"Мисија КФОР-а није везана за време, већ за циљеве"

Одлазећи командант КФОР-а, генерал мајор Ђовани Фунго изјавио је да мисија КФОР-а није временски одређена, већ ће њен мандат зависити од процене стања на терену и истакао да Србију не види као претњу.

"Када услови буду испуњени, КФОР ће променити структуру мисије коју има. Услови су да институције Косова буду још спремније да пруже већу безбедност", поручио је командат Фунго на конференцији за штампу на којој је представио спроведене активности и циљеве током свог мандата.

Он је, како преноси РТК2, нагласио да је безбедносна ситуација на Косову добра.

"Србија није претња, не видим је као претњу. Сви аспекти сигурности су развијени, посебно у институцијама на Косову, на прави и ефикасан начин. Ефикасно се реаговало на проблем са борцима који се боре на страним ратиштима и нема више оних који са Косова иду да се боре. Имамо одличну сарадњу са косовском полицијом и Косовским безбедносним снагама и са Еулексом", нагласио је он.

Говорећи о сусрету са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Љубишом Диковићем, Фунго је рекао да је то "део састанака које има са свим земљама у окружењу". 

"Разговарамо о сигурносним темама и како да одржимо добар ниво сигурности. Бавимо се само специфичним војним пословима који нису никако повезани са неким прошлим активностима или ратним злочинима", рекао је.

Када је реч о трансформацији Косовских безбедносних снага, Фунго је указао на јасну поруку генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга који је током недавне посете Косову рекао да то мора да се деси кроз уставне промене.

"То је поновио и заменик секретара током своје посете. Понављам, наша мисија није везана за време, већ за циљеве који треба да се спроведу на терену. КФОР сарађује са Косовским безбедносним снагама у границама тренутног мандата и деловање КБС-а у оквиру овог мандата је веома стручно", навео је Фунго.

Будући командант КФОР-а биће генерал мајор Салваторе Куоћи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво