Француски премијер долази у Београд

Премијер Француске Мануел Валс почиње дводневну званичну посету Београду, током које ће му домаћин бити председник Владе Србије Александар Вучић. У петак је планиран и сусрет са председником Србије Томиславом Николићем.

У најави француске владе се истиче да је то "прва посета једног председника француске владе демократској Србији, земљи кроз историју блиској Француској, која предузима амбициозне реформе управе и модернизације, истовремено се трудећи да нормализује своје односе са суседством", преноси Фонет.

Валса ће у Србији пратити представници 35 француских фирми који ће у четвртак присуствовати бизнис форуму, чији је циљ јачање трговинских веза двеју земаља.

На крају форума ће бити потписано више билатералних споразума, посебно у области саобраћаја и партнерства у јавном и приватном сектору.

Валс ће, како се додаје, са Вучићем и градоначелником Београда Синишом Малим у петак посетити Обреновац, где је и Француска учествовала у обнови после мајских поплава.

Сто година после почетка Првог светског рата на Балкану, Валс и Вучић ће, како се најављује, на Калемегдану код споменика захвалности Француској, учествовати на церемонији у знак сећања на заједничку борбу која је утемељила чврсто пријатељство Француске и Србије.

Валс ће се састати са студентима Унивезитета у Београду, а разговараће и са француском заједницом у Србији, наводи се у програму посете објављеном на сајту француске владе.

Уочи посте Србији, Валс је у интервјуу Политици поручио да ће Србија одиграти суштинску улогу у решавању украјинске кризе кад буде преузела председавање ОЕБС-у 2015. године.

"Као земља кандидат за ЕУ, она ће бити носилац вредности које делимо, а њене историјске везе с Русијом, која остаје незаобилазни партнер, сигурно ће допринети да њено деловање буде ефикасније", оценио је Валс, преноси Танјуг.

Валс је рекао и да ће Француска активно подржати отварање једног поглавља са Србијом до краја године и да би то могло да буде поглавље о финансијској контроли.

Ипак, додао је да ниједна држава чланица не одлучује сама и да ће одлука морати да буде донета једногласно у оквиру ЕУ.

"Ми желимо да Србија, када уложи напоре, може без чекања да види њихове резултате. Више држава чланица ЕУ придаје нарочит значај ритму нормализације односа с Косовом ", рекао је Валс.

Признаје да дијалог с Косовом данас трпи због политичке ситуације у Приштини, али напомиње да Србија мора да настави да напредује, како би убедила "оне државе чланице ЕУ које још треба убедити".

"Француска је спремна да учини све како би помогла Србији на њеном путу прикључења ЕУ. И већ неколико година се за то залаже", закључио је Валс.

Са друге стране, Александар Вучић је уочи посете Мануела Валса рекао да је Француска већ направила искорак, дајући поверење напретку Србије и њеним реформским залагањима и изразио уверење да ће економско партнерство Србије и Француске расти брзо у предстојећим годинама.

Вучић је у изјави за Данас оценио да је ова посета "вредан корак у том правцу", а да је Србија посвећена томе да постане водећа дестинација за стране улагаче у региону.

"Користимо нашу дугу историју како бисмо даље градили на основу успеха из прошлости, редефинисали садашњост и створили нове почетке који ће обликовати предстојеће деценије и векове. Посвећени смо улагању у инфраструктуру. Посвећени смо унапређењу пословне климе, а посвећени смо и томе да нашим партнерима и свету докажемо да је Србија отворена за посао", истакао је српски премијер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво