Реаговања на изјаве бошњачких политичара

Поводом најновије изјаве начелника Сребренице Ћамила Дураковића и навода да државни врх није пожељан у Поточарима, уследила су реаговања домаћих политичара. Шеф дипломатије поручује да Србију нико не може да понижава. Министар Александар Вулин сматра да је време да премијер одговори бошњачким политичарима, а функционер СНС-а Братислав Гашић каже да Србија мора да направи снажан отклон од политике Сарајева.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је као срамну изјаву начелника Сребренице Ћамила Дураковића, наводећи да Србији нико не може да дели лекције и да је понижава.

Дачић је рекао да су Влада и премијер Александар Вучић уложили велики напор у нормализацију односа у региону и стварању регионалне стабилности, а да је очигледно да постоје политичари који не могу да опстану без сукоба и који не желе да стварају бољу будућност, већ да продубљују конфликте из прошлости.

Наводи да Дураковић, у договору са председавајућим Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, уместо да одговори на питање ко је и зашто покушао да убије Вучића у Сребреници, напада српског премијера што је уопште дошао у Сребреницу и што је Влада Србије упутила донацију тој општини.

"Цео свет је поздравио такве одлуке Србије и премијера Вучића, осим оних који би да наставе са ратнохушкачком реториком. И када ће ико, осим српског парламента, осудити злочине над неким другим народом", упитао је Дачић у изјави достављеној медијима.

Истакао је да жеља за помирењем и стабилношћу није слабост, већ снага и предност Србије и њене владе. 

Министар Александар Вулин је рекао да је Александар Вучић, чак и када је у Сребреници пре годину дана покушано његово убиство, чинио све да се односи Србије и БиХ ничим не поремете.

"Доказало се да његову жртву и снагу да не одговори са бошњачке стране нема ко да поштује и разуме", изјавио је за Танјуг министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

"Као што под каменицама и пред руљом није савио главу, Вучић не треба да ћути ни када Ћамил Дураковић вређа и њега и Србију. Време је да им се одговори", истакао је Вулин.

Како је рекао министар, уместо да се извини што ни после годину дана нису рекли ко су починиоци и налогодавци покушаја убиства Вучића, Дураковић и Изетбеговић сада још "хоће да вређају и понижавају и Вучића и Србију".

"Вучић је истрпео увреде на свој рачун и одбио да од себе прави мученика, баш као што је без речи и кукања истрпео и ударце и каменице, али нападе и увреде на рачун Србије не сме и не може", истакао је министар и додао да је било јасно и тада, а доказало се и сада да Вучићеву жртву и снагу да не одговори, са бошњачке стране нема ко да поштује и разуме.

Вулин је рекао да је Дураковић "лицемер који говори о суживоту Срба и Бошњака, али ћути када се његове српске комшије у Сребреници вређају и називају власима".

Исто тако, додаје, "не смета му Вучић када од Владе Србије добије пет милиона евра, али му смета Вучић јер има храбрости да пред најмоћнијим силама света одбије да призна да су Срби народ геноцида".

Функционер СНС-а Братислав Гашић изјавио је да Србија после "срамних изјава" Бакира Изетбеговића и Ћамила Дураковића мора да направи снажан отклон од политике Сарајева.

"Користећи попустљивост и коректност српског премијера, покушавају поново, после годину дана, да направе још један својеврстан напад на Вучића и на Србију", рекао је Гашић Танјугу.

Истакао је да Србија никад неће бити прћија у којој ће Сарајево и Анкара моћи да спроводе своје идеје, како су у неком претходном периоду чинили.

Гашић је такође рекао да је апсолутно сагласан са мишљењем потпредседника СНС-а Марка Ђурића, који је од Александра Вучића затражио да прекине комуникацију с бошњачким политичарима, који не желе мир и сарадњу са Србијом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара