Мање плате за управне одборе

Влада Србије усвојила препоруку да се надокнаде члановима управних и надзорних одбора јавних предузећа и агенција ограниче на ниво просечне зараде. Постављен нови директор "Железница Србије". Формиран тим за преговоре о енергетском аранжману са Русијом. Распуштена Скупштина општине Ковин.

Влада Србије усвојила је Закључак о мерилима за одређивање највишег износа накнада за рад председника и чланова органа управљања и надзора јавних предузећа, јавних агенција и других облика организовања чији је оснивач Република. 

Јавним предузећима се саветује да у своје годишње програме пословања, као мерило за одређивање накнада за рад чланова у управним и надзорним одборима, уврсте да нето накнада не може бити виша од износа једноструке нето просечне зараде која је у септембру износила 32.969 динара.

Накнада за рад председника управних, односно надзорних одбора не може бити виша од просечне нето зараде увећане за 50 одсто, односно 49.453 динара.

Заменик председника управног одбора јавних предузећа може примати 20 одсто више од просечног дохотка, односно 39.562 динара, одлучено је на седници Владе.

"Одлука Владе о накнадама за чланство у управним и надзорним одборима јавних предузећа и агенција је у форми препоруке", рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Милан Марковић на конференцији за новинаре и нагласио да Влада одобрава финансијске планове тих предузећа и да ће имати увид да ли се препорука поштује.

"Влада ће санкционисти оне који буду на другачији начин обрачунавали те накнаде", најавио је министар и нагласио да таква одлука "није политички маркетинг већ да се Влада руководила тиме да накнаде за члансто у управним и надзорним одборима државних предузећа и агенција треба да се сведу на разумну меру".

Марковић је потврдио да је предлог његовог министарства о смањењу тих накнада био достављен и претходној влади, али да није постојала воља да се он усвоји.

Према подацима Административног одбора Скупштине Србије, у прошлој години је за свега неколико састанака у једном месецу председник Управног одбора Агенције за контролу летења, добијао 466.936 динара, његов заменик 428.000 динара, а чланови по 166.000 динара.

Тим за преговоре о енергетском аранжману 

Влада Србије формирала је и тим за преговоре о реализацији енергетског аранжмана са Русијом.

Министар Марковић прецизирао је да је владин тим састављен од експерата и додао да га предводи државни секретар у Министартсву економије и регионалног развоја Небојша Ћирић.

Енергетски споразум Русије и Србије, који предвиђа изградњу магистралног гасовода кроз Србију, подземног складишта гаса у Банатском Двору и модернизацију Нафтне индустрије Србије, потписан је 25. јануара у Москви.

Донета је одлука о распуштњу Скупштине општине Ковин и образовању Привременог органа управе у тој општини.

Марковић је објаснио да је СО Ковин распуштена, јер у законском року нису усвојили Статут општине. 

Влада је усвојила и Закључке који се односе на информацију о завршетку процеса приватизације предузећа са друштвеним капиталом, као и информацију о полазним основама за преговоре о кредиту Европске инвестиционе банке у износу од 50 милиона евра за реализацију пројеката НИП-а у 2009. години.

Усвојен је и Предлог закона о сточарству, као и Информација о успостављању једношалтерског система за привредне субјекте.

Министарства економије и регионалног развоја, рада и социјалне политике, финансија и здравља задужена су да у року од 60 дана припреме законску регулативу за успостављање једношалтерског система за привредне субјекте.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво