Читај ми!

Половином септембра рационализација у јавним службама

Mинистарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички каже за РТС да би рационализација у јавним службама требало да почне већ половином септембра. После првог круга рационализације анализираће се у којим секторима недостаје кадар. У најави запошљавање лекара до краја године, наводи Удовички.

Koри Удовички је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да у овом тренуку министарство ради на томе да пошаље квоте локалним самоуправама који је максимални број запослених који могу да имају и напомиње како је планирано да би рационализација јавних служби могла да почне већ половином септембра.

"Морамо да водимо рачуна да рационализација траје већ две године, јер је на снази забрана запошљавања. До краја ове године ћемо имати мање око 30.000 запослених у државној служби. Дакле, мање оних који раде у области културе, школства, здравства у ономе што се зове држава, а не јавна предузећа", подвлачи Удовички.

Напомиње да у овом тренутку свако министраство ради на томе да се јасно дефинише који је максимални број радника који је неопходан и додаје како је за отпремнине обезбеђено већ пет милијарди које, како каже, не сумња да ће бити довољне.

Истиче како још увек не постоје никакви спискови, јер је закон рекао да број запослених мора да се смањи, а да ће у оквиру тога бити одређено који је то максимум радника и на којим радним местима.

Указује како је то део посла који се тиче рационализације, а који ће се обављати у наредне две године.

"Када припремимо план где има вишкова, онда идемо на то да видимо у којим областима недостају кадрови", каже Удовички и додаје како се због недостатка лекара нова запошљавања овог кадра могу очекивати већ до краја године.

Као један од неопходних кадрова, Удовички напомиње и стручњаке који би могли да нам помогну у убрзавању уласка у ЕУ, као и планирању трошења новца добијених из фондова.

На питање да ли се очекује да дође и до укидања одређених агенција приликом рационализације, Удовички каже да ће бити укидања агенција али исто тако и спајања.

Подсећа како није установљено да има непотребних агенција, али како је уочено да има преклапања функција.

Додаје да још увек није спремна да говори о којим се то агенцијама ради и подвлачи како све агенције имају око 3.000 запослених, што је како каже, мање него што се у јавности мисли.

Министарка Удовички најављује и нови Закон о општем управном поступку, који ће како каже грађанину омогућити да се жали на квалитет услуге коју је добио, док ће институције морати да међусобно размењују податке о информацијама од јавног значаја.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво