Дачић, Симеоновић и Лазански о страдању Срба у Либији

Обдукција тела српских држављана страдалих у Либији би требало да да одговор на питање како су тачно изгубили животе. Либијска обудкција те одговоре није дала. Њихови посмртни остаци претходно су редовном линијом из Истанбула пребачени у Београд. У емисији "Упитник" на РТС-у о случају страдња Срба у Либији говорили су министар спољних послова Ивица Дачић, коментатор "Политике" Мирослав Лазански и бивши амбасадор Душан Симеоновић.

Авион који се, због нејасних процедура, чекао четири дана није донео и тачно појашњење како су настрадале српске дипломате. Ни поред обдукције либијских власти.

Овде можете погледати / преузети емисију Упитник

"Наши државни органи, пошто је реч о нашим грађанима, ће овде већ у току ноћи почети са обдукцијом на ВМА, управо из тог разлога да се тачно утврди од чега су страдали, да ли су убијени у бомбардовању или је неки други узрок смрти.У ономе што је нама послато и што је на арапском језику утврђују се ране и повреде на телима и не утврђује се узрок", рекао је министар спољних послова Ивица Дачић.

Још се не зна ни ко је одговоран за смрт дипломата. Док се чека званични одговор САД, Пентагон саопштава: "Нисмо сигурни како су погинули српски држављани, јер нисмо видели никакве назнаке да је у кампу за обуку ИД било цивила. Испитује се и унутрашња одговорност. Има ли истине у медијским спекулацијама о незаконитим активностима амбасадора у Либији - трговине визама и оружјем?"

"Не треба сада спекулисати са свим тим док државни органи не дају мишљење о свему томе. Лично знам и лично сам забранио и послао писмо свим министарствима да због проблема могућих око Либије, откад је формирана нова влада, ниједан посао није обављан трговином оружјем са Либијом или Сиријом или Тунисом", навео је Дачић.

Коментатор Политике Мирослав Лазански истиче да БИА у Београду мора да одобри сваку визу либијског држављанина.

"Значи БИА мора да пошаље за Хасу Хусића или Ахмеда, не знам ког, процену. Не може му ни Потежица ни бог отац издати визу ако се Београд с тим не слаже", каже Лазански.

Бивши амбасадор у Либији уверен је да трагедије не би било да су поштоване процедуре још онога дана када су дипломате отете.

"Најмање је била обавеза амбасадора да се јави МСП, ја верујем да министар не би дозволио да у таквим условима абмасадор напусти радно место и да иде у Тунис. Кобна грешка је што се није обавестио и центар безбедности у Сабрати и то је обавеза свим амбасадама у Триполију у овим ратним условима", рекао је бивши амбасадор Душан Симеоновић.

Слађана Станковић и Јовица Степић отети су новембра прошле године, а погинули пре четири дана, у америчком бомбардовању упоришта Исламске државе у граду Сабрата. Комеморација настрадалима биће одржана у четвртак, у Министарству спољних послова.

"Потежица ће поново дати изјаву"

Ивица Дачић изјавио је рекао да ће амбасадор у Либији Оливер Потежица поново дати изјаву о околностима отмице двоје службеника амбасаде у Триполију, новембра прошле године.

Он је подсетио да је Потежица већ дао једну у изјаву у Триполију и да ће то учинити поново, највероватније у Београду.

Дачић је рекао да ће амбасадор Потежица бити повучен, односно да је договор о томе раније већ постигнут.

Министар је казао да ће са премијером Александром Вучићем наредних дана разговарати о статусу амбасада које се налазе на кризним подручјима Блиског истока, те да не верује да ће амбасада у Либији бити затворена. Он, међутим, није искључио могућност да она буде измештена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво