Харадинај: Приштина у НАТО до 2020. године

Косовски премијер Рамуш  Харадинај изјавио је да "Косово жели и заслужује да се што пре учлани у НАТО", очекујући да се то догоди до 2020. године.

"Ми желимо да НАТО буде  на Косову. Имамо право и чинимо напоре како бисмо основали Оружане снаге Косова. Циљ нам је да током ове декаде, значи до 2020 године, дођемо у фазу дијалога, значи да закључимо чланство у НАТО", рекао је Харадинај на међународној конференцији: "Нато и Западни Балкан - Регионална динамика у времену изазова за глобалну безбедност" у Приштини.

Скуп је организовало Министарство спољних послова Републике Косово и Центар за студије безбедности Косова.

Харадинај је додао да жели да Косово буде укључено у програм Партнерства за мир, на основу специјализованих војних области као и да добије позив за укључење у Чланство акционог плана, за планирање стабилности НАТО-а и Западног Балкана.

"Ми видимо НАТО као посебан и одлучујући фактор регионалне стабилности. Такође, верујемо да је НАТО веома важан у превенцији насилног екстремизма и радикализма. Видимо НАТО као могућност за превенцију и суочавање са ратом дезинформисања", рекао је Харадинај.

"Сматрамо да је НАТО помоћ за Косово, да ће Косово престати да буде само неко ко конзумира  безбедност и да ће моћи пружити  и допринети  безбедности и миру у свету. Оснивање Оружаних снага Косова, убеђени смо, ће помоћи овај процес и истовремено пружити безбедност  свим грађанима  који живе на Косову", подвукао је Харадинај.

Председник косовске Скупштине Кадри Весељи изјавио је да је трансформација Косовских безбедносних снага у војску Косова незаустављив процес, неопходан и у интересу свих страна. 

Весељи је рекао да је Приштина посвећена добрим односима "са свим суседима, и са Србијом у исто време наставља дијалог о нормализацији "као прву фазу неизбежног процеса међусобног признавања".

"Данас смо поносни на кадете КБС-а за успех који су постигли на највећим војним такмичењима земаља чланица НАТО-а. Овај успех је само један пример који показује да је ова сила спремна да преузме своју улогу у регионалној и глобалној сигурности. Трансформација у Војску Косова је незаустављив процес, неопходан и у интересу свих страна", рекао је Весељи, пренела је РТК2. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво