И данас реаговања на Изетбеговићеву изјаву

Званичници Србије и представници политичких партија и данас реагују поводом изјаве бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да се нада признавању независности Косова и Метохије. О Изетбеговићевој изјави говорило се и у Скупштини.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић је оценила да изјава Бакира Изетбеговића да се нада да ће БиХ признати независност Косова, изгледа има везе са новим односима Београда и Анкаре и његовим осећајем угрожености због начина на који је турски председник био примљен у Србији.

Иако и сам зна да БиХ не може да призна независност Косова без сагласности Срба, члан Председништва БиХ Изетбеговић намерно пласира овакве изјаве како би изазвао реакцију Београда, истакла је Михајловићева у саопштењу.

"Зато ми се чини да најновији, али свакако не и последњи, покушај Избеговића да посвађа Србију и БиХ има много више везе са недавном посетом турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Београду и новим односима Србије и Турске", напоменула је.

"Као да се Изетбеговић осетио угроженим због договора председника Турске са председником Србије Александром Вучићем, начином на који је турски председник био примљен у Србији и порукама сарадње које је председник Ердоган рекао у Новом Пазару", додала је Михајловићeва.

Михајловићева је истакла да је уверена да се "Србија неће понашати неозбиљно као господин Изетбеговић, да неће иницирати сукобе са суседима, већ ће остати доследна у политици стабилности региона, која је предуслов за економско јачање свих наших земаља и бољи живот свих грађана".

"Када чујете последње изјаве Изетбеговића у којима намерно провоцира нове сукобе са Србијом, онда помислите колико је у праву председник Републике Српске Милорад Додик", закључује се у саопштењу.

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да ће та изјава имати далекосежне последице, док је председавајући Председништва БиХ Драган Човић поручио да ће БиХ своју међународну политику водити тако да не угрожава односе са суседним државама.

Коментаришући изјаву Бакира Изетбеговића, али и актуелну безбедносну ситуацију, министар одбране Александар Вулин је изјавио да је безбедносна ситуација у Републици Србији стабилна.

Бивши амбасадор САД у Београду Вилијам Монтгомери је изјавио за РТС да је изјава бошњачког члана Председништва опасна провокација и да се нада да ће међународна заједница снажно реаговати и осудити ту изјаву.

Народни посланици о Изетбеговићевој изјави

Посланици владајуће коалиције оценили су у парламенту да су реакције из Србије после изјаве члана Председништва БиХ Бакира Изебеговића биле озбиљне и одговорне, док део опозиције сматра да су оне биле пренаглашене и "чудновате".

Заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић рекао је новинарима у парламенту да је Србија више пута показала да јој је стало до мира у региону и да је то делима доказала.

"Реакције из Србије су биле одмерене, озбиљне и одговорне, а реакције државе биће пажљиво извагане, док ће закључи када буду усвојени бити подељени са јавношћу", рекао је Орлић.

Шеф посланика СПС Ђорђе Милићевић каже да је Изетбеговићева изјава неодговорна, опасна и штетна и да не иде у правцу мира и стабилности, као ни у правцу добросуседских односа, сарадњи и просперитета у региону.

Ненад Поповић, председник Српске народне партије, најоштрије је осудио изјаву члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да се нада да ће Сарајево признати независност Косова.

"Србија поштује територијални интегритет свих држава сагласно одлукама УН, па тако и нашег суседа БиХ. Као гарант Дејтонског споразума, ми прихватамо границе и унутрашње уређење БиХ, иако су Република Српска и српски народ у тој држави изложени сталним притисцима и претњама које иду чак и до физичког нестанка", наводи Поповић у саопштењу.

Указао је на то да Србија, зарад мира у региону, води политику сарадње и међусобног поштовања и уважавања свих балканских држава и народа.

Лидер ЛСВ Ненад Чанак рекао је да је пажљиво послушао ту изјаву Бакира Изетбеговића, наводећи да ту не постоји било шта што један државник из било које земље не може да изговори у својој земљи мислећи о њеним интересима.

"Реакција званичника у Србији је чудновата, верујем да је у питању покушај да се на одређени начин таквом нервозном реакцијом упозоре они који би можда у окружењу имали идеју да направе ближе односе са Косовом", рекао је Чанак.

Председник Нове странке Зоран Живковић подсећа да је Изетбеговић члан колективног Председништва БиХ тако да је његова изјава лична, те да је признавање Косова неоствариво ако се са тиме не сложе друга два члана уз коментар да таква изјава сигурно не доприноси стварању бољих односа у БиХ.

Посланица Санда Рашковић Ивић такође каже да је озбиљност његове изјаве предимензинирана, јер се зна да без српског фактора не може да се донесе ниједна одлука.

Покрет слободних грађана саопштио је да је "ни по чему нова изјава Бакира Изетбеговића" искоришћена као повод за још једну лажну "кризу" и да се ради о вештачком заоштравању реторике како би људи говорили – "не питај ништа, само да нас опет у рат не гурну".

"Међународна заједница да реагује"

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма оценио је скандалозним и индикативним то што нико из међународне заједнице није реаговао на изјаву Бакира Изетбеговића да се нада да ће БиХ признати косовску независност.

Марковић сматра да није проблем Изетбеговић, већ онај који му је рекао да то каже.

"Скандалозно је али и индикативно, да нико од међународне заједнице не реагује. Шта би се десило када би Милорад Додик поменуо референдум о отцепљењу Републике Српске од БиХ. Дигла би се и кука и мотика и из Брисела и Вашингтона. Позивам међународну заједницу да реагује", навео је Марковић у изјави достављеној медијима.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да је изјава бошњачког члана Председништва БиХ "непријатељска, али очекивана".

"Наведени непријатељски став према Србији подржава велика већина бошњачких политичара и интелектуалаца. Шта се може очекивати друго од Бакира Изетбеговића који заступа велику лаж да је Србија извршила агресију на БиХ, а заједно са Републиком Српском починила тобожњи геноцид над бошњачким народом", додаје се у писаној изјави Линте.

Он је додао да се не сме заборавити да се Изетбеговић са осталим бошњачким политичарима до последњег даха залагао за ревизију тужбе против Србије за геноцид, као и да је пре две године дао пуну подршку британском нацрту Резолуције којом су Срби требали бити осуђени за геноцид у Сребреници од стране Савета безбедности УН.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи