Брамерц: Треба се надати да ће Србија и РС признати геноцид у Сребреници

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц сматра да се треба надати да ће Србија и Република Српска званично да признају да је у Сребреници почињен геноцид током протеклог рата и да то, како каже, једноставно није за дискусију.

"Те власти (Србије и РС) морају имати части и храбрости да признају истину. То није потпуно решење, али тешко је видети да ће се тај проблем почети решавати и да ће почети право помирење ако и док се то не догоди", навео је Брамерц у интервјуу сарајевском Ослобођењу уочи комеморације у Поточарима, 11. јула.

Србија и Реублика Српска се слажу да се у Сребреници током протеклог рата догодио злочин, али не и геноцид.

Трибунал је, каже Брамерц, само осудио појединце за злочине, укључујући геноцид.

"Оптужени за геноцид воле да кажу да су 'радили у име Србије', минимизирајући властиту кривицу и покушавајући да створе 'колективну кривицу'" рекао је Брамерц који сматра да је негирање геноцида који је почињен у Сребреници постало уобичајено.

"Ја бих рекао да је геноцид најосетљивије питање за жртве, посебно за породице оних 7.000 мушкараца и дечака који су убијени у Сребреници и оних 30.000 жена, деце и старијих који су били терорисани и силом истерани из својих домова", навео Брамерц.

Према његовим речима, жртве и њихове породице се још увек боре да обнове своје животе и, како каже, сви ми пре свега то треба да запамтимо и пружимо им подршку.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво