Шта је потребно за успех на локалним изборима

Препознатљив локални лидер, са видљивим резултатима - то је потребно за успех на локалним изборима, што су доказали и они који су у недељу одржани у пет општина у Србији. Аналитичари кажу да се грађани на локалу не везују нужно за јаке политичке лидере на републичком нивоу. Да ли ће исто важити и следеће године на београдским изборима?

И без Александра Вучића на терену у кампањи, бирачи у Оџацима, Ковину и Врбасу највише гласова дали су СНС-у, па за власт у тим општинама не морају да брину. Косјеричани и Зајечарци добар део гласова поделили су и локалним лидерима.

"Они очекују да виде неке локалне теме и локалне кадрове, тако да није довољно само позвати се на лидера, да би се направио резултат. То се, у још мањој мери, односи на опозиционе странке, чији лидери имају проблем са поверењем, односно неповерењем грађана", каже Бојан Клачар из Цесида.

То доказује успех Бошка Ничића у Зајечару, а у Косјерићу 11 одсто гласова за Милана Стаматовића, можда и пресудних за формирање власти. Обојица су наступила испред групе грађана, а на локалној политичкој сцени добро су познати.

"Није лако направити групу преко ноћи која би нешто постигла, али већ постојеће групације ако озбиљно раде, могу да буду и конкуренција великим странкама, односно коалицијама", каже Драгомир Анђелковић, политички аналитичар.

Србију, идуће године, чекају много масовнији локални избори - београдски. Неупоредиви са другим деловима Србије, кажу аналитичари - власт у престоници синоним је за политичку моћ, а често се у прошлости резултат пресликавао на друге нивое. Зато ће, верује се, на њих сви излазити са најјачим оружјем.

"Београд је држава у држави, велики број становника, велика економска моћ специфична социјална структура. Увек је и маркетиншки приступ био веома посебан када се ради о Београду", каже Анђелковић.

"То не значи нужно да власт или опозиција морају да пронађу неку изузетно јаку, снажну и препознатљиву личност, али то значи да они морају да прођу личност која нема лош баласт из прошлости, личност која има одређену харизму и личност која има одређену биографију која може да буде блиска људима који живе у Београди", каже Клачар.

Због успеха на најважнијим локалним изборима, странке владајуће коалиције могле би да понове сценарио са председничких и изађу у једној колони, сматрају познаваоци. Да би исти рецепт требало да примени и опозиција показали су недељни локални избори. У Зајечару и Косјерићу, где су ишли заједно, остварили су релативно добар резултат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво