Велика Британија спремна за отварање поглавља 23

РТС сазнаје у Паризу да је Велика Британија скинула резерву и да је спремна за отварање поглавља 23 са Србијом. ЕУ ће сутра поново разговарати о отварању поглавља 23.

Радна група Савета задужена за проширење и земље у процесу приступних преговора на свом редовном састанку у уторак поново ће размотрити могућност постизања консензуса свих 28 земаља чланица када је у питању нацрт заједничке европске преговарачке позиције за поглавље 23.

Упркос најавама да би могла бити отворена до краја јуна и холандског председавања ЕУ, поглавља 23 и 24 нису отворена прошлог четвртка.

Амбасадори земаља чланица су тада на састанку у Бриселу разговарали о тим поглављима, али су само констатовали да због противљења Хрватске, али и Велике Британије неће бити могуће одржавање међувладине конференције на којој би била отворена та поглавља.

Велика Британија се, како се тада наводило у Бриселу, због ”техничких проблема” око одржавања референдума и изласка из ЕУ, није изјашњавала поводом заједничке европске преговарачке позиције у преговорима са Србијом.

Према информацијама Танјуга, тренутно се воде и интензивни разговори са Хрватском, како би се после више од три месеца блокаде, на почетку словачког председавања Европским саветом, постигао консензус свих земаља чланица ЕУ о отварању нових поглавља у приступним преговорима са Србијом.

Премијер техничке владе Хрватске Тихомир Орешковић је прошле недеље у Бриселу саопштио да се став Загреба није променио, односно да су пред Србијом и даље три хрватска услова – питање регионалне јурисдикције за процесуирање ратних злочина, права хрватске мањине у Србији и пуна сарадња са трибуналом у Хагу.

Словачка је најавила да очекује да ће током наредних шест месеци њеног председавања Унијом Србија напредовати и отворити више поглавља у приступним преговорима. Уколико дође до консензуса међу земљама чланицама, поглавља 23 и 24 би, према најавама из европских дипломатских кругова, могла бити отворена најраније 18. јула, када се у Бриселу одржава Савет министра спољних послова ЕУ.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво