Више међудржавних споразума Србије и Белорусије

Србија и Белорусија потписале су више међудржавних споразума из области привреде, здравства, туризма, културе, спорта и војнотехничке сарадње. Потписивању споразума у Минску присуствовали су премијери Александар Вучић и Андреј Кобјаков.

Меморандум о разумевању о сарадњи у области здравља требало би да побољша сарадњу у области здравља, промета лекова, образовања и науке и пружању здравствене заштите држављанима Србије и Белорусије.

Потписан је и споразум у области туризма који би требало да допринесе креирању посебних програма за туристе из Белорусије, организовање кратких градских одмора, посета белоруских спортиста планинским центрима, бањским местима и програме који се односе на верски туризам.

Предвиђено је учешће белоруских тур-оператора на Сајму туризма у Београду, као и заједничко учешће на сајмовима туризма, размена стручњака и представника медија и договори о либерализацији визног режима.

Две државе су потписале и План активности за унапређење трговинско-економске сарадње, сарадње у области индустрије, науке и технике, пољопривреде, коришћења природних ресурса, петрохемије, здравства, спорта и туризма, високог образовања, сарадње између региона, сарадње у другим областима, као и сарадње на комерцијалној основи.

Потписан је и Програм сарадње у области спорта који садржи календар конкретних спортских догађаја и такмичења која ће се током ове и 2018. године организовати у Србији и Белорусији, а на којима је очекивано учешће спортиста и тимова обе стране.

Поред тога, овим двогодишњим документом предвиђени су и други видови остваривања билатералне сарадње у области спорта кроз размену искустава, знања и информација, спортских, научних и истраживачких центара, антидопинг агенција и других релевантних спортских субјеката.

Споразумом о војнотехничкој сарадњи, који је такође потписан, ствара се правни основ за војнотехничку сарадњу две државе која може да обухвати производњу, модернизацију, ремонт и испоруку наоружања и војне опреме, размену стручњака, школовање, усавршавање и обуку припадника оружаних снага и стручњака, као и размену информација и искустава.

Потписани су и споразуми о сарадњи града Смедерева са белоруским градом Жлобин, Ваљева са белоруским градом Молодечно, као и споразум о сарадњи Сремске Митровице са Полацком.

У српској делегацији која је у посети Белорусији су министар одбране Зоран Ђорђевић и министар привреде Горан Кнежевић, као и градоначелници Смедерева Јасна Аврамовић, Ваљева Слободан Гвозденовић и Сремске Митровице Владимир Санадер, који су потписали споразуме о братимљењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара