Милићевић захвалио Словачкој на подршци око КиМ

Потпредседник Скупштине Србије Ђорђе Милићевић изразио је захвалност Словачкој на поштовању међународног права и непризнавању самопроглашене независности Косова и на подршци Србији по питању захтева такозваног Косова за пријем у Унеско, те нагласио да је од изузетне важности заштита српских културних добара на Косову и Метохији.

Милићевић је то изјавио на састанку чланова скупштинских одбора за образовање и културу са колегама из словачког парламента, коме је присуствовала и амбасадорка Словачке у Србији Дагмар Репчекова. 

Истакао је да традиционално пријатељство везује наше две земље, као и важност међупарламентарне сарадње,

Како је саопштила Скупштина Србије, Милићевић је навео да је политички дијалог на високом нивоу, о чему говори и размена посета парламентарних делегација на највишем нивоу у протеклом периоду. 

На састанку члановова Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво и Одбора за културу и информисање са делегацијом Одбора за образовање, науку, омладину и спорт и Одбора за културу и медије Народне скупштине Словачке било је речи о међупарламентарној сарадњи и могућностима унапређења сарадње између одбора два парламента.

Председник Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Муамер Зукорлић указао је на добре односе Србије и Словачке и потписане споразуме о сарадњи у области образовања и спорта.

Навео је да се сарадња може додатно унапредити у областима науке, информатике и технолошког развоја, а госте је упознао са интензивним законодавним активностима парламента у области образовања. 

Зукорлић је, како је саопштено, истакао да су словачка искуства и законска решења у овој области била од велике важности за Одбор приликом разматрања и усвајања закона, те навео да је битна размена искуства са словачким колегама и по питању примена донетих закона.

Председник Одбора за културу и информисање Мирко Крлић је, у разговору са словачком делегацијом, истакао вредност културног стваралаштва словачке националне мањине у Србији и нагласио да она обогаћује наш културни простор. 

Крлић је навео могућност интензивирања парламентарне сарадње и размене искустава у области културе и информисања. 

Председник Одбора за образовање, науку, омладину и спорт словачког парламента Лубомир Петрак указао је на могућност размене искустава два одбора по питању реформе образовања у Србији и Словачкој. 

Петрак је навео и да би организовање размена ђачких посета било од великог значаја за даље зближавање наша два народа, а указао је и на интерес за узајамно признавање диплома.

Значај размене искустава у доношењу и примени медијских закона нагласио је председник Одбора за културу и медије Душан Јарјабек.

Чланови одбора два парламента су током састанка разменили мишљења и искуства о заштити и унапређењу мањинских права у областима образовања, културе и информисања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво