Вучић "хамвијем" обишао касарну у Панчеву

Војска Србије добила је 19 блиндираних моторних теренских возила "хамви", намењених за извршавање задатака у миру и у рату. Председник Србије Александар Вучић присуствовао је примопредаји возила у панчевачкој касарни "Народни херој Стевица Јовановић".

Посету касарни "Народни херој Стевица Јовановић" у Панчеву председник Србије Александар Вучић почео је вожњом у једном од 19 "хамвија" које су Војсци Србије донирале САД.

Александра Вучића, амбасадора САД Кајла Скота и саветницу председника Сузану Васиљевић "хамвијем" је у кругу касарне возио један од припадника јединице која ће користити та возила.

Након вожње Вучић је рекао да је задовољан како се показало америчко возило. "Добар је, нисам знао да може 1,10 метара да уђе у воду, водени газ, 60 степени предњи нагиб, са стране 35, добро возило", рекао је Вучић додајући да чак и за високе попут њега има довољно места.

Вучић је замолио америчког амбасадора да помогну у обнови објеката касарне у Панчеву, који су срж наше војске јер се у њима обучавају официри и подофицири. 

Председник Републике стигао је у касарну у пратњи министра одбране Зорана Ђорђевића и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића.

Вучић је изразио захвалност САД и амбасадору Скоту на донацији и оценио да је реч о изванредном возилу које пружа велику заштиту нашим војницима.

Председник Србије је током прве јавне активности откако је јуче положио заклетву и преузео ту дужност навео да су ова возила посебно значајна приликом блиске борбе, истакавши да су војници заштићени од муниције, те је потребна зоља или неко јаче противоклопно оружје да би се то возило пробило.

Изразио је и велику захвалност припадницима Националне гарде Охаја за све што су чинили у Краљеву, Бујановцу, Сокобањи, Прокупљу приликом изградње школа, вртића...

Уз јачање капацитета копнених јединица, било је речи и о јачању ваздухпловства. Мигови из Русије, каже председник, ускоро би требало да буду у Србији, чиме ће бити решен знатан део проблема ваздухопловства.

"Ја имам много идеја, бесконачно идеја, али то не зависи од мене и не зависи од нас. Ако ме питате чему се надам, надам се и очекујем да ће то бити решено у наредна два месеца, онако како сам недавно обавештен", рекао је Вучић.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот истакао је да Србија није могла да обезбеди бољу опрему нити бољу цену за "хамвије", јер та возила нису коштала ниједан динар.

"Она су поклон. А поред возила, обезбедили смо и опрему, обуку и две године сервиса и резервних делова", рекао је Скот.

Додао је да је вредност 19 "хамвија" 3,8 милиона америчких долара, и да та донација представља шире војно партнерство које САД имају са Србијом.

"Остајемо најангажованији партнер Србије и највећи инвеститор у Војску Србије, чиме показујемо наш заједнички интерес ка регионалној стабилности и колективном удруживању, како бисмо очували мир. Надам се да ћемо једног дана у истој мисији видети заједно ваше 'хамвије' из Србије и наше из САД", рекао је Скот. 

Вучић је јуче положио заклетву у Скупштини Србије чиме је почео петогодишњи мандат на функцији председника Републике. Одговарајући на питања новинара, Вучић је најавио да ће од понедељка почети разговоре о новом мандатару за састав Владе. 

Војска Србије добила је 19 блиндираних моторних теренских возила "хамви", намењених за извршавање задатака у миру и у рату.

Возило користе и оружане снаге САД и НАТО-а, може се користити за заштиту војних и других важнијих објеката и установа, спречавање демонстративног угрожавања јавног реда и безбедности војске и грађана, борбу против диверзантских, терористичких и других оружаних група, као и за евакуацију особа и техничких средстава.

Четири од 19 "хамвија" су блиндирана тако да могу да издрже удар муниције од 12,7 милиметара, а остали муницију од 7,62 милиметра.

Иначе, укључујући и ову донацију и претходне донације САД, ВС је добила 40 "хамви" возила, а вредност свих донација већа је од седам и по милиона долара.

број коментара 67 пошаљи коментар
(петак, 02. јун 2017, 09:02)
anonymous [нерегистровани]

Australijanac

Počneš u 9 završiš u 17.30. Ljudima treba i malo sna.

(петак, 02. јун 2017, 08:16)
anonymous [нерегистровани]

vojnik

Znaćemo kako da upotrebimo ova vozila za svoje potrebe. Neki će reći pa zar od amerikanaca, pa od bilo koga ćemo uzeti, ako to znači našu borbenu gotovost.

(петак, 02. јун 2017, 07:35)
anonymous [нерегистровани]

mala

Nasa vojska je moderna i jaka.

(петак, 02. јун 2017, 05:43)
miki [нерегистровани]

Vrhovni komandant

Drago mi je što je prvi radni dan, Predsednik države i Vrhovni komandant vojske svoj prvi dan proveo sa vojskom jer su oni stub države i naj cenjeniji u narodu. Prvi je posle Tita koji brine za vojsku i koji ukazuje na to da je jaka vojska jaka država.

(петак, 02. јун 2017, 01:53)
anonymous [нерегистровани]

***

Lep poklon od Amerikanaca i nasoj vojsci potreban.

(петак, 02. јун 2017, 01:51)
anonymous [нерегистровани]

svaka cast

svaka cast i za promenu radnog vremena.Treba pocinjati sa radom u administrativnim poslovima u 7.00, kao nekada u bisoj Jugi.Nije dobro ni sve sto dolazi sa zapada,a mi obicno kopiramo prvo ono sto kod njih nevalja.Pocinjati u 9 je prekasno i propao ti je citav dan.Pricam iz iskustva.Pozdrav iz Australije.

(петак, 02. јун 2017, 00:54)
Luka [нерегистровани]

Pancevo

Pančevo je jedan od važnijih vojnih centara u Srbiji ,zato i načudi što je prvo tamo otišao.

(четвртак, 01. јун 2017, 23:48)
Проницљив [нерегистровани]

Само мудро...

Треба бити паметан и све их натерати да се међу собом такмиче ко ће нам више поклонити...

(четвртак, 01. јун 2017, 23:47)
anonymous [нерегистровани]

ole

Ovaj covek ima energije za desetoro.....

(четвртак, 01. јун 2017, 23:23)
ara [нерегистровани]

ara

Bas lep gest, cim nam Rusi nesto poklone odmah i Amerikanci salju neke poklone.