Полемика о буџету у Скупштини Србије

У Скупштини Србије је настављена седница на којој посланици расправљали о Предлогу буџета за 2017. годину. Оштра полемика премијера Александра Вучића и шефа посланичке групе Двери Бошка Обрадовића. Вучић најавио могућност да се поред председничких одрже и парламентарни избори.

22.25 - Завршена начелна расправа, о амандманима у четвртак. На Предлог буџета поднето је скоро 300 амандмана, а на измене Закона о буџетском систему нешто више од 30 амандмана.

21.00 - Посланици и даље расправљају о Предлогу буџета за 2017. годину. 

16.00 - После паузе од сат времена, настављена расправа у парламенту. 

13.40 – Немачка ће до краја године подржати отварање три преговарачка поглавља Србије са Европском унијом, рекао је Вучић у парламенту.

13.30 – Одговарајући на примедбе што се РТС финансира из буџета, Вучић је рекао да је новац за РТС неопходан како запослени не би остали без плата, оценивши да је Јавни сервис пристојна телевизија.

12.55 – Шеф посланичке групе СРС-а Војислав Шешељ је критиковао Владу зато што је Предлог буџета на наредну годину достављен по хитном поступку, цитирајући одредбу Пословника у којој се наводи да посланици имају 15 дана за припрему расправе.

11.30 – Премијер Александар Вучић је одговорио на наводе Обрадовића, поручивши му да "престане са глуматањем".

11.15 – Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић је у свом обраћању у парламенту оптужио премијера да "не ради за грађане већ за НАТО, ММФ, Светску банку, тајкуне и ЕУ". 

11.02 – Настављен начелни претрес о Предлогу буџета за 2017. годину.

10.05 – Седница парламента почела постављањем посланичких питања.

Посланици Скупштине Србије су расправу почели јуче после подне, а седници присуствују премијер Александар Вучић и министри.

Реагујући на примедбе Бошка Обрадовића, Вучић је рекао шефу посланичке групе Двери да "престане са глуматањем".

"Нити имате везе са српством, нити са Србијом, нити с њеном будућношћу, нити било шта знате о економији, резултатима и бројевима", поручио је Вучић Обрадовићу.

"Домаћи привредници напредују", нагласио је Вучић, додавши да су подржали буџет. Не знам с ким сте то разговарали кад кажете да нам привреда не иде напред, да више плаћамо странце који овде отварају погоне, рекао је Вучић.

"О резултатима и бројевима појма немате, понављате лажи као Шваба тра-ла-ла", обратио се Вучић Обрадовићу и негирао да су већа давања страним инвеститорима него за здравство.

"Кажете субвенције за странце су веће него буџет за здравство, а истина је да су 30 пута мања давања за стране инвеститоре него што износи буџет за здравство", тврди премијер.

"Вама је важно кад ће скупштинска плата, да можете у скупштински ресторан и плашите се избора", поручио је Вучић и додао да јуче није критиковао чачански нагласак, што му је Обрадовић замерио, већ је желео да укаже на силеџијско понашање које је лидер Двери испољио приликом прошлих избора када је гурнуо жену из изборне комисије.

"Мирослав Мишковић ме није никад финансирао", тврди Вучић додавши да је Мишковић сам изјавио да он није хтео да прихвати ни помоћ у случају болести члана породице, коју му је Мишковић својевремено понудио.

"Чак да додам, ви имате на својој листи два Мишковићева потрчка, а комплетно српство вам лежи у томе што можете да критикујете власт и изнесете своје ставове у Времену", поручио је Вучић. "Престаните с тим глуматањем, нити имате везе са српством, нити са Србијом, нити с њеном будућношћу", додао је Вучић.

Сведоци смо покушаја извођења најбруталнијих напада на Владу Србије и мене, рекао је премијер, наводећи да се комплетна политика појединих свела на најгнусније лажи и бесмислице.

Вучић је рекао да чак и те нападе не умеју сами да артикулишу и да их изговоре, него читају оно што им је неко написао.

"Прошло време силеџијства у Србији"

Вучић je поручио да је у Србији прошло време силеџијства, батинања, као и лажи и изборних крађа заједно са амбасадорима, али је констатовао да је тешко радити у тренуцима када не постоји ниједна вредност, или бројка, већ је довољно да се измисли шта ко пожели.

Вучић је, одговарајући на излагање Обрадовића, рекао да не треба да прети, јер није фасциниран силеџијама.

"Силеџијство више у Србији нећете моћи да показујете, а гарантујем да више ниједну жену нећете моћи да ударате као што сте то учинили у Народној скупштини", нагласио је Вучић додајући да је нападнута жена дала изјаву полицији у вези са сукобом са "америчким експонентом", којег је у Скупштину увео амерички амбасадор.

У мору лажи које је, како је рекао, изнео Обрадовић, Вучић је поменуо да је он сменио Динкића, за разлику од тврдње да он и даље седи у Влади, док му је, како је навео, Обрадовић својевремено "љубио руку, као и Коштуници". 

Војни буџет је већи, а Обрадовић очигледно ни то није разумео, навео је Вучић, јер, како је оценио, не уме ни да чита буџет.

"Лакше је измислити и понављати лажи, ићи на протесте војске и полиције, којих има свуда, али су у Француској и Немачкој, рецимо, забрањени. А ја сам поносан што 95 одсто људи неће ни са вама таквима, који протестујете против сопствене државе", поручио је Вучић.

"Србија мора да настави мирно у будућност, без подела", поручио је премијер Александар Вучић критикујући то што се у друштву креира лоша атмосфера, али приметивши да тако неће моћи још дуго да траје.

Он је, након излагања Бошка Обрадовића, који га је оптужио, и њега и Владу, за пропадање земље, приближавање НАТО-у, занемаривање националних интереса, али и породица с децом, за шуровање с криминалцима и припадницима бивше власти, те да овде будућег председника одређују комесар Хан и страни амбасадори, рекао да смо сведоци покушаја извођења најбруталнијих напада на Владу Србије и њега лично, те да се "комплетна политика појединих свела на најгнусније лажи и бесмислице".

То је, додао је, нешто што је приметила и канцеларка Ангела Меркел, која је рекла да није довољно да нешто добро чините у једном мандату, већ да су, "у време брзих информација, довољне три или четири лажи да вас нападну, а да не можете да се одбраните".

У том је смислу додао да мисли да људи овде баш "много воле када се закрви", али и да је он увек спреман да ради на прављењу другачије атмосфере.

"Овако лоша атмосфера која се креира у српском друштву неће моћи још дуго, па или ћу ја проћи као моји пријатељи Матео Ренци и Бојко Борисов, или ће се неки други обраћати грађанима с неког другог места, а не с ове говорнице."

Истовремено, како је рекао, мисли да је од пресудног значаја у Србији "да се манемо погрешних одлука, због којих смо, имајући у виду бахатост и неодговорност, платили највишу цену".

Због тога је, тврди, веома важно да седнемо и разговарамо да ли можемо да постигнемо одређене договоре како Србија да функционише и њене институције, а лично је обећао да је спреман да о томе разговара и за предстојеће изборе...

"Председничке, а видећемо да ли и парламентарне. Имаћете пуну могућност разговора о било чему, о заједничкој заштити. И да будемо на свакој кутији заједно, да сваки глас буде сачуван и свака вољу народа". А ако ви победите, додао је, ми ћемо рећи – честитамо, победили сте", нагласио је Вучић.

Србија, поручио је, мора да настави мирно у будућост без подела.

Што, додао је, очекујемо и уколико се деси обрнуто. "Верујем да ће неки у складу са акцентом, који користе, имати кратку излазну кампању, а неки богами дугу излазну, али потпуно је свеједно сигуран сам и уверен да грађани Србије знају да изаберу, а да би грађани увек изабрали дијалог између нас као најбољи метод за решавање проблема у Србији", поручио је Вучић.

Претходно је шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић у свом обраћању у парламенту оптужио Вучића да "не ради за грађане већ за НАТО, ММФ, Светску банку, тајкуне и ЕУ".

О Шешељу, Ђинђићу, увредама, прозивкама, фластерима...

Низ реплика и реакција у парламенту изазвао је лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, који је у расправи о буџету критиковао то што је буџетом планиран новац за Фондацију "Др Зоран Ђинђић", за којег је рекао да је "био шеф првог мафијашког пуча", а помињали су се у тој расправи и повреда пословника, али и фластери преко уста за неке посланике.

Шешељ је, наиме, изјавио да је апсолутно непотребно издвајати новац за ту фондацију, да он то ни по чему не заслужује, осим да се можда расветли његово убиство, приметивши да би он то већ учинио да је на челу анкетног одбора којем би задатак био да расветли то убиство.

Одговарајући Шешељу, Вучић је рекао да је његова одлука да се из буџета издвоји новац за Фондацију "Др Зоран Ђинђић".

Вућић је рекао да сматра да је то веома важно, иако није био политички истомишљеник са њим, додавши да је разговарао са удовицом Ђинђића и да су се сложили да то треба регулисати на системски начин.

Вучић је подсетио и на споменик са почетка 20. века на којем су били и родоначелници модерне српске државе Карађорђе и Милош Обеновић, а који је у налету антиобреновићевске политике срушен.

Како је рекао, идеја тог споменика је била велика, а да се издвајањем новца за Фондацију Зорана Ђинђића показује однос поштовања према политичким неистомишљеницима.

"То сам хтео да урадимо да бисмо показали да поштујемо оне од којих смо се разликовали и да, макар и данас не мислили исто или слично, да је то цивилизацијско наслеђе које треба и другима да оставимо", објаснио је Вучић.

"За Ђинђића неки кажу да је био најбољи, неки најгори, наводећи да о томе историја треба да суди. Државни посао је да се поштују они који су за један део становника били, а и сада су важни и који су задужили земљу и заслужили поштовање, а посебно додатно поштовање када се има у виду како је на злочиначки начин убијен", додао је премијер.

Шешељ је одговорио да је "Ђинђић на Видовдан испоручио Слободана Милошевића" и тиме на себе и потомке навукао проклетство, упитавши ко је значајнији за Србију – Ђинђић или Милошевић.

Наводећи да је Ђинђић говорио о нашим лошим навикама и менталитету кукања, он је Шешеља подсетио на то да су заједно својевремено причали о томе.

Такође, како је напоменуо, срушени споменик Карађорђу и Милошу чува се у патријаршији и ниједан од покушаја да се он поново постави није успео.

"Сваки пут су једни били против оних других и обратно", приметио је Вучић, који је додао да се трудио да ниједну тешку реч не каже ни о једном од њих, јер су део прошлости, а има људи који поштују њихово дело.

Зоран Живковић из Нове странке, премијер и Горан Ћирић из Демократске странке сложили су се да је понашање Шешеља непримерено, а замерили су председници парламента Маји Гојковић што није реаговала и прекинула га.

Живковић је додао да Ђинђић не заслужује да ико о њему говори зло, да је оваква дискусија искоришћена за лични обрачун, те да не зна из којег разлога, али да свакако то "није здраво".

Како је рекао, Ђинђић сигурно није био мафијаш, а када се даје новац за разне ствари, сигурно није проблем да се издвоји промил за ту фондацију која је значајна за младе људе.

Ћирић је рекао да треба бити доследан, не вређати се међусобно, те да никако не сме да се говори тако о људима који нису живи, а да је било неопходно да се реагује на такво излагање лидера радикала.

Гојковићева је одговорила да посланици опозиције нису били "тако сензитивни" када је Бошко Обрадовић вређао премијера Александра Вучића, Расима Љајића, Муамера Зукорлића и све Бошњаке.

"Не могу да лепим људима фластере – ту сте сви и разговарајте. Да направимо онда јавну набавку за фластере, само реците за кога која боја", рекла је Гојковићева.

Вучић је рекао да је са представницима ММФ-а разговарао о платним разредима, али и да је то ужасно тешко радити, на шта упућују и подаци о великим распонима и разликама у платама, за које је тешко наћи логично објашњење и "покриће".

"Има нелогичности, да председник владе има плату од 115.000 динара, да чланови независних тела имају по 360.000, а да директор 'Србијагаса' има милион динара. Нема неке велике логике, посебно што нисам приметио да су ангажованији и марљивији од других, али, шта да радите", рекао је Вучић.

На коментар лидера СРС-а Војислава Шешеља да "Егзиту" не треба давати толико новца, Вучић је одговорио да не добија баш рачуноводствене извештаје како се троши новац који Влада даје за тај фестивал, али да се извештаје ипак добијају и да та манифестација привуче 185.000 младих из различитих земаља.

Вучић се осврнуо и на наводне дугове министарке Зоране Михајловић према влади, а лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу је поручио да му је у последње време спор "лауфер", како Шешељ назива свој извор.

Наиме, Шешељ је оптужио Михајловићеву да је са службене картице потрошила милион и по динара, али да је рефундирала само 600.000 динара, иако је тај новац трошила на приватне потребе.

"Што се тиче дугова Зоране Михајловић, она нема дугова према Влади Србије и све што је искоришћено на било којој картици, плаћено је и враћено Влади", нагласио је Вучић.

Додао је да то не би могао да каже за неке из претходног периода, за које би, каже, могао да говори колико су новца узели, а види да су "велике звезде". "Шокирали бисте се", поручио је Вучић Шешељу.

Каже да ће ускоро објавити колико су они који "нису били премијери ни председници потрошили државних пара на приватне авионе".

"Има времена, ускоро ћемо и то да објавимо", рекао је Вучић, добацујући Шешељу како је "мислио да му је 'лауфер' бржи и способнији, али да је успорио у последње време".

Полемика са Радуловићем

Обраћајући се лидеру покрета Доста је било Саши Радуловићу, Вучић је рекао да се трудио да буде искрен и да му се чини да народ то препознаје. Претходно је Радуловићу изнео низ замерки на Предлог буџета за наредну годину.

"Све што сте изнели гомила је увреда, измишљотина и бесмислица, које сам мирно саслушао", рекао је Вучић одговарајући Радуловићу, "признавши" да је то што је Радуловића позвао у Владу његова највећа политичка грешка.

Радуловић је, између осталог, рекао да су пензионери "донирали" око 20 милијарди динара држави, односно да је влада то од њих узела противуставно, да је од лекара, наставника и других запослених у јавном сектору узела око 22 милијарде, и да је од привреде узела 15,5 милијарди на име фиктивне добити у наредној години.Лидер ДЈБ тврди да би дефицит био већи да све то није узето из џепова грађана и привреде.

"Нећете моћи да вратите целу државу у стечај да бисте ви могли да наставите да крадете", поручио је Вучић на примедбу Радуловића да нам је потребан буџет који ће укинути партијски паразитски систем, који неће узимати од грађана.

Вучић је узвратио да је сасвим бесмислена примедба о 7,4 милијарде динара за невладин сектор, јер, како је навео, ту улазе и сви спортски савези, црква и друге верске заједнице, политичке странке...

"А он је човек који је, иако је зарадио стотине милиона, имао сасвим празну имовинску карту, а током рада у Влади показао да не може ни сат и по да издржи на послу", рекао је Вучић, оценивши да би "Радуловић и сада волео да целу Србију стави под стечај".

"Волео би да сва предузећа стави у стечај, а да он може да настави да пљачка и краде као раније. Али, неће Србија више у стечај", поручио је премијер.

Наводећи да је Радуловић изнео низ неистина, између осталог и о томе да је у новом буџету предвиђено повећање пореза, Вучић је рекао да ниједан порез није повећан, али је додао да је сам Радуловић, док је био у Влади, инсистирао на томе да се порез на имовину увећа десет пута.

"Говорио је о повећању пореских стопа, а ниједну нисмо повећали, наш резултат је у бољој наплати и расту економије", истакао је Вучић.

На Радуловићеву опаску о плаћању казни и пенала, Вучић је одговорио да су сви дугови које плаћа ова влада направиле неке претходне.

Одговарајући на примедбе и критике "човека који није могао да истрпи никога ко није његов највећи послушник и који је за неколико месеци отпустио пет возача", Вучић је рекао да од њега није чуо ниједну озбиљну примедбу, за разлику од корисних примедби које су имали други представници опозиције и на које је, како је рекао, пристојно одговорио.

"А ви једном заувек треба да научите једну ствар – да вас се никада нећу уплашити, чак ни кад вас је било пет, а побегли сте главом без обзира, мада сам вас само назвао правим именом. Искључите могућност да ћу да вас се уплашим", рекао је Вучић.

Приходи буџета су предвиђени у износу од 1.092,9 милијарди динара, расходи од 1.162 милијарде динара (у 2016. години 1.119 милијарди), тако да ће дефицит износити 69,1 милијарду динара.

Буџетски дефицит је на нивоу опште државе, када се урачунају сви пројектни зајмови који износе 43,5 милијарди динара, 1,7 одсто бруто домаћег производа (БДП), док је дефицит буџета Републике 1,6 одсто.

Буџет је пројектован на процени да ће раст БДП-а бити три одсто, а да ће инфлација износити 2,4 одсто.

Министар финансија је у образложењу рекао да је буџет развојни и штедљив и да предвиђа мере које ће рекордно ниско спустити буџетски дефицит.

То је, поручује премијер, "најнижи дефицит у савременој историји Србије", од 69,1 милијарду динара, што је 1,7 одсто бруто домаћег производа.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се