Вучић: Могли бисмо данас да решимо проблем хрватске блокаде поглавља

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је у Паризу да "не би искључио" могућност да се данас, у неформалним разговорима са представницима Хрватске и са европским званичницима, реши проблем блокирања отварања поглавља 23 и 24.

Александар Вучић није искључио могућност да ће питање отварања поглавља бити решено данас, током Самита о Западном Балкану.

"Желим да верујем да Хрватска жели добро свом српском суседу и да ће они тај напор данас учинити. Ако учине, хвала, а ако не учине – опет хвала. Да ли је могуће да се то деси, могуће је и томе се надам. Да ли очекујем? Било би превише рећи да то очекујем", рекао је Вучић новинарима у Паризу.

Нагласио је да се нада да ће Хрватска моћи да каже да нема ништа против отварања поглавља 23 и 24, и додао да је питање за њих да ли ће то моћи да кажу у време кампање или не. 

Вучић је рекао да би током дана требало да се састане с комесаром ЕУ за суседску политику и проширење Јоханесом Ханом и високом представницом ЕУ за спољну и безбедносну политику Федериком Могерини, као и да очекује добре резултате.

"Велика Британија је скинула резерву са поглавља 23, остала је једна земља. Имаћемо прилику да са њима разговарамо, као и са европским званичницима", рекао је Вучић.

Рекао да се нада да ће отварање поглавља моћи да буде решено данас. "Ако не буде данас, биће решено неки други пут", рекао је Вучић.

Упитан да ли је истина да је хрватска делегација спремила "коалицију" против српске делегације у Паризу, Вучић је рекао да то не би тако назвао, али да сваки пут има покушаја да се Србија "скрајне".

У овом тренутку то није реално и могуће, рекао је Вучић и нагласио да ће добре односе са Србијом данас на самиту подржати и Словенија, и Црна Гора, и Албанија.

"И прошле године пред Беч сте имали састанак који је заказао Милановић у Дубровнику, где је требало да се говори о пројектима који би искључили Србију, па то није прошло. Ове године би такве ствари имале неупоредиво мање шансе за успех", рекао је Вучић и додао да је Србија својим угледом успела да сачува релативно снажну позицију земље.

Упитан да ли ће Немачка "притискати" Хрватску, Вучић је рекао да у свом речнику не користи реч "притисак", али да верује да ће бити могуће да до краја дана "бар знамо на чему смо".

"Ако желе да отворе, хвала, ако не желе, ником ништа. Верујем да то без притисака може да буде решено данас", рекао је Вучић и додао да од својих саговорника није чуо никакве примедбе.

Вучић каже да је Србија урадила више добрих ствари у економији и да ће у том смеру наставити и даље, као и да је политички пут поплочан бројним проблемима који се морају решавати на вишегодишњем нивоу.

"Морамо да решимо политичке проблеме да би економски пут ишао узлазном путањом, као до сада", нагласио је Вучић. 

Упркос најавама да би могла бити отворена до краја јуна и холандског председавања ЕУ, поглавља 23 и 24 нису отворена ни прошлог четвртка.

Амбасадори земаља чланица су тада на састанку у Бриселу разговарали о тим поглављима, али су само констатовали да због противљења Хрватске, али и Велике Британије неће бити могуће одржавање међувладине конференције на којој би била отворена та поглавља.

Премијер техничке Владе Хрватске Тихомир Орешковић је прошле недеље у Бриселу саопштио да се став Загреба није променио, односно да су пред Србијом и даље три хрватска услова – питање регионалне јурисдикције за процесуирање ратних злочина, права хрватске мањине у Србији и пуна сарадња са Трибуналом у Хагу.

Радна група Савета задужена за проширење и земље у процесу приступних преговора на свом редовном састанку у уторак поново ће размотрити могућност постизања консензуса свих 28 земаља чланица када је у питању нацрт заједничке европске преговарачке позиције за поглавље 23.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара