Читај ми!

"Србија испуњава обавезе према Хагу али води рачуна и о стабилности у земљи"

Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић изјавио је да Хаг очекује изручење троје чланова Српске радикалне странке (СРС), али да Србија мора да води рачуна о поштовању својих обавеза, али и о унутрашњој стабилности у земљи.

"Наше обавезе ћемо испуњавати не угрожавајући обавезе државе, ни нешто што је највредније у овом тренутку, а то су мир и стабилност, смањење тензија. Ово је све дошло потпуно изненада, неочекивано у смислу да смо ми од 19. јануара знали да постоји тај налог, али све је било под ознаком поверљивости. Онда се на пречац укида та ознака и саопштавају се детаљи", рекао је Љајић новинарима у Гучи.

Према његовим речима, постојале су већ три расправе, од тога две поверљиве, једна јавна.

"Чим је била јавна расправа то је био знак притиска на Србију да обавезе изврши. Не треба драматизовати апсолутну ситуацију, ми тражимо најбоље решење које је у интересу, пре свега Србије. Свакако морамо водити рачуна о интересима грађана, оних који су и оптужени пред тим судом, за које је издат налог. То нам је обавеза по закону, али не угрожавајући виталне државне интересе", наводи Љајић.

Нико не може да каже да Србија не сарађује са судом у Хагу, јер је све своје обавезе што се тиче извршења испунила, каже он, додајући да су ово сада више техничке, него суштинске ствари у сарадњи са трибуналом.

"Све што је била обавеза Србије ми смо у потпуности испунили. Остали су проблеми у предмету Шешељ и троје Радикала који су оптужени за непоштовање суда. Србија, ни у једном случају, није допринела тим проблемима, посебно не у предмету Шешељ", закључио је Љајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво