Дачић у Ираку на молитви са бившим студентима и привредницима

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић посетио је у Багдаду митроплију и цркву Св. Ђорђа и састао се са бившим студентима који су се школовали у СФРЈ, као и ирачким привредницима.

Дачића је у цркви са животом малобројних хришћана у Ираку упознао поглавар Православне митрополије у Багдаду Гатас Хазим.

Својом посетом, министар Дачић пружио је пуну подршку животу, раду и опстанку хришћана на Блиском истоку, саопштило је Министарство спољних послова.

У заједничком молебану министар Дачић и митрополит су се помолили за мир на просторима Блиског истока и Балкана.

Током боравка у Багдаду, шеф српске дипломатије састао се и са представницима Удружења студената, који су студирали у СФРЈ, и са генералним секретаром Федерације привредних комора Абдулом Хусеином Мубараком и председником Федерације коморе Џафар Ал Хамданом и групом ирачких привредника.

Представници студената су у краћем разговору евоцирали успомене на време њиховог студирања у Београду и подсетили на значајну привредну сарадњу између две државе током друге половине 20. века.

Мубарак и Ал Хамдан су указали на велике могућности за повезивање две привреде и важност наступа српских фирми у наступајућој фази обнове и изградње Ирака.

Министар Дачић је присутне привреднике из Федерације и Удружења студената упознао са текућим стањем привредне сарадње између две државе и областима сарадње за које српска привреда има потенцијала.

Дачић завршава дводневну посету Ираку током које се састао са највишим ирачким званичницима.

Ирак и Србија се међусобно подржавају 

Ирак и Србија се међусобно подржавају, ми подржавамо територијални интегритет Ирака и његову целовитост и јединство, исто тако Ирак није признао једнострано проглашену независност Косова, што значи да, такође, подржава територијални интегритет Србије, изјавио је Дачић.

"Ово је била једна изузетно успешна посета Ираку, пријатељској земљи са којим нас веже подударност ставова о најважнијим међународним питањима", рекао је Дачић.

Он је додао да му је веома драго да је управо у овим данима готово окончана борба против Исламске државе и да је Ирак готово у потпуности ослобођен, што је велика победа не само за Ирак, већ и за цео свет против тероризма.

"Нама је интерес, пошто следеће године обележавамо 60 година од успостављања дипломатских односа, да наши односи буду што бољи, постоји велико осећање пријатељства између наших народа и наших држава", рекао је Дачић.

Он је истакао да је важно да има што више политичких посета и да економска сарадња буде успешна.

"Желео бих да кажем да је Ирак наш готово главни партнер када је реч о војној индустрији, тако да је војно-економска сарадња са Ираком на веома високом нивоу", рекао је шеф српске дипломатије и додао да су уговори које српске фабрике имају са ирачком државом, већи од 300 милиона долара.

Дачић је рекао да Србија жели да још више развије сарадњу са Ираком, али не само у војноиндусртијској области, него и у грађевинарству и додао да је у Ираку некада радило и 50.000 наших радника.

"Ту је пољопривреда, здравство, фармација. Ирак отворено позива наше фирме и Србију да помогне у реконструкцији и обнови, односно изградњи Ирака после свих ових криза, ратова и санкција, које су имали у претходним деценијама", рекао је Дачић и дода да је веома важна и културна и образовна сарадња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво