ЕУ и Западног Балкана, за чије одржавање се, казао је, и лично већ дуже време залаже. 

Искрено верујући да ће, како је рекао, и наредни председавајући Савета ЕУ, Аустрија и Румунија, који су изузетно блиски нашем региону, имати тему проширења и позитивну балканску тему у својим програмима, Дачић је рекао:

"Нама у Србији је драго што у државама чланицама све јасније увиђају да је европска перспектива Западног Балкана од кључног значаја за стабилност нашег региона и Европе у целини. Ми смо начинили велике кораке у нормализацији односа са Албанијом, БиХ, Македонијом, Црном Гором и председник Републике и чланови Владе веома добро схватају значај регионалне стабилности за будућност Србије."

Дачић је у свом обраћању подсетио да Србија има и другачији стратешки политички приоритет – а то је, казао је, очување територијалног интегритета и суверенитета, што је доведено у питање након једностраног проглашења независности Косова. 

"Управо због тога, дипломатски напори Србије на очувању целовитости представљају значајан елемент наших односа са другим земљама и међународним актерима", навео је министар и истакао да су политички лидери у Београду у процес дијалога о нормализацији односа са Приштином.

Подсетивши да је тај дијалог започео још као потпредседник Владе, у октобру 2012. године, Дачић је рекао да је Београд у то уложио сав свој политички кредибилитет.

"Уверавам вас да Београд остаје искрено посвећен овом процесу, што је и до сада више пута доказао имплементацијом постигнутих договора. Међутим, подсећам вас да никакав напредак није постигнут у успостављању Заједнице српских општина, иако се управо на ово питање односи највећи део одредаба Бриселског споразума", навео је Дачић.

Неопходно је, истакао је, да и друга страна у дијалогу преузме одговорност и приступи испуњавању својих обавеза. 

"Напори морају да буду заједнички, нарочито имајући у виду да ћемо само на тај начин осигурати нормализацију живота грађана на КиМ и стабилизацију односа Срба и осталог неалбанског становништва и Албанаца, рекао је Дачић.

Уверен да целокупна Унија подржава Београд у том циљу, без обзира на различите ставове држава чланица о статусу КиМ, Дачић је закључио:

"Стога гајимо наду у даљи, успешан наставак дијалога уз пуну подршку и окриље ЕУ, у чију улогу као фацилитатора имамо пуно поверење. Само кроз посвећен дијалог могуће је решавање свих отворених питања и изградња стабилног региона."

"Позитивна порука Савета ЕУ о политици проширења"

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је у Бриселу да је из Савета ЕУ послата позитивна порука када је реч о политици проширења. 

Дачић каже да се на састанку министра земља ЕУ и министара из земаља кандидата за чланство разговарало о политици проширења "у позитивном тону, без примедаба и скептицизма".

"Ово је био састанак са позитивном поруком да се припрема стратегија проширења. За нас је битно да се припрема стратегија приступања Србије и Црне Горе", изјавио је Дачић новинарима после радног ручка, организованог на маргинама Савета општих послова ЕУ у Бриселу.

Српски шеф дипломатије напомиње да постоји опасност да се жели избећи наглашавање да су Србија и Црна Гора лидери у процесу приступања ЕУ и да се у оквиру нове европске стратегије жели обухватити цео регион "у једном пакету".

"То не би било прахватљиво за нас, јер наш став је да свако треба да иде ка ЕУ брзином коју заслужује, односно брзином која говори о томе који су критеријуми већ испуњени", поручио је Дачић.

Напоменуо је да је на данашњем састанку било говора и о томе колико су грађани позитивно опредељни када се помену евроинтеграције.

"Исто како постоји замор од проширења у ЕУ, код нас постоји замор од сталног одлагања нашег приближавања ЕУ. Када се направи однос између та два замора, мислим да је ипак за целу Унију и за цео регион то веома позитвна и вин-вин комбинација", поручио је шеф српске дипломатије.

Дачић је закључио да је, поред тих препрека, политика проширења добитна политика са позитивним резултатима и за ЕУ и за регион, поготово када је у питању стабилност Уније и Западног Балкана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво