Вујовић: Буџет за наставак економских реформи

Народни посланици расправљали су о буџету за наредну годину. Предлог најважнијег закона у земљи образложио је министар финансија Душан Вујовић. Премијер Александар Вучић рекао је да је ово најбоље кројен, а реално скројен буџет који смо имали. Наставак расправе сутра.

20.55 - Скупштина завршила рад за данас. Наставак расправе сутра.

20.45 - Вучић је поручио да је неким посланицима очигледно потребан Фројд, али да ће "за неколико месеци морати да га потраже на неком другом месту".  

19.15 – Ненад Чанак, шеф посланика ЛСВ-а, рекао је да та странка не може и неће подржати буџет за 2017. годину, јер тај предлог, каже, није у складу са Уставом, будући да је АП Војводина сведена на само један облик локалне самоуправе.

18.00 – Шеф посланичке групе ЛДП-а Чедомир Јовановић позвао је Вучића да одговори хоће ли се кандидовати на председничким изборима и хоће ли бити расписани парламентарни избори.

16.10 – "Ово је најбоље кројен, а реално скројен буџет који смо имали", рекао је премијер Вучић у обраћању посланицима.

16.00 – Премијер Вучић се обраћа посланицима на седници Народне скупштине.

15.30 – Седница Народне скупштине настављена након паузе.

15.20 – У Скупштину је стигао премијер Вучић, који ће се обратити посланицима на седници чији се наставак очекује у 15.30.

14.10 Почела посебна седница на којој се председник Интерпарламентарне уније Садер Чаудри обраћа народним посланицима.

12.55 – Посланици ће расправу наставити у 15.30, а у 14.00 ће почети посебна седница на којој ће се обратити председник Интерпарламентарне уније Садер Чаудри.

12.05 – Председавајући Ђорђе Милићевић одредио паузу до 14 часова.

11.35 – Душан Вујовић рекао да нови буџет представља наставак фискалне консолидације и економских реформи Србије.

11.00 – Почела начелна расправа о буџету за 2017. годину. Министар Вујовић образлаже предлог буџета.

Буџет за 2017. је најављен као развојни и штедљив, а предвиђен је најнижи дефицит досад.

Министар финансија Душан Вујовић је рекао, образлажући пред посланицима Предлог буџета за 2017. годину, да нови буџет представља наставак фискалне консолидације и економских реформи Србије.

"Озбиљно је побољшан кредитни рејтинг Србије, која се данас налази само на једну или једну и по степеницу до инвестиционог рејтинга који омогућава нашој земљи да без важећег аранжмана са ММФ-ом сама приступа изворима средстава на светском тржишту, који су много јефтинији у смислу каматне стопе и много издашнији и бољи по питању рокова", рекао је Вујовић.

Истакао је да ће Србија имати приступ средствима са каматом од два одсто или ниже на десет или више година.

"Ми наредне године улазимо у примарни суфицит. То је врло једноставно. Узмете укупни дефицит, од њега одузмете камате, и добићете примарни дефицит. Наше камате се планирају за наредну годину", објаснио је Вујовић.

Вујовић је подсетио да се Србија налази на завршном кораку шесте ревизије трогодишњег аранжмана са ММФ-ом.

Рекао је да је циљ реформи да се земља извуче из тешке фискалне ситуације.

Вујовић је рекао да је Србија остварила огроман напредак по објективним мерилима инвестиционе климе, што показује и "Дуинг бизнис" листа Светске банке, пошто је Србија напредовала са 91. на 47. место и нашла се у групи најуспешнијих земаља које спроводе реформе.

Шеф посланичке групе Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић, позвао је премијера Александра Вучића да одговори хоће ли се кандидовати на председничким изборима и хоће ли бити расписани парламентарни избори, јер од тога, односно политичке ситуације, зависи и одрживост иначе доброг буџета за 2017, као и европски пут Србије.

Јовановић је, на начелној расправи о буџету за наредну годину, рекао да економска перспектива зависи од одрживости једног концепта и да је зато важно данас говорити не о економији већ о политици.

"Да ли ћете се кандидовати на изборима за председника државе и да ли ће бити парламентарних избора, то сада треба да знамо. Желим да знам да ли сте свесни ризика који то уноси у наш политички живот", рекао је Јовановић.

Лидер ЛДП-а је за предлог новог буџета похвалио премијера Александра Вучића, министра финансија Душана Вујовића, Владу, али и грађане Србије, чију жртву, како је рекао, треба поштовати.

"Свака част, урадили сте добар посао и ви и ваши министри", рекао је Јовановић, али је отворио питање која ће Влада и која парламентарна већина реализовати тај буџет.

"Ви сте успели да дођете са новом економском политиком у парламент, променили сте однос према буџету, наравно, уз консултације са међунардним финансијским институцијама, али долазите са новом економском политиком, а остају стари политички односи", нагласио је Јовановић и додао да зато неће гласати за буџет.

Шеф посланичке групе ЛСВ – Зелена странка Ненад Чанак рекао је да посланици те групе не могу и неће подржати буџет за 2017. годину, јер тај предлог, каже, није у складу са Уставом, пошто је АП Војводина сведена на само један облик локалне самоуправе.

У скупштинској расправи, Чанак је рекао да у предлогу буџета, иначе, "препознаје рукопис ММФ", те да му изгледа као "златна лудачка кошуља", јер даље "притеже каишеве економији".

Кључни разлог, међутим, што неће гласати "за" овакав предлог по Чанку је то што тај предлог није у складу са Уставом, као што није био ни прошли, јер је, како је навео, велики пропуст што не постоје закони којима би се АП Војводина другачије третирала.

Он је премијера Александра Вучића питао да ли ће и када бити донети закони неопходни да би у том смислу буџет Србије био у складу са Уставом јер, оцењује, тако срочен апсолутно је нешто што ЛСВ не може и неће подржати.

Позивајући се на уставне одредбе о надлежностима аутономних покрајина, које управљају покрајинском имовином на начин који је предвиђен законом, финансирају своје надлежности, имају изворне приходе и доносе буџет, Чанак каже да је проблем што тог закона нема.

"Због свега тога је веома битно схватити да буџет као најважнији закон не треба да левитира у празном простору, него мора бити пропраћен законима који би га учинили применљивим", рекао је Чанак, наводећи да је депласирано говорити о "тужних седам одсто, колико, наводно, припада АП Војводини по Уставу".

Посланик Савеза војвођанских Мађара Золтан Пек најавио је да ће та странка гласати за предложени буџет за наредну годину, наводећи да је заснован на реалним основама и да је добро планиран и у приходима и у расходима.

Пек је током расправе у Скупштини Србије похвалио повећање субвенција за пољопривреду и похвалио то што су у буџет укључени велики инфаструктурни пројекти.

Говорећи о средствима која се одвајају за Војводину, он се осврнуо на приходе у буџету који се односе на порез на добит и изнео примедбу да је великом броју фабрика које послује у Војводини седиште у Београду и да Београд убира приход од тога.

Народни посланици ће о предлогу буџета највероватније гласати у суботу или у недељу.

Предлогом буџета су предвиђени укупни приходи у износу од 1.092 милијарде динара и укупни расходи од 1.161 милијарди динара, са дефицитом од 1,7 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Укупни расходи ће бити за 69,1 милијарду динара већи од прихода, што представља 1,7 одсто БДП-а.

Буџет је за идућу годину планиран на основу прогнозе да ће реални раст БДП-а и 2017. износити три одсто, а инфлација 2,4 процента.

Влада је новим буџетом планирала већа средства за инвестиције.

За плате запослених у јавном сектору предвиђен је износ од 253,7 милијарди динара, што је за 0,8 одсто више него 2016. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво