"Србија сигурним корацима иде ка ЕУ"

Директор Института за међународну политику и привреду Бранислав Ђорђевић наводи да европски партнери неретко успоравају процес приступања отварањем преговарачких поглавља "на кашичицу" и редовно померају термин за коначно приступање Србије у Европску унију.

Бранислав Ђорђевић је, на научном скупу "Кључне детерминанте спољне политике Србије" рекао да Србија сигурним корацима иде ка свом стратешком спољнополитичком циљу - чланству у ЕУ.

"У реализацији тог стратешког циља - приступања ЕУ, Србија се суочава са озбиљним изазовом очувања државног суверенитета, имајући у виду нелегално, нелегитимно, једнострано проглашење независности јужне српске покрајине и признавање од једног броја држава", рекао је Ђорђевић.

То представља, како каже, деликатан моменат са којим се ниједна европска држава није суочавала у својој ближој историји.

"Витални интерес Србије на билатералном нивоу је унапређење односа са великим силама - Москвом, Пекингом, Вашингтоном", рекао је директор Института за међународну политику и привреду.

Додаје да се на однос Србије према Русији не гледа благонаклоно у Бриселу и Вашингтону.

Наводи да се Србија залаже за регионалну стабилност и сарадњу, а да је изложена "сталним опструкцијама држава Западног Балкана којима је најинскреније пружила руку".

Директор "Ханс Зајдел" фондације Луц Кобер рекао је да је Србија тренутно конфронтирана са тешким одлукама и да је последњих неколико година спровела одлучујуће кораке на путу ка ЕУ.

"Можете бити поносни на те кораке. Свестан сам да није могуће решити све проблеме и изазове, али овакви скупови и размена мишљења воде ка том циљу", нагласио је Кобер.

Институт за међународну политику и привреду ове године слави 70 година постојања, а помоћник министра просвете Никола Танић рекао је да има простора да се резултати рада користе и у пракси и да се нада да ће тако бити у будућности.

"Да могу неки резултати истраживања да буду јасан темељ за креирање спољне политике", нагласио је Танић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво