Николић: Србија у ЕУ целовита – тако или никако

Србија стоји чврсто на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, али жели да у Европу уђе целовита - тако или никако, поручио је председник Србије Томислав Николић на централној свечаности поводом обележавања Дана Војске Србије и Дана победе у Зрењанину.

Неки представници ЕУ нам наговештавају евентуално условљавање уласка Србије у Европску заједницу народа признавањем Косова и Метохије, рекао је Николић у Зрењанину.

"Ако то заиста буду тражили од нас, значи да нас не желе. Србија, чланица УН, жели у Европу да уђе целовита – тако или никако. На том принципу је Европа заснована, такву Европу желимо. Преци су нам отаџбину Србију поверили у целости и такву је морамо сачувати за потомке", истакао је Николић.

Србија је, како истиче, искрено, речју и делом, посвећена примени принципа слободе, разумевања и сарадње, уз уважавање различитости, али и одржању мира у земљи, региону и свету.

Председник је поручио и да не смемо да заборавимо да је злочин почињен, да смо у обавези заувек према жртвама да их помињемо и са пијететом да их се сећамо.

Југославија је, како је рекао, трећа земља у Европи по броју страдалих у Другом светском рату, а неупоредиво највећи проценат жртава чинили су Срби, или са пушком у руци или страдали у два немачка и много усташких логора, јединих концентрационих логора у свету специјализованих за смештај и погром српске, ромске и јеврејске деце.

"У жељи да се никада не понови, уверен да данас нема зликовца који би у томе учествовао, позивам наше комшије да се окренемо будућности пошто Србија жели да сарађује са свим земљама региона", рекао је Николић.

Додао је да је зато чудно зашто, упркос напорима да се превазиђу данашњи проблеми, на нашем европском путу стоје снаге у Хрватској, које као да се утркују ко ће јаче да нас подсети на намере озлоглашених покрета из Другог светског рата.

"Ми у себи налазимо снагу да пређемо преко свега, нудимо гледање у очи и дијалог о свим отвореним темама. Уверен сам да, иако је прошлост била тешка, будућност можемо да градимо заједно", нагласио је Николић.

Србија је, према његовим речима, кроз историју бранила своје и на то можемо да будемо посебно поносни.

"Своје нисмо дали, а туђе нас никада није интересовало. Између добра и зла увек смо бирали добро, мада нам то често није доносило добра", рекао је председник државе.

Војска пружала подршку јачању мира

Николић је напоменуо да је Војска Србије, у периодима великих изазова и криза, пружала подршку јачању мира, безбедности и стабилизације у региону, а у мисијама широм света добијала бројне похвале и пример је професионализма и посвећености.

"Од вас очекујем јединство и поштовање принципа одбране и очување интегритета Србије и идентитета Војске Србије. Очекујем да припадници свих јединица одлично извршавају постављене задатке, свесни да је заклетва коју су дали уједно и завет нашим прецима – јунацима и херојима – нашој отаџбини, да ће своје дужности обављати постављајући увек на прво место војничку част", рекао је Николић.

Навео је и да је поносан што се Дан победе обележава у Зрењанину, граду који је одувек био пример сложног живота различитих нација и симбол заједничког отпора небројеним непријатељима, који је оличење истрајности, прихватања различитости, разумевања, борбе против непредвидивих ћуди природе, њеног спутавања и обнављања, један од оних градова које с поносом називамо историјским и културним центрима Војводине и Србије.

"У променама имена вашег града, испричана је прича о српским победама. Велики Бечкерек 1935. године, у част Краља Петра Првог чија га је војска ослободила, мења име у Петровград. После победе у Другом светском рату, у част свог суграђанина, хероја Жарка Зрењанина, 1946. године добија име које и данас носи. Ваше учествовање у победама још један је разлог који нас на данашњи дан – Дан победе у Другом светском рату, доводи у овај лепи град на Бегеју", рекао је Николић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво