Савет за спровођење мира позива власти у РС да не одрже референдум

Амбасадори Управног одбора Савета за спровођење мира у БиХ позвали су власти у РС да не одрже референдум о Дану Републике јер ће то, како тврде, дестабилизовати БиХ. У заједничкој изјави, са којом се није сагласила Русија, стоји да је потврђено да су одлуке Уставног суда коначне и обавезујуће, као и да ентитети морају поштовати одлуке институција БиХ.

Уставом БиХ недвосмислено је утврђено да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће и да су ентитети у обавези да поштују одлуке институција БиХ, наводи се у заједничкој изјави.

"У том контексту, предложени референдум у Републици Српској, који од бирача у РС тражи да се изјасне о питању о коме је већ одлучио Уставни суд БиХ, јесте дестабилизујући и подиже политичке тензије, које неконструктивно одвлаче пажњу са веома озбиљних економских и социјалних изазова пред којима се БиХ налази. Позивамо власти Републике Српске да не одрже референдум", пише у изјави.

Истакнуто је да, иако референдум о ентитетским празницима може потпадати под надлежност једног ентитета, било који референдум мора бити спроведен на начин који је у складу са Уставом БиХ, и не може кршити Општи оквирни споразум за мир нити уставни оквир БиХ.

"Амбасадори Управног одбора Савета за спровођење мира примили су к знању уверавања Владе РС да је циљ референдума да буде 'корак ка спровођењу одлуке Уставног суда БиХ'. Али Управни одбор Савета за спровођење мира такође је констатовао да су председник РС и Народна скупштина РС (НСРС) више пута оспоравали надлежност државних правосудних институција у БиХ. Такве изјаве и потези противни су Општем оквирном споразуму за мир и владавину права, и једноставно су неприхватљиве", поручено је у изјави амбасадора Савета за спровођење мира, пренели су медији у БиХ.

Сви су сагласни да одлука Уставног суда БиХ остаје на снази у потпуности и да се мора поштовати, у складу са Општим оквирним споразумом за мир.

Политички директори Управног одбора Савета за спровођење мира су више пута истакли, између осталог и у јуну 2016. и децембру 2015. године, "да је Уставни суд БиХ саставни део Анекса 4. Општег оквирног споразума за мир, и да је кључан за његово спровођење".

Управни одбор Савета још једном је потврдио своју подршку високом представнику као коначном ауторитету за тумачење цивилних аспеката Општег оквирног споразума за мир, у складу са Анексом 10 Споразума и релевантним резолуцијама Савета безбедности УН.

"Управни одбор Савета за спровођење мира позива институције БиХ да ово питање реше кроз установљене законске процедуре и постојећи уставни оквир, те путем конструктивног дијалога. У том контексту, констатујемо да су пред Уставним судом БиХ већ у току поступци које су покренули представници државних институција с циљем оцењивања уставности одлуке НСРС о референдуму, као и захтев за преиспитивање одлуке Уставног суда БиХ о Закону о празницима РС који је поднела НСРС. Колико је познато Управном одбору Савета, председник Уставног суда је наговестио да би се седница Суда могла одржати пре референдума", стоји у изјави амбасадора.

Управни одбор Савета за спровођење мира позива све стране у БиХ да се суздрже од исхитрених мера и реторике која води поделама, које само продубљују негативну политичку атмосферу.

"У том контексту, Управни одбор жали због коришћења сецесионистичке реторике на свим странама, и још једном потврђује своју неупитну опредељеност за територијални интегритет и фундаменталну структуру БиХ као јединствене, суверене државе која се састоји од два ентитета, без права на отцепљење. Нећемо толерисати било какво кршење Општег оквирног споразума за мир, укључујући, између осталог, и покушаје отцепљења. Неће бити прекрајања географске карте БиХ", поручују амбасадори.

Наглашено је да ће Управни одбор наставити да прати то питање и даљи развој догађаја, уз напомену да се Русија не придружује овој изјави.

Након ове одлуке стижу реаговања а премијерка РС Жељка Цвијановић је реагујући на изјаву амбасадора Управног одбора Савета за спровођење мира о референдуму о Дану Републике, рекла да није први пут да је тај савет у функцији бошњачке политике

Остали аутори: Тихана Бајић
број коментара 20 Пошаљи коментар
(среда, 31. авг 2016, 10:34) - Mića Bor [нерегистровани]

U zdravlju slavili braćo

Čemu referendum ako je praznik Republike zaživeo u narodu.

(среда, 31. авг 2016, 07:09) - anonymous [нерегистровани]

Ustavni sud BiH

Neka Ustavni sud BiH poništi svoju odluku o neustavnosti državnog praznika Republike Srpske, pa će zakazani referendum biti izlišan.

(среда, 31. авг 2016, 00:24) - anonymous [нерегистровани]

RE:"Milorade"

Razumijem da nisi upoznat s pozadinom price te kolone iz Krajine, al moras znati da smo mi iz RS, iz RSK i iz Srbije jedan te isti narod. Za Krajinu od Srba su najodgovorniji Martic, jer nije razumio realnosti da je autonomija bila maksimum, pa onda Milosevic koji je otpocetka trgovao s tom Krajinom, da bi na kraju naredio vojno povlacenje preko svog generala Mrksica i predao RSK kao kompenzaciju za dopunu srpskih interesa u BIH, na zalost tako je. Zato me raduju uvijek redovne i iskrene konsultacije Beograd-Banjaluka .

(среда, 31. авг 2016, 00:12) - anonymous [нерегистровани]

Vatra

Vatra vec dugo gori. ..on ce da je ugasi

(уторак, 30. авг 2016, 23:13) - Воронцов [нерегистровани]

Дејтон је заправо био највећа превара за Србе

Требало је само да српски политичари потпишу мировни споразум, а крајња намера је јасно била довести до потпуне капитулације Срба то јест мало по мало узети им сва права и довести их у положај мањи од мањинских права. То и ови последњи догађаји показују.

(уторак, 30. авг 2016, 22:45) - anonymous [нерегистровани]

Da

Nikakav savet ni sud nisu ne mogu biti i nece biti iznad naroda i narodne volje i odluke. Ako Srbi ne mogu da odlucuju ni koje ce praznike slaviti onda taj narod i ne postoji.

(уторак, 30. авг 2016, 22:25) - anonymous [нерегистровани]

Milorade

Ne igraj se sa vatrom .

(уторак, 30. авг 2016, 22:12) - Миле anonymous [нерегистровани]

Како Дан РС угрожава стабилност БиХ?!

Међународној заједници и овом "савјету за стабилност" уопште није спорно што су БиХ и Федерација БиХ донијели одлуке, без учешћа српског народа, да "Дан државности БиХ" буде 25. новембар (из 1943. године!) противно вољи Срба,јер нема никакве везе са настанком садашње БиХ, као и "Дан независности БиХ", 01. март, као дан када су муслимани, без учешћа Срба провели референдум о одцјепљењу БиХ од СФРЈ! Република Српска не "слави" те њихове "празнике" али није тражила интервенцију међународне заједнице иако те одлуке екстремно крше права и интересе Срба у БиХ! А само датум 09. јануар, када је проглашена Република Српска (1992.) као Дан Републике Српске проглашавају "опасним по стабилност БиХ"! Ко је ту нормалан?

(уторак, 30. авг 2016, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

Ma odmah referendum za osamostaljivanje i odvajanje od BiH

To je trebalo odmah uraditi. Za Rep. Srpsku mi je i brat dao zivot. Ne zelim da se sad u miru poklanja muslimanima i Saudijskoj Arabiji.

(уторак, 30. авг 2016, 21:19) - anonymous [нерегистровани]

@Milorade

Prijatelju, do kolona je dolazilo upravo zbog popustljive politike Srbije. Srecom, sada Srbi u RS znaju najbolje sta je za njih i njihove interese dobro i ispravno tako da ce sami odlucivati o svojoj sudbini. Nikakvih kolona vise nece biti, Srbi ce ostati vecno na svojim ognjistima, sad da li kao deo BiH ili zasebna drzava, to cemo videti. Ali pretnje i ucene vise ne piju vodu, to da smo nacisto.