Вучић: Разумели смо поруку о постављењу Готовине

Сасвим је извесно да Срби, пре свега прогнаници, не могу да буду срећни због постављења Анте Готовине за саветника хрватског министра одбране, поручио је премијер Србије. Истиче да очекује још јаче нападе на владу, али и да ће наставити да спроводи своју политику и да се бори за Србију.

Разумели смо поруку коју носи постављење Анте Готовине за саветника за националну безбедност у Хрватској, изјавио је премијер Александар Вучић.

Одговарајући на питање новинара како коментарише чињеницу да је Готовина постављен за посебног саветника потпредседника хрватске владе и министра одбране Дамира Крстичевића, Вучић је рекао да је сасвим извесно да Срби, пре свега прогнаници, они који су на подручју Крајине и Хрватске, не могу да буду срећни због тога.

"А ја не желим да рушим наше односе, двеју влада и земаља, осим да кажем да смо разумели њихову поруку", рекао је Вучић.

Анте Готовина је средином ове седмице именован за саветника за државну безбедност при Министарству одбране Хрватске.

Готовина је првостепеном одлуком Хашког трибунала 2011. био осуђен на 24 године затвора, као учесник удруженог злочиначког подухвата чији је циљ било протеривање српског становништва из самопроглашене Републике Српске Крајине у оквиру војно-полицијске акције "Олуја".

Премијер је, обраћајући се грађанима испред фабрике компаније "Делфи" рекао и да очекује још јаче нападе на владу, али и да ће наставити да спроводи своју политику и да се бори за њих и за земљу.

У фабрици "Делфи" је запослено 1.400 људи, колико није ни у једној другој у последњих 30 година, али премијер, како је рекао, не очекује похвале већ нападе:

"Немојте да бринете, напади на владу ће бити још већи и јачи, сваког дана ће измишљати све горе и теже ствари, и то и споља и изнутра", рекао је Вучић.

Ипак је поручио да ће, ма колико било тешко "и лично и политички и на сваки други начин", наставити да се бори за грађане и нашу земљу, докле год буде могао.

"Нек штрајкује ко хоће, ако нема пара – нема улагивања"

Свако има право да буде незадовољан, али "ја не могу да обећам веће плате да бих се улагивао било коме", поручио је Вучић, замољен да прокоментарише штрајк синдиката припадника Војске Србије и њихове захтеве.

"Свако има право да буде незадовољан, ја само питам како може да буде боље. Никад нисмо били снажнији кад је о оруђу и оружју и опреми и спремности војске реч, мислим на овај период од када постоји ВС. А да ли су плате довољне за живот? Нису. Да ли је то нешто ново? Па, није", рекао је премијер, додајући да мисли да за штрајк нема разлога.

"Ја да повећам плате више од пет одсто не могу. Са оних три од раније, то је кумулативно неких девет одсто и то су плате које су имали некад, пре смањења, али зато имамо чврсте јавне финансије. Да повећам више од пет одсто, да се улагујем – нећу", поручио је.

"Али, ако хоћете да штрајкујете, штрајкујте. Мислим да тиме шаљете лош сигнал многима", рекао је Вучић, додајући да је све што је у складу са законом у реду.

Приметио је, међутим: "Видећемо колико ће се људи окупити, и шта они имају да поруче. То би могло да буде 20.000 штрајкача и 80.000 других, јер, позвали су неке политичке партије, па ћемо видети шта они имају да поруче".

Нових информација о оружју које је украдено у војном магацину нема, одговорио је Вучић на друго питање.

"Немамо информације, дали смо налог да се прегледају сви војни и полицијски магацини и мислим да ћемо још негде наћи да је било крађе", рекао је премијер.

Додао је да се, наравно, поставља и питање обезбеђења у тим магацинима, што је прокоментарисао речима: "Зна се чија је то одговорност".

"Нећу да решавам проблеме уз разбијање глава"

Премијер Вучић је рекао да ће настојати мирно да реши случај градње објекта инвеститора Муамера Зукорлића, за који се тврди да је нелегалан, да ће се закон поштовати, али да то не жели да решава тако да резултат буде разбијање глава.

На питање новинара о том случају, Вучић је рекао да нема сумње да ће се закони у Србији поштовати, и додао да и он има неколико питања за све оне, "а има их и у влади и на другим местима", који му ту тему "сваки дан намештају", а сами су се склонили, по принципу "хајде ти, Вучићу, заподени рат...".

Премијер је рекао и да је "лако да му се соли памет сваки дан" и додао: "Хоћете ли да имамо сукобе?".

"Хоћете да имамо сукоб православаца и муслимана? Ја нећу", подвукао је Вучић и наставио: "Сад ћете да питате – да ли то значи да сваки муслиман може да уради било шта противзаконито? Не значи", наставио је и додао:

"Дајте да ми покушамо да пронађемо начин, а не да уђемо у рат или сукобе. Нећу да пошаљем 1.000 жандарма да бисмо се тукли са муслиманима. Нећу да имамо крвопролиће у Србији."

Упитао је да ли неко заиста мисли да ће Зукорлић пустити да неко тек тако сруши тај објекат неко, а да не окупи 5.000 људи. "Неће, већ је то рекао", подсетио је премијер.

На опаску новинара да то може да се тумачи као "повлачење" државе пред неким, да не би било разбијених глава, премијер је рекао да је сагласан са тим, али да неће изаћи у сусрет захтевима да се то реши разбијањем глава.

"Желите да одем доле да му разбијем главу и покажем чија ће глава да буде разбијена?", запитао је Вучић и поновио да неће тако решавати тај проблем:

"Пустите да покушамо да мирно решимо, пустите да покушамо да разговарамо мирно са неким", додао је."

Иначе бисмо лако то решили, само је питање, истакао је, ко ће да страда због тога.

"Сви знате шта се крије иза свега, само нећете јавно да говорите, него сви смо заштићени, а ти Вучићу, магарче један, донеси одлуку. Коју год одлуку да донесеш, ми ћемо да те критикујемо. Ако се не умешаш, рећи ћемо ти да држава не постоји, а ако пошаљеш доле жандармерију, рећи ћемо – направио си рат и крвопролиће", резимирао је премијер.

Како је истакао, сви знају да је то тачно, да је у праву и да би тако било.

"На том простору је мир, да ли неко хоће да догодине доле буде рат?", запитао је.

"Сит сам разбијања глава", закључио је Вучић.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара