Вучић у Минску: Србији су врата Белорусије широм отворена

Премијер Србије Александар Вучић и његов белоруски колега Андреј Кобјаков сагласили су се на састанку у Минску да су Србија и Белорусија пријатељске земље и да треба побољшати њихову економску сарадњу. Кобјаков је истакао да је Србија њихов кључни партнер на Балкану, а Вучић нагласио да су нашој земљи у Белорусији врата широм отворена и да српски пољопривредници то могу да искористе. Потписано више међудржавних споразума из области привреде, здравства, туризма, културе, спорта и војнотехничке сарадње.

Александар Вучић, који борави у посети Белорусији, рекао је на састанку са премијером те земље да се нада да ће имати прилику за развијање економских односа.

"Белорусија је пријатељска земља. Наше добре политичке везе ће промовисати и међусобну трговинску размену. То је наш циљ", нагласио је Вучић, преноси агенција Белта.

Премијер је рекао да две земље имају потенцијала за повећање робне размене, која би, према плану, до 2019. године требало да износи 500 милиона долара.

"Ми сматрамо да имамо много, много простора да остваримо задатке и председник Лукашенко је рекао да је наш задатак да дођемо до 500 милиона долара трговинске размене и наш посао је да у наредне две или три године то у потпуности извршимо", рекао је Вучић.

Нагласио је да је Србија у свим областима отворена за сарадњу са Белорусијом, нарочито у области грађевинарства, здравства, аутомобилске и наменске индустрије.

Додао је да треба радити и на привлачењу већег броја туриста из Белорусије у Србију, као и промоције белоруске туристичке понуде на српском тржишту.

Председник Владе је истакао важност братимљења градова и општина Србије и Белорусије, нагласивши да се тиме успостављају ближи односи између људи који ће откривати начине нове сарадње у будућности.

Нагласио је да је неопходно наставити учестале разговоре на највишем нивоу и позвао белоруског колегу да посети Србију.

Кобјаков: Србија кључни партнер на Балкану 

Премијер Белорусије Кобјаков рекао је да је Србија кључни партнер за Белорусију на Балкану, због чега се нада да ће бити настављен развој економске сарадње.

"Србија је наша братска земља, једна од водећих трговинских партнера у региону. Надамо се да ће тренутна посета Вучића појачати развој трговинских и економских односа", навео је Кобјаков.

Изразио је уверење да ће Србија и Белорусија наставити да развијају пријатељство и сарадњу и додао да је Белорусија спремна да расправља о свим билатералним питањима.

Кобјаков је истакао да је Белорусија усмерена на дугорочну сарадњу са Србијом и поздравио одлуку о потписивању Мапе пута за сарадњу двеју земаља, која ће омогућити стварање најбољих услова за економску сарадњу.

Истакао је важност оснивања заједничких предузећа у области грађевинарства, наменске и аутомобилске индустрије и поздравио рад девет српских компанија, које успешно послују у Белорусији, као и сарадњу Привредних комора двеју земаља, саопштено је из Владе.

"Србија је кључни трговински и економски партнер Белорусије на Балкану и једина земља у Европи ван бившег Совјетског Савеза с којом имамо потписан споразум о слободној трговини од 2009. године. Желимо да интензивирамо сарадњу и повећамо инвестиције. Наша заједничка предузећа ће нам помоћи да остваримо још боју сарадњу", рекао је Кобјаков.

Кобјаков је приредио свечани дочек испред Дома Владе Белорусије премијеру Србије Александру Вучићу, а потом је уследио састанак делегација и премијера две земље.

Двојица премијера су присуствовала и потписивању више међудржавних споразума из области привреде, здравства, туризма, културе, спорта и војнотехничке сарадње.

У српској делегацији су и министар одбране Зоран Ђорђевић и министар привреде Горан Кнежевић, као и градоначелници Смедерева Јасна Аврамовић, Ваљева Слободан Гвозденовић и Сремске Митровице Владимир Санадер, који су потписали споразуме о братимљењу.

Белорусија заинтересована за оснивање заједничких компанија

Премијер је, после састанка са Кобјаковом, рекао да добри и пријатељски односи Србије и Белорусије треба да допринесу већој трговинској и економској сарадњи, те да су обе земље заинтересоване за оснивање заједничких компанија.

Додао је да је Белорусија изразито пријатељска земља, са којом Србија нема никаквих политичких проблема, али да економска сарадња може бити много боља, те нагласио да су Србији у Белорусији широм отворена врата.

Увећање економске и трговинске размене у 2016. години није било могуће због цене нафте, пада рубље и проблема са којима су се Русија и Белорусија суочавале, али ће зато сада бити интензивирани напори да се то постигне у 2017. години, рекао је Вучић.

Наводећи да Србија више увози него што извози у Белорусију, Вучић је рекао да може да се повећа извоз пољопривредних прерађевина, намештаја, готових индустријских производа...

"Не можемо са свим земљама да имамо суфицит, али нама је важно да имамо суфицит са земљама у региону, са Македонијом, БиХ, Хрватском, Црном Гором...", навео је Вучић.

Премијер је рекао да су и Србија и Белорусија заинтересоване за оснивање заједничких компанија, које би производиле муницију или оружје за трећа тржишта, те лифтове за домаће потребе, с тим што би се део компоненти производио у Србији, а део у Белорусији.

Такође, Белоруси желе да учествују у приватизацији појединих компанија, попут фабрике "Петар Драпшин", рекао је Вучић и додао да и у Белорусији послује девет српских компанија, које добро раде.

Кад је реч о војнотехничкој сарадњи, почели су разговори о набавци додатног оруђа и оружја за Војску Србије, пре свега за заштиту неба, али и о потенцијалној набавци ловаца и противавионског оружја и оруђа по најповољнијим условима.

"Било је разговора и о набавци веома моћних система за одбрану ваздушног простора, али не бих о томе да говорим пре разговора са Лукашенком", рекао је Вучић новинарима.

Вучић је навео и да ће ове године у Србију доћи премијер и председник Белорусије, Андреј Кобјаков и Александар Лукашенко, што ће значити додатно унапређење сарадње.

Премијер је подсетио да је данас потписано више споразума из различитих области, између осталог о туризму, здравству, спорту, те да је усвојена и "мапа пута" за економску сарадњу у 2017. и 2018. години.

"Мапа пута значи да смо предвидели кораке и активности у 2017. години и тога ћемо се држати. Посете званичника Белорусије убрзаће сарадњу, да боље, чвршће и одлучније радимо на њеном унапређењу и увећању трговинске размене", навео је Вучић.

Премијер је рекао и да ће Србија увек подржавати Белорусију, те да је за нас веома важно то што Белорусија поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и пружа нам подршку у међународним организацијама.

Навео је да добри политички односи могу да утичу и на побољшање економске сарадње и привуку белоруске инвестиције у Србију и српске у Белорусију.

Додао је да је наишао на изванредно гостопримство у Белорусији и да су Србији у тој земљи широм отворена врата, што и наши привредници могу да искористе.

"То што су једног премијера мале земље као што је Србија дочекали са 50 или 100 билборда добродошлице, заставама на сваком кораку, то говори о пријатељству које уживамо и које можемо да искористимо", рекао је Вучић.

Састанак са званичницима парламента

Вучић, који је синоћ допутовао у Минск, састао се данас и са председницима оба дома парламента.

Председник Савета Републике Националне скупштине Белорусије Михаил Мјасникович је на састанку предложио нове облике сарадње и заједничке седнице тела два парламента.

Двојица саговорника су истакла важност добре сарадње два парламента и нагласили да то доприноси очувању пријатељских традиција, саопштено је из Владе.

"Национална скупштина Републике Белорусије има и групу пријатељства Србије и Белорусије, што подстиче ближу сарадњу двеју земаља", рекао је Мјасникович.

Додао је да Скупштина Белорусије предлаже нове облике сарадње, ближу сарадњу са извршном влашћу и заједничке седнице тела две скупштине.

Током састанка истакнута је и важност сарадње у области пољопривреде, здравства, образовања, као и сарадња у међународним организацијама, као што су УН, Савет Европе и ОЕБС.

Вучић ће се у Минску састати и са председником Белорусије Александром Лукашенком.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво