Читај ми!

Следи испитивање порекла имовине

Одговарајући на посланичка питања, потпредседник Владе Александар Вучић најавио преиспитивање спорних приватизација и рекао да неће бити референдума Косово или ЕУ. Усвајање Закона о пореклу имовине олакшало би борбу против корупције, истакао Вучић. Посланици ће имати месец и по дана за расправу о Предлогу буџета, рекао министар финансија Млађан Динкић.

Српски парламентарци постављали су, као и сваког последњег четвртка у месецу, посланичка питања члановима Владе Србије. Први потпредседник Владе Александар Вучић рекао је да је у плану преиспитивање спорних приватизација, да би усвајање Закона о пореклу имовине олакшало борбу против корупције и да Србија није условљена избором Европска унија или Косово.

"Наша намера је да свуда где је могуће, и где нису спроведени социјални програми, идемо у преиспитивање приватизације. То није ни лак ни једноставан процес и у сваком тренутку морамо да водимо рачуна о правној сигурности", рекао је Вучић.

Усвајање Закона о пореклу имовине умногоме би олакшало борбу против корупције и рад правосудних органа, рекао је Вучић и додао да ће надлежна министарства радити на томе.

"Закон о пореклу имовине допринеће појачавању борбе против корупције и Министарство правде ће заједно са Министарством финансија радити на томе", рекао је Вучић одговарајући на питање посланика Српског покрета обнове Жике Гојковића.

Гојковић је поменуо да предмет против једног посланика постоји у Привредном суду, да се истрага води против свих његових сарадника који су обављали његове налоге, али не и против њега. Вучић је рекао да ниједан посланик не треба да буде заштићен имунитетом због било ког кривичног дела.

Одговарајући на питање посланика Бошњачке демократске заједнице Емира Елфића, како гледа на поруке са стадиона у Новом Пазару и Београду на утакмицама Рада и Новог Пазара, Вучић је рекао да ће држава предузети мере и у једном и у другом случају и да ће, за неколико дана, изгредници бити приведени и одговарати за оно што су учинили.

"Више сам него згрожен транспарентом 'Бубрег, жица, плућа, живела жута кућа', којим се алудира како је лепо да Албанци ваде органе Србима. Осуђујем и транспаренте 'Нож, жица, Сребреница' које су носили навијачи у Београду", рекао је Вучић, напоменувши да не можемо да се поносимо ни реакцијом навијача на утакмици репрезентације у Крушевцу.

Србија није условљена избором ЕУ или Косово

Посланик Никола Тулимировић питао је да ли ћемо до наредног пролећа имати прилику да се изјаснимо да ли ћемо приступати ЕУ без Косова или ћемо покушати да га задржимо у границама Србије.

Вучић је рекао да неће бити референдума на коме би се грађани Србије изјашњавали да ли су за то да Србија без Косова уђе у ЕУ, уколико не буде никаквог отвореног условљавања и додао да такав услов Србија још није добила.

Сви грађани Србије и државни органи морају да се придржавају Устава, рекао је он, и истакао да је врло јасно одређена територија Србије, чији је саставни део Косово и Метохија. Влада је опредељена за европски пут Србије и покушава, пре јуна следеће године, да добије датум за отпочињање преговора.

"Наш је избор да у овом тренутку, и због економског бољитка грађана и због жеље да сачувамо територијални интегритет Србије, наставимо да водимо политику на овакав начин", рекао је Вучић. Према његовим речима, у платформи коју државни врх припрема за преговоре са Приштином, "први пут ће изаћи са нечим позитивним, а не само негативним, и не само црвене линије".

"Пошто сам тај папир видео, желим да кажем да ћемо сви имати проблем да прихватимо такву врсту платформе", рекао је Вучић и најавио да ће представници парламентарних странака имати увид у документ пре но што буде доступан јавности.

На питање Слободана Самарџића из ДСС-а, Вучић је рекао да ће се у овом мандату о Косову чешће дебатовати у парламенту, и обећао посланицима да ће све што влада буде усвајала у вези са Косметом добијати у целини.

Одговарајући посланику Савеза војвођанских Мађара Арпаду Фремонду на питање како ће се државно земљиште уступати странцима без тендера кад реституција није завршена, Вучић је рекао да је Меморандум о разумевању између Србије и Уједињених Арапских Емирата у најбољем интересу Србије и њених грађана.

"Ми унапред нудимо да откупе све без тендера. Нека откупе земљу и њиве, кад имамо толико запарложене земље и дајемо је у закуп по знатно нижим ценама. Тај посао прихватамо, ствари су чисте као сунце", рекао је Вучић и позвао посланике из Војводине да учествују у тој процедури.

Мањи буџетски дефицит

Говорећи о буџету за 2013. годину, Вучић је рекао да очекује да ће дефицит буџета бити "оборен" за 100 милијарди динара. "Можда смо могли боље да урадимо са овим буџетом и на страни расхода и на страни прихода, али у поређењу са другима овај буџет ће бити одрживији, прегледнији и бољи за грађане због смањења дефицита", рекао је Вучић.

Одговарајући на питања Либерално-демократске партије, Вучић је рекао да су сви министри имали примедбе на предлог буџета и да су сви тражили више новца за свој ресор да би били бољи министри, али да је од тога важнија држава. ЛДП је критиковао кадровска решења у појединим јавним предузећима.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је да ће посланици имати месец и по дана да расправљају о Предлогу буџета за 2013. годину, да очекује конструктивну расправу и да ће се уважити све значајне примедбе посланика.

Динкић је најавио да у 2013. неће бити гаранција државе за кредите за ликвидност било ког предузећа и додао да ће износ гаранција за кредите у следећој години бити пет пута нижи од износа гаранција ове године.

Према његовим речима, Влада разматра ограничавање трајања стечајног поступка, као и то да се стечајним управницима зарада одређује сразмерно брзини њиховог рада. Што дуже ради на стечајном поступку, стечајном управнику ће се смањивати плата, све до нуле, рекао је Динкић одговарајући на посланичка питања у парламенту.

"Планирамо промене у регулативи којима се уређује стечајни поступак", рекао је Динкић, додајући да је то једини начин да се убрза рад стечајних управника и скрате стечајни поступци.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво