Западни Балкан на листи "сигурних земаља"

Европски парламент је започео процедуру стварања заједничке, европске листе "сигурних" земаља свога суседства, где би требало да се нађе седам држава, односно цели регион Западног Балкана и Турска.

То практично значи да сви они који у ЕУ траже азил, а долазе из тих држава, по европској листи, када се усвоји, губе шансу да азил и добију.

То би, надају се у парламету, требало да донекле смањи притисак тражилаца азила и Европи да прилику да се бави случајевима где је њена помоћ заиста потребна.

Усред мигрантске кризе, на коју досадашњи одговори Уније нису показали резултате, у Европском парламету су се досетили да Европа до сада није успела ни да направи заједничку листу "сигурних" земља, а ту су европску какофонију закона и правила до сада успешно користили и мигранти из региона Западног Балкана, преноси Глас Америке.

Према подацима Фронтекса, само прошле године и само са Косова, у Унију је, тражећи азил дошло око 24.000 људи.

У сваком случају, Комитет за правду и грађанске слободе Европског парламента је покренуо иницијативу која би требало да се оконча стварањем заједничке, европске листе "сигурних" земаља, на којој би се нашле све државе региона и Турска, наводи Глас Америке.

Иницијатива стварања европске листе "сигурних" земаља је тек у зачетку и очекује се још доста полемике ко и како испуњава критеријуме за уврштавање на ту листу, која се из данашње перспективе ипак чини неопходном уколико Европљани желе да заједничке проблеме решавају на заједнички начин, преноси Глас Америке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво