Вучић: Од понедељка разговори о мандатару

Разговоре с представницима свих изборних листа о мандатару будуће владе почињем у понедељак, рекао је председник Србије Александар Вучић. Истиче да ће му регион бити приоритет, као и да се нада доласку словеначког председника Борута Пахора и хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић на инаугурацију. Каже да не зна да ли су неки новинари јуче били нападани и замолио их да, ако јесу, приме његово извињење.

Упитан да прокоментарише написе у медијима да ће разговоре почети за викенд, он је рекао да је планирао да то ради од понедељка.

"Најпре ћу разговарати с представницима изборних листа, очекујем да ћу то завршити у једном дану, а затим морам да разговарам с коалиционим партнерима, и, наравно, с људима из Српске напредне странке", рекао је Вучић.

Говорећи о инаугурацији, Вучић је рекао да се нада доласку словеначког председника Борута Пахора и хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић.

Вучић је у Панчеву, где је амерички амбасадор Кајл Скот уручио 19 "хамви" возила која су поклон владе САД Војсци Србије, рекао да су му активности као председника изузетно бројне наредних дана, али да му је увек приоритет регион.

У том смислу је поменуо одлазак у Крањ, где ће бити сви председници из региона, а затим, како је рекао, иде у Казахстан, где ће бити и председници Си Ђинпинг, Владимир Путин и други.

"И са (немачким председником Валтером) Штајнмајером имам заказану већ билатералу на Брду код Крања", навео је, те поновио да му је регион ипак приоритет.

Не можемо да решавамо нешто што је далеко од нас док не завршимо важне ствари у региону, поручио је.

"Омиљени сам председник Илићу, Јанковићу, Тадићу"

Вучић је рекао да је председник свим грађанима наше земље, а тиме и опозиционим лидерима, попут Велимира Илића, Саше Јанковића, Бориса Тадића и Бошка Обрадовића.

Вучић је у Панчеву, упитан да прокоментарише јучерашње скупове уочи полагања заклетве и преузимања дужности председника Републике, рекао да су сви грађани наше земље, "па и оних 850 који су се окупили на Тргу републике".

"Желим им да имају доброг председника, а обећавам им да ћу и о њима да бринем, да ће им бити много боље него данас. И страначки функционери, од Велимира Илића, Саше Јанковића, Бошка Обрадовића и Бориса Тадића. Све су то грађани Србије и свима њима сам ја председник. Једини и омиљени, сигуран сам", рекао је Вучић.

Додао је да је јуче у Београду само један скуп одржан у складу са законом и да није било никакве туче.

"Неки су рекли да је избила туча, али ништа није било пријављено полицији. Осим што су наши симпатизери пријавили да су неки криминалци запречили подземни пролаз на Теразијама. Када је стигла полиција, они су се разбежали. Ваљда су неки контрамитингаши хтели да изазову нереде, али нису успели", рекао је Вучић.

"Извињавам се новинарима и осуђујем нападе на њих"

Александар Вучић је осудио сваку врсту напада на новинаре и извинио се свим новинарима који су на јучерашњим скуповима у Београду били вређани или нападнути.

Вучић је у обраћању новинарима у Панчеву, одговарајући на питања, рекао да не зна да ли су неки новинари били нападани и замолио их да, ако јесу, приме његово извињење.

Како је рекао, извињава се у име оних који су провоцирали на тим скуповима и посебно новинарима који су хтели да те провокације сниме, "чак и онима који су желели да се сукобљавају са онима који су ту били законито".

Председник Србије је рекао да треба објаснити и то да су сви који су долазили на скуп да провоцирају оне који су се законито пријавили криви за сваки инцидент.

Навео је да је, уколико је било ко од медијских радника нападнут, а у МУП-у ништа није пријављено, то осуђује и додао:

"Сваку вербалну осуду било којег новинара ја жестоко осуђујем – примите моје извињење и надам се да се никада неће поновити", поручио је Вучић, који је посебно осудио вербални напад на жену који, по његовим речима, није смео и не сме да се деси.

"Став Србије о КиМ у складу са оним што штити наш народ"

Председник Србије је поновио да ће иницирати широк друштвени дијалог у вези са кључним питањима наше земље, попут односа према Косову и Метохији и региону, и нагласио да ако се циљеви поставе стратешки, онда може да се нађе и пут за њихово остваривање.

Вучић је, одговарајући на питање новинара у Панчеву да ближе објасни своју јучерашњу изјаву да је потребно отварање унутрашњег дијалога о КиМ у којем ћемо се ослободити митског приступа и олаког давања онога на шта имамо право, рекао да став Србије треба да буде усаглашен са животним проблемима и оним што тишти наш народ на Косову и Метохији, као и са оним што су права наше државе.

"Али не заборавите на то да смо ми једини који о томе одлучујемо, да добро знамо и каква је улога Албанаца. Потребно је да ствари поставимо на рационалну раван, да на такав начин разговарамо", рекао је Вучић.

Он је рекао да је свестан да ће се опет појавити "неки генији" који ће му држати таблу да је издајник, али да не брине о томе, јер, како је нагласио, брине за будућност Србије.

"Поштујем ја сваку цркву, сваку верску заједницу. То је мој посао као председника Републике, као што је био и као председника Владе. Али људи, наш посао је да бринемо о земаљском животу, а о неком небеском нека брине неко други", рекао је Вучић.

Рекао је и да ће осим Косова, региона, бити отворен дијалог и о промени Устава.

"Ако можемо да се договоримо, онда смо решили нешто и урадили нешто за своју земљу. Ако не можемо, онда је још једном пропала ствар, и показаће се да смо увек више бринули о земљи својих дедова, уместо о земљи своје деце", рекао је Вучић.

На питање да буде конкретнији, Вучић је рекао да то не може да учини, јер би на тај начин унапред изнео свој став пре било каквог разговора.

"А ја желим да отворимо друштвени дијалог који ће трајати три месеца, шест месеци, о обе теме, и о нашем односу према КиМ и нашем односу према региону, да видимо каква нам је политика, где видимо Србију за 20 година, да видимо садржај те политике", рекао је Вучић.

Подвукао је да жели да у дијалогу учествују све политичке странке и њихови представници, све верске заједнице, цивилно друштво, да се чује њихов глас где виде Србију.

"Када стратешки поставите циљеве, онда ћете моћи да нађете пут", закључио је Вучић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво