Николић: Име председничког кандидата СНС-а биће познато вечерас или сутра

Председник Србије Томислав Николић изјавио да је једино извесно да се неће кандидовати сам на председничким изборима, како се спекулисало. Када је реч о његовом договору с премијером Александром Вучићем, рекао је да ће се "све сазнати у дан-два".

"Можда ћете вечерас то чути од Александра Вучића, можда сутра, али сада не – него нисам хтео да вас избегнем", рекао је председник Томислав Николић новинарима у Београду.

Додао је затим да се "још нису договорили", и да би он то рекао да јесу, остављајући новинаре у недоумици има ли договора или не.

Николић је истакао да се, уколико га не кандидује СНС, неће сам кандидовати на изборима, и истакао да Вучић и он процењују шта је најбоље за Србију.

"Нећемо обојица бити кандидати сигурно. Ако он буде, договорили смо се да ја изађем из трке. Сценарио по којем смо кандидати и ја и Вучић не могу да замислим и то сам рекао пре више месeци", навео је Николић.

"Можда ће он и вечерас рећи, претпостављам да ће вам рећи... За сада је наш договор, пошто смо много урадили заједно, да наставимо даље заједно", рекао је Николић.

Упитан о појединим истраживањима која Вучићу прогнозирају победу већ у првом кругу, Николић је одговорио да би Вучић могао да победи апсолутно и лакше него он, али да може и он да однесе победу.

"Ако ћете рећи да ја не могу да победим – онда треба да се каже и ко ће то да победи", нагласио је Николић.

Коментаришући истраживања јавног мњења, Николић је рекао да за оно што се објављује у новинама не пише ко је истраживач.

"Ја сам видео истраживања 'Галуп медија', која су јасна, на великом броју испитаника. Вучић и ја имамо апсолутне шансе за победу", рекао је Николић.

Упитан како се осећа када неки истакнути чланови СНС-а говоре да би Вучић пре однео победу него он, Николић одговара да не види ништа лоше у томе, али да сматра да није добро износити у јавност нешто што није став странке.

"Али, ја сам навикао у ових пет година да појединци из СНС-а потпуно мирно и слободно износе не бих рекао своје мишљење већ оно за шта мисле да би мени могло да нанесе штету", рекао је Николић и додао да то нису процене већ нечије жеље.

Упитан да ли жели да се кандидује, Николић је рекао да често у животу као политичар није радио оно што је желео.

"Наћи ћемо оно што је најбоље за Србију", рекао је Николић и додао да кандидат СНС-а нема конкуренцију, те да ће се и данас разговарати са Вучићем.

Николић је рекао и да својом одлуком не жели да поремети односе у Србији, и навео да би они били нарушени уколико би се пореметили односи у СНС.

"Исти проценат чланства СНС-а уз мене и Вучића"

Упитан да ли изјаве Дачића о томе да не подржава његову кандидатуру види и као Дачићеву кандидатуру за премијера, Николић је рекао да "види свашта у изјавама Дачића".

"Али никада се нисам оглашавао о изјавама политичара, не бих ни сада. Да ово завршимо, ако нисам кандидат, онда ћу да вам причам о свим политичарима шта год да желите, а ако будем кандидат, заадржаћу принцип да сам председник свих грађана", рекао је Николић.

На питање по чему ће памтити мандат, рекао је да ће о томе говорити "ако му прође мандат, па заврши функцију".

На питање о подршци СНС-а, Николић је рекао да уз њега и Вучића стоји исти проценат чланства и да ће онај ко буде кандидат добити гласове целе странке.

Новинаре је занимало да ли ће се вратити на чело СНС-а ако Вучић буде кандидат. Николић је рекао да то зависи од тога да ли ће и даље желети да се бави политиком.

"Ако он буде кандидат, а ми будемо сарађивали и даље, зависи... Мој принцип је био да председник државе не може да буде и председник странке", рекао је Николић.

Како је рекао, не постоји могућност да не сарађује са Вучићем уколико премијер буде кандидат за председника.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво