Бурно на делу седнице предвиђеном за посланичка питања

Део седнице, који је сваког уторка и четвртка, предвиђен за посланичка питања почео је расправом између председнице парламента Маје Гојковић и посланика ДС-а Радослава Милојичића, наставио се полемиком о повреди Пословника. После две краће паузе и вишечасовне расправе, посланици су постављали питања о "Ер Србији", случају украдених беба, Аеродрому...

Председница парламента Маја Гојковић изјавила је да је проблем то што се ДС и сви који ће бити у коалицији са Дверима у Београду не ограде од њих и не осуде физичко насиље које Двери спроводе.

Одговарајући у Скупштини Србије на питање посланика ДС Радослава Милојичића зашто "омаловажава грађане" и зашто је актер сваког инцидента, Гојковићева је обраћајући се из посланичке клупе рекла да није учествовала ни у једном инциденту него је пре две недеље била жртва бруталног напада троје посланика Двери који су упали у њен кабинет.

Тада су је прво, каже, вербално малтретирали, па онда употребили и силу о чему, додаје, свеочи извештај лекара у скупштинској амбуланти, али и лекара ВМА где је ишла на контролне прегледе.

Наводи и да није учествовала у инциденту пре два дана када је Бошко Обрадовић из Двери брутално напао, физички насрнуо и повредио председника Административног одбора Александра Мартиновића.

"Зашто Милојичић нема снаге да постави питање докле ће председница парламента толерисати физичко насиље које спроводе Двери", упитала је Гојковићева.

Упитала је и зашто је Мартиновић био толики демократа да дозволи Бошку Обрадовићу да присуствује одбору, малтерира посланике и спроводи физичко насиље, наводећи да је Обрадовићу већ раније изречена мера удаљења са седнице на 20 дана због изречених опомена.

Због насилничког понашања, како каже, посланик Маријан Ристичевић, са колегом Марком Атлагићем поднео је кривичну пријаву против лидера Двери Бошка Обрадовића.

Потом се Милојичић јавио по повреди Пословника негодујући што је потпредседник парламента Верољуб Арсић дао Маји Гојковић реч и што је говорила пет минута, дуже него што је Пословником предвиђено, поменувши његово име четири пута и име његове страначке колегинице Маје Виденовић.

Наводе Маје Гојковић је оценио као замену теза, истичући да ДС није нити ће бити у коалицији са покретом Двери, те да ДС осуђује сваки вид насиља.

Верољуб Арсић је навео да је Милојичић одржао "јавну трибину од питања", те да је Гојковић могла Милојичићу да одговори са места председавајућег, али да је то учинила из посланичке клупе, равноправно као и сваки посланик јер је и она посланик.

"Немојте мени да говорите о демократији коју је водио ДС после 2000. када нисмо имали ни пренос седница Скупштине", каже Арсић.

Потом се за повреду Пословника јавио Намања Шаровић из СРС-а кога је Арсић прозвао "Александар Немања Шаровић".

"Вама је очигледно потребна помоћ. Нисам Александар Немања Шаровић, заборавили сте своју прошлост, али и моје име", поручио је Шаровић Арсићу, који је пре преласка у СНС био у СРС.

Шаровић оцењује да је недопустиво да председница Скупштине каже да опозиција износи гомиле лажи, те да је Арсић био дужан да реагује и изрекне јој опомену.

Да Арсић поштује Пословник, каже Шаровић, и себи би изрекао меру удаљења са седнице на 20 дана.

"Дозволили сте да Гојковићева говори пуних шест минута о повреди Пословника, дуже него што је дозвољено, а мени је требало да дате реч пре Милојичића", негодивао је Шаровић.

Арсић каже да не треба Гојковићевој одузимати право да буде посланик и да као и сви има право да учествује у раду парламента, а не само да председава.

И посланица ДС Маја Виденовић негодавала је што је Гојковић шест минута говорила што је више од дозвољеног времена, те зато што је, каже, опозиција због начина заказивања седнице спречена да поднесе предлоге за допуну дневног реда.

Након те полемике одређена је петоминутна пауза, после које је настављено јављање посланика по повредама Пословника, потом је била још једна краћа пауза, а полемика о Пословнику трајала је све до утврђивања дневног реда и обраћања министарке саобраћаја, грађевинарста и инфраструктуре Зоране Михајловић која је образлагала ратификацију четири уговора.

"Како сте кренули са повредама Пословника, изгледа ћу ја постати светски рекордер", рекао је кроз смех Арсић.

Полемика о почетку седнице 

На почетку данашњег заседања, Александра Јерков из ДС-а критиковала је председницу због кашњења и поручила да је седницу требало да је закаже за 10.39, када је седница и почела, па би, приметила је, "можда стигли да предају силне допуне дневног реда".

Јерковљева је председницу парламента упитала да ли су је (премијерка Ана) Брнабић и Михајловићева можда замолиле да седницу закаже у 9.59 часова, тако да у парламенту буде 10.01, што значи да је прошао рок за допуну дневног реда.

"Ми никада нећемо посегнути за насиљем, нећемо ударити народног посланика али нећемо дозволити да се на овакав начин злупотребљава парламент", додала је Александра Јерков. 

"Ако се не варам, нисте ни ви били у сали у 10.00, а пошто посланици опозиције уђу у салу, па не желе да дају кворум, наравно да сам као председница парламента чекала одређено време да будем сигурна да ћу имати довољан број посланика за почетак седнице, што није противно Пословнику", одговорила је Гојковићева.

Како је рекла, они (опозиција) не би били задовољни ни да је каснила пет или десет минута.

"Како се каже - знамо се", рекла је Гојковићева и поручила посланицима да јој не добацију.

Шаровић из СРС-а такође је негодовао јер је седница каснила скоро 40 минута, а да председница парламента о томе посланике није обавестила.

"Могла бих можда нешто и да вам кажем, али нисте то дозволили. Можда би било мање повреда Пословника да сте ми дозволили да кажем било шта, али ви то не дозвољавате", поручила је Гојковићева. 

Посланичка питања 

Између рекламирања пословника, неколико посланика је постављало питања што је предвиђено сваког уторка и четвртка на почетку рада.

Славиша Ристић из посланичке групе Нова Србија - Покрет за спас Србије питао је Вучића да ли ће потписати правно обавезујући споразум са Косовом, те да ли ће он и шеф дипломатије Ивица Дачић повући потписе са бриселских споразума чијим спровођење се, каже, признаје независност Косова.

Посланик Јединствене Србије Војислав Вујић прочитао је реаговање лидера ЈС Драгана Марковића на пресуду Младићу који је навео да је Хашки трибунал "највећа срамота и геноцидна творевина", те министраку правде Нелу Кубуровић питао какве је напоре до сада Србија уложила да Младић, казну, због лошег и нарушеног здравља, служи у Србији.

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић рекао је да је амбасадор Украјине у Србији, након консултација у Кијеву, наставио да даје изјаве које, каже, нису пример доброг поступања и дубоко задиру у унутрашња питања Србије.

Поводом изјаве украјинског амбасадора да га шеф дипломатије Ивица Дачић није примио пуних 14 месеци, Милићевић је питао Министарство спољних послова Србије да ли је и колико пута украјински министар спољних послова примио за четири године амбасадора Србије у Украјини, те да ли је тачно да га украјински министар није примио ниједном.

Посланик Жика Гојковић из Покрета обнове Краљевине Србије питао је министра полиције Небојшу Стефановића шта ће полиција учинити да се покрене решавање питања случаја украдених беба, а министарку правде Нелу Куборовић зашто је укинут рад владине комисије за откривање тајних гробница у Србији које су стерљали комунисти после септембра 1944. године.

Зоран Радојичић из Двери питао је председника Србије Александра Вучића да ли је по налогу Микија Ракића учествовао у лоцирању Ратка Младића за шта му је, каже, захвалио Бруно Векарић некадашњи заменик тужиоца за ратне злочине.

"Да ли сте у вашем винском подруму у Јајинцима организовали састанке са појединцима? Реч је о више од 10 лица који су према информацијама ЦИА имали сазнања о кретању генерала Младића и истима, уз француско вино које вам је поклонио Цане Суботић, нудили новац и друге услуге како би вам открили локацију генерала", питао је Радојичић Вучића.

Посланик СРС Александар Шешељ питао је зашто Србије не оснује научну установу која ће се бавити изучавањем пресуда судских поступака доказног материјала и исказа сведока у Хагу.

Владимир Ђурић из ДЈБ питао је шта је тужилаштво урадило поводом навода председника Србије о донацијама за СНС, а премијерку Ану Брнабић да ли су Транспарентности Србије достављене тражене информације у вези са концесијом за аеродром "Никола Тесла".

Ђурић је након што је поставио питање са посланицима ДЈБ напустио седницу из протеста због начина на који је заказана.

"Превагнуо је тај став да ако бојкотујемо, да се предајемо и да би нас напала јавност – што нисмо ту да се боримо", рекао је посланик СДС-а Марко Ђуришић. 

Посланик Уједињене сељачке странке Милија Милетић рекао је да се у прогнози времена на РТС помињу и прогнозиране температуре на Копаонику и Златибора, а да се нигде не помиње Стара планина, те упитао да ли ће у наредном периоду, када се говори о времену у зимским центрима, бити поменута и Стара планина.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво