Дураковић: Вучић ваљда није мислио да ће се донацијом претплатити на улазак у Поточаре

Начелник Сребренице Ћамил Дураковић изјавио је да су донацију од Србије за Сребреницу добили сви народи, а не само Бошњаци, додавши да се нада да српски премијер Александар Вучић није мислио да се донацијом претплати на улазак у Меморијални центар.

Ћамил Дураковић је за бањалучке Независне новине рекао да је већина инфраструктурних пројеката, финансирана из донација, реализована у селима где живе Срби.

"Надам се да (премијер Србије) Александар Вучић није мислио да ће се донацијом претплатити за улазак у Меморијални центар. Донацију од Србије је добила Сребреница и сви њени грађани, дакле и Срби и Бошњаци. Дом здравља и обданиште, који су добили део донације, нису установе само једног народа. Ако мало боље погледате инфраструктурне инвестиције, видећете да је већина њих реализована у селима са српским становништвом", рекао је Дураковић.

Истакао је да му "увредљиво делују изјаве србијанских званичника очигледно уверених да су Бошњаци спремни истину о геноциду продати за пет милиона евра".

"Да будем сасвим јасан, ни пет, ни 50, ни 500 милиона евра не би променило наш став. Неке ствари једноставно нису на продају", додао је Дураковић.

Након што је Организациони одбор за комеморацију сребреничким жртвама заузео став да је врх Србије непожељан на комеморацији у Поточарима, Дураковић није желео да конкретно одговори на питање да ли је због тога спреман вратити донацију од пет милиона евра коју је Србија дала Сребреници.

"Помоћ грађанима Сребренице, помоћ намењена и Србима и Бошњацима, није куповина права на негирање геноцида. Уверен сам да се са овим мојим ставом слажу и србијански политичари, те да немају никакве намере да својим сународницима из Сребренице одузму мост, путеве или ново обданиште", казао је Дураковић.

Подсетио је да је став Организационог одбора да на комеморацији у Поточарима није пожељан нико ко негира судски признате чињенице о геноциду у Сребреници.

"Државни врх Србије је и те како пожељан на комеморацији, но пре тога морао би да јавно призна да је у јулу 1995. године Војска РС у Сребреници починила геноцид", рекао је начелник Сребренице.

Према његовим речима, без тога долазак било кога у Поточаре једноставно нема смисла.
Дураковић је додао да не може да "схвати нечију жељу да присуствује обележавању нечега што се према њему није догодило, нити може да разуме побуну србијанских политичара који сматрају одлуку Организационог одбора неправедном".

Ових дана нас је (председник Социјалистичке партије Србије и министар спољних послова у техничкој влади Србије Ивица Дачић ) оптужио за радикализацију ставова, а ја мислим да смо ми до сада били једноставно превише попустљиви. Допустили смо да Борис Тадић постане миљеник међународне заједнице, а Вучић ‘мученик' и да наше жртве падну у други план", оценио је Дураковић.

Према његовим речима, геноцид се у Србији и даље систематски негира.

Дураковић тврди да је пријатељ Србије, али тако што "жели помоћи комшијама да се суоче са својом прошлошћу, јер без тога Србија никад неће постати модерна европска држава какву Вучић, наводно, прижељкује".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво