Линта: Скандалозна изјава Брамерца о Сребреници

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије је осудио као скандалозну изјаву главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца који сматра да се треба надати да ће Србија и Република Српска званчно да признају да је у Сребреници почињен геноцид током протеклог рата.

Линта је у изјави за јавност оценио да упорни покушаји Сержа Брамерца и дела међународне заједнице да се злочин у Сребреници оквалификује као геноцид одлаже право помирење и стално производи тензије, напетост и међусобно неповерење.

"Серж Брамерц нема части и храбрости да призна истину да се у Сребреници није десио геноцид већ тежак злочин, као и на многим другим местима у БиХ, Хрватској и на Косову и Метохији. Серж Брамерц упорно прећуткује чињеницу да се тежак злочин десио и над 3.500 Срба у средњем Подрињу и да игнорисање српских жртава значи игнорисање цивилизацијских стандарда", истакао је Линта.

Линта позива Брамерца да се заложи за формирање међународне комисије независних стручњака чији би циљ било да утврди шта се десило у Сребреници 1995. године.

"Тек након што се утврди права истина, укључујући и тачан списак несталих, погинулих у борбама у Сребренци и на другим ратиштима, погинулих у међусобним сукобима у Сребреници, као и умрлих природном смрћу, и када се признају српске жртве, створиће се један од предуслова за почетак искреног помирења", сматра Линта.

Он указује и да су бројни међународни и домаћи ауторитети – стручњаци за геноцид, универзитетски професори, слободни интелектуалци, званичници УН, генерали и новинари –чињенично утврдили да се у Сребреници није десио геноцид, већ да је у питању манипулација бројем жртава.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц сматра да се треба надати да ће Србија и Реублика Српска званично да признају да је у Сребреници почињен геноцид током протеклог рата и да то, како каже, једноставно није за дискусију.

"Те власти (Србије и РС) морају имати части и храбрости да признају истину. То није потпуно решење, али тешко је видети да ће се тај проблем почети решавати и да ће почети право помирење ако и док се то не догоди", навео је Брамерц у интервјуу сарајевском Ослобођењу уочи комеморације у Поточарима, 11. јула.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво