Читај ми!

О политичкој позадини убиства Ђинђића

Ни после 11 година од убиства премијера Зорана Ђинђића још се не зна да ли је и ко подржао припаднике "црвених беретки" и земунског клана у том злочину.

Иако су непосредни извршиоци осуђени највишим казнама, и после 11 година од убиства премијера Зорана Ђинђића још се не зна да ли је и ко подржао припаднике "црвених беретки" и земунског клана у том злочину. Премијер Ивица Дачић каже да је некадашњи председник Владе дао живот за своју земљу и да већа жртва од те не постоји.

Правоснажна пресуда припадницима црвених беретки и земунског клана из 2008. многе није задовољила. Више од деценије породица, пријатељи, сарадници, а и европски званичници траже да се утврди да ли је било политичке позадине.

"Атентат на премијера је уствари покушај државног удара, а дражавни удар подразумева политички мотив. Уколико постоји још неко ко је непосредне извршиоце подстрекао на атентат, помогао или који је знао да ће атентат бити извршен он може бити кривично одговоран", рекла је судија Врховног касационог суда Маја Ковачевић.

Бивши начелник Управе криминслистичке полиције подсећа да се прва кривична пријава односила и на особе које би могле да буду део политичке позадине. Наводи, међутим, да се тада одустало од оптужбе.

Једанаест година касније, од иницијатива из Европе да се открије цела истина, не очекује много.

"Шта је Кацин чекао ако је он то имао или је Европа то имала, претпостављам да су то разне преписке између амбасада или можда нешто што су радиле стране обавештајне службе које су у то време биле видно присутне у Србији", рекао је Миле Новаковић, бивши начелник Управе криминалистичке полиције.

Коначно откривање финансијера и налогодаваца могуће је, сматра Новаковић, само ако се појаве нови докази.

"Треба да постоје докази да је неко конкретно контактирао са извршиоцима убиства Ђинђића и на крају и наложио то", рекао је Новаковић.

Иако неки говоре да је побуна црвених беретки била увод у атентат на премијера, специјални тужилац Миљко Радисављевић оценио је да за то нема доказа.

Побуна је, тврди тужилац, открила слабости система, које су, годину и по касније - Милорад Улемек, Душан Спасојевић, Звездан Јовановић и припадници земунског клана искористили и 12.марта 2003 убили Зорана Ђинђића.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво